«La transhumància candidata a Patrimoni Cultural Immaterial UNESCO a través del cinema», és el títol de les noves Jornades Canyada Real Universitat d’Alacant 2023 que va tindre lloc el dijous 26 d’octubre, a la sala del Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti (CeMaB) a la Facultat de Filosofia i Lletres III de la UA (Edifici C).

En aquesta edició, a més de continuar donant suport a la candidatura conjunta de diversos països, entre aquests Espanya, per a declarar la transhumància com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO prevista per al desembre vinent es donaran a conèixer les actuals iniciatives agropecuàries que revaloren el món rural i pastoral, com també la importància i les característiques d’aquesta pràctica mitjançant el cinema.

Les Jornades Canyada Real Universitat d’Alacant 2023 començaran a les 9.30 hores de la mà de José Luis Casas, director del Centre Iberoamericà de la Biodiversitat (CIBIO) de la UA, Antonio Martínez-Puche, director de la Càtedra Interuniversitària AVANT-GVA en la UA, i Mercedes Ortiz, professora de Dret Administratiu de la UA. A continuació, l’ecòloga i punt focal per a Espanya en la candidatura de la Transhumància Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, Francesca Pasetti, explicarà els reptes i les celebracions de la transhumància el 2023.

A més, Martínez-Puche oferirà la sessió «Despoblació i món rural. Perspectives cinematogràfiques» que servirà d’avantsala a la projecció de Transhumance, the seasonal droving of livestock (Transhumància, la mobilitat estacional del bestiar). A través d’aquest documental es pot descobrir com cada any, a la primavera i la tardor, milers d’animals són conduïts per grups de pastors al llarg de rutes fixes des de bon matí fins al vespre. Aquesta pràctica determina les relacions entre les persones, els animals i els ecosistemes i implica rituals i pràctiques socials compartides. Es tracta d’un dels mètodes ramaders més sostenibles i eficients.

A la Biblioteca de Dret es farà la presentació d’una mostra bibliogràfica pastoral a càrrec del director d’aquest espai José Ramón Albarrán. Finalment, membres del Cercle d’Estudis Sequet però Sanet (CERCLE) tractaran actuals actuacions d’emprenedoria en el sector del pasturatge.

Pas per la Canyada Real UA

A més, com és habitual cada mes d’octubre i per a recordar la singularitat de la Canyada Real de la Universitat d’Alacant, les ovelles tornaran a ocupar el campus. Entre les 13 i 14 hores es durà a terme el pas transhumant d’un ramat del ramader de la Canyada del Fenollar Santiago Pastor Sogorb, des de l’accés de la zona d’ampliació del campus fins a l’escultura «Dibuixar l’espai» (La mà).

Amb aquest pas, la UA vol retre homenatge als pastors coincidint amb el 750 aniversari de la creació de l’Honrado Concejo de la Mesta. Aquesta organització va ser creada a Castella el segle XIII per a la defensa dels interessos de la ramaderia ovina transhumant, dissolta i substituïda l’any 1836 per l’Associació General de Ramaders.

Les Jornades Canyada Universitat d’Alacant 2023 estan organitzades per la Càtedra AVANT-GVA, els departaments d’Estudis Jurídics de l’Estat i Geografia Humana, el Màster Universitari en Desenvolupament Local i Innovació Territorial (DELEITE), el CIBIO i el CERCLE, en col·laboració amb el Vicerectorat d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral i el Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària.

Les sessions podran seguir-se en directe a través de videostreaming.

Programa complet