La Universitat d’Alacant obri al públic la tradicional Mostra d’Humor Social, que arriba a la 21a edició dedicada enguany a la igualtat de gènere. L’exposició es podrà veure fins al 30 de novembre a la sala Aifos del campus (edifici III de Filosofia i Lletres) amb el títol “Tanto monta, monta tanto, Amparín como Ricardo”. El Premi Notari de l’Humor d’aquesta edició es concedeix al dibuixant David Vela Cervera, que rebrà el guardó dijous que ve, 11 de novembre, a les 13 hores.
La Mostra d’Humor Social de la Universitat d’Alacant i l’Associació de Dibuixants FECO Espanya pren com a fil conductor la reflexió sobre la igualtat de gènere i compta amb representació d’humoristes gràfics d’Espanya, Cuba, Colòmbia, l’Argentina, Indonèsia, Xipre, França, Alemanya i Bèlgica, tal com detalla el comissari de la mostra, el dibuixant Enrique Pérez. S’hi exposen mig centenar de creacions.
Les diferents edicions d’Humor Social són un referent nacional de l’humor gràfic per la intel·ligència, perspicàcia, sagacitat i compromís dels caricaturistes que hi participen, els quals analitzen els successos actuals amb una visió crítica i sensibilitzen l’espectador en els aspectes socials més variats. Durant tots aquests anys, el cicle ha acostat al públic l’obra d’artistes que centren la mirada en temes com l’atur juvenil, el maltractament de les dones, la corrupció, la intolerància, la importància de la lectura, la discriminació, la crisi de valors, el canvi climàtic i altres aspectes en què, amb els elements de l’humor i la ironia, es qüestionen les causes de nombroses manifestacions que afecten el desenvolupament social.
Premi Notari de l’Humor: David Vela
És un il·lustrador i humorista gràfic nascut a Saragossa el 1967. Il·lustrador freelance, alterna tasques editorials amb la faceta d’humorista gràfic. També ha dedicat el seu temps a la investigació artística i literària. Les seues il·lustracions tenen un caràcter pictòric, sempre realitzades amb la tècnica del gouache i renunciant a la línia, amb un estil singular, entre naïf i humor negre. Com a humorista s’ha especialitzat en el gènere del cartoon, la vinyeta humorística sense paraules, i participa anualment en els concursos nacionals i internacionals més destacats; una faceta en la qual fins avui ha obtingut més de quaranta guardons –premis i mencions honorífiques– en certàmens de països com Portugal, Itàlia, la Xina, el Brasil, Iran, Sèrbia, Ucraïna, Bòsnia i Bulgària. Entre els premis més remarcables destaquen els dos guardons en el prestigiós World Press Cartoon (segon premi el 2012 i tercer el 2014), o en el Portocartoon World Festival (segon premi el 2005 i tercer el 2019 i 2020). A Espanya ha obtingut, entre d’altres, el Premi Ibèric d’Humor Gràfic Lorenzo Goñi el 2013 (va ser segon el 2019), el primer premi en la Biennal Internacional de Tenerife (2010) o el primer Premi en la Curuxa Gràfica del Museu d’Humor de Fene (2003). A més, ha sigut seleccionat per a més de 150 exposicions d’humor gràfic per tot el món.
És soci de FECO Espanya (Associació d’Humoristes Gràfics Espanyols) des del 2000, i ha participat fins avui en totes les seues exposicions anuals d’Humor Social, organitzades en col·laboració amb la Universitat d’Alacant. Com a il·lustrador, molts dels seus llibres tenen també l’humor com a ingredient fonamental; és el cas dels dibuixos per a la col·lecció de contes macabres de Fernando Mircala En la nieve tenebrosa (2021) o dels volums Bestiario de greguerías (2007) i Ninfas y calaveras (2013) que va dedicar a Ramón Gómez de la Serna, literat que va ser objecte, a més, de la seua exposició monogràfica «Els morts i les mortes» organitzada pel Programa d’Humor Gràfic de la Fundació General Universitat d’Alcalá de Henares el 2008 i presentada a Alacant, Alcalá de Henares i Sigüenza. Més recentment ha participat en la magna exposició col·lectiva «Humor absurd. Una constel·lació del disbarat a Espanya» (2020).
És col·laborador habitual del grup teatral Titiriteros de Binéfar, per al qual ha realitzat cartells, figurins, elements de decoració i attrezzo, així com els llibres Jolgorio del bueno (2015), En la boca del lobo (2019) o Retablo de Navidad (2020). De formació artística autodidàctica, cursa els estudis universitaris de Filologia Espanyola en la Universitat de Saragossa, on es va doctorar el 1996 amb una investigació sobre el dibuixant i escriptor madrileny Salvador Bartolozzi (1882-1950), origen de la seua fascinació per l’obra dels il·lustradors i humoristes espanyols del primer terç del segle XX. Ha publicat nombrosos articles sobre l’autor esmentat, creador de personatges clàssics com el Pinotxo espanyol o Pipo y Pipa, i figura clau en la història dels titelles al nostre país. Més recent és la seua monografia sobre el dibuixant andalús Romero Calvet, Rafael Romero Calvet. Ilustraciones y cuentos de locura y muerte (2017). El seu últim projecte en curs és l’exposició «Poètica del silenci», una col·lecció d’il·lustracions inspirades en la literatura emblemàtica del Siglo de Oro. Una mostra itinerant, de pròxima publicació com a llibre , que es va presentar a l’abril de 2021 en la sala Alameda de Sòria.
Comentarios