“Una gran obra contemporània estructurada entorn del paper com a base de les seues creacions, que es poden apreciar en forma de dibuixos, collages i grans instal·lacions, entre altres expressions”, segons ha precisat hui el regidor de Cultura, Antonio Manresa, en l’obertura de la mostra “Punto de fuga”, de l’artista Fuencisla Francés, que es podrà veure fins al 21 de febrer a la Sala d’Exposicions de la Llotja del Peix.

Manresa ha afegit que “aquesta excel·lent exposició reflecteix la trajectòria de Fuencisla Francés a través d’una selecció dels seus treballs, elaborats al llarg dels seus cinquanta anys de producció”.

El regidor de Cultura ha destacat el compromís de la comissària de la mostra, l’alacantina Pilar Tébar, experta en aquesta creadora, a la qual coneix des de 2016, que ha sabut triar les més de dues-centes obres que conformen la panoràmica i on es documenten les diverses etapes creatives d’aquesta artista tan personal i multidisciplinària.

“Convocatòria pública: Trajectòries”

L’exposició “Fuencisla Francés. Punto de fuga” és fruit del projecte presentat per la comissària Pilar Tébar a la convocatòria pública “Trajectòries. 2018-2020” del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, que es presenta a Alacant en col·laboració amb la Regidoria de Cultura.

La mostra ha sigut presentada aquest matí en el complex cultural de la Llotja per la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, el director gerent del Consorci, José Luis Pérez Pont, el regidor de l’Ajuntament d’Alacant Antonio Manresa, per la pròpia creadora, Fuencisla Francés, que porta uns dies supervisant el muntatge a Alacant, i per Pilar Tébar.

Fuencisla Francés, de 75 anys, originària d’una família de pintors d’Alcoi, encara que resident a València, sobreïx en el panorama artístic de les últimes dècades per la seua diversitat creativa.

Etapes de Fuencisla Francés

La mostra exhibeix més de dues-centes obres, segons la comissària, i podrà ser recorreguda pels dos espais al·ludits, on queden plasmades les diferents etapes creatives per les quals ha transitat l’artista, des de la figuració inicial, passant pels collages i olis, fins a les grans instal·lacions més actuals.

Pilar Tebar ha aclarit que les grans instal·lacions de Francés s’han muntat en la Llotja adaptant-se als espais disponibles a les sales, la qual cosa confereix a la mostra una visió nova.

L’exposició podrà ser visitada en la Llotja del Peix, en l’avinguda Almirall Julio Guillén Tato, s/n, fins al 21 de febrer de 2021.

El protagonisme de l’exposició és el paper, que Fuencisla Francés treballa en diferents grandàries, gramatges i textures. La creadora ho utilitza per a donar forma a les seues escultures, per a realitzar els collages o fins i tot per a estructurar les seues instal·lacions, que es modifiquen per a emmotlar-se a cada exposició, ho proporciona seqüències diferents a les seues obres.

Tébar, experta en art espanyol i europeu

La comissària alacantina Pilar Tébar és Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Madrid i compta amb cursos de Doctorat sobre “Art espanyol dels segles XVIII al XX i les seues relacions amb l’Art Europeu”. Des del curs 2018/2019 és professora-tutora en el Grau d’Història de l’Art de la Universitat Nacional d’Educació a distància (UNED). A més, és gestora cultural, conservadora, investigadora i crítica d’art amb trenta anys d’experiència com a professional. Ha col·laborat en l’organització i muntatge d’exposicions de més de cent artistes de talla internacional com Jorge Oteiza, Miquel Navarro, Pablo Palazuelo, Andreu Alfaro o Fernando Sinaga.

“Fuencisla Francés. Punt de fugida”

Data: del 2 d’octubre de 2020 al 21 febrer 2021

Lloc: Sala Municipal de la Llotja del Peix

Organitza: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

Programa: Trajectòries.

Amb col·laboració de l’Ajuntament d’Alacant