L’Institut Municipal de Cultura “Joaquín Chapaprieta” comunica que del 4 al 21 de novembre se celebrarà a la Sala d’Exposicions Vista Alegre l’exposició “Catifa i Moqueta de Crevillent”. Una exposició que compta amb el suport de la Diputació Provincial d’Alacant en el marc del col·laboració amb UNIFAM (Unió Nacional de Fabricants de Catifes, Moquetes, Revestiments i Indústries Afins i Auxiliars), associació d’àmbit nacional del sector i domiciliada a Crevillent, per a promocionar l’arrelament de la indústria de la catifa i moqueta crevillentina.

Es tracta d’un sector tradicional de la província d’Alacant, que va situar a Crevillent des de 1411 en el bressol de les catifes i moquetes d’Espanya, creant des de llavors ambients càlids a tot el món, però, al seu torn, innovador que ha sabut transformar-se i adaptar-se a l’evolució del mercat i a la gran varietat de preferències i gustos dels consumidors.

Concretament, en l’exposició participaran 10 companyies del municipi crevillentí, set d’elles fabricadors de catifes o moquetes i tres pertanyents a la indústria auxiliar, concretament a la preparació de tints, filats i disseny tèxtil.

El contingut de la mateixa inclou 22 catifes molt atractives que contemplen una àmplia varietat de l’oferta del sector, dirigida al mercat nacional i internacional, tant en disseny (clàssic, modern i atemporal), tecnologia productiva (telers Wilton, Face to Face, Axminster, Trenat i Teixit a la Plana), estructures (bucle, pèl tallat, mescla i trenats), matèries primeres (llana, tencel, viscosa, polipropilè, cuir, sisal, jute, poliuretà, cotó i niló) i producte acabat (catifa i moqueta d’interior i exterior). Tot això fruit del constant esforç d’Investigació, desenvolupament i innovació i, fonamentalment, del coneixement i talent de les empreses, apostant clarament per la implantació de la indústria 4.0, basada en la innovació tecnològica, la digitalització i la sostenibilitat.

Al seu torn, es realitza una retrospectiva, a través de diverses col·leccions fotogràfiques, del procés productiu corresponent a principis i mediats del segle passat visualitzant els oficis que contemplava el mateix. Així mateix, es mostren diferents peces úniques d’alt valor com són dissenys realitzats i acolorits a mà així com uns certs elements característics de la tejeduría, com la llançadora i els seus components.

Amb la finalitat de reforçar la imatge visual, es projectarà de manera ininterrompuda un vídeo de presentació de UNIFAM en el qual es podrà contemplar aqueixa evolució que han experimentat tals processos des del passat a l’actualitat.

En definitiva, es tracta d’una exhibició molt interessant que mostra l’essència de Crevillent com a “ciutat de la catifa”, recollint d’una banda la tradició i arrels de la seua indústria i, d’altra banda, donant a conéixer els productes nous i pioners que les empreses crevillentines fabriquen i distribueixen per tot el món.