La Universitat d’Alacant commemora el Dia dels Drets Lingüístics per sisè any consecutiu, una iniciativa que va sorgir de la Plataforma pels Drets Lingüístics al País Valencià (PDL-PV), integrada per sindicats, col·lectius i associacions valencianes.

Els actes commemoratius comencen demà dijous 3 de desembre, a les 19 hores, amb la taula redona «Drets lingüístics: consum i activisme cultural», a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón i Cajal, 4). L’acte tindrà les intervencions d’Aitana Ferrer, cantant, mestra i valentuber; Artur Martínez, cantant del grup La Fúmiga, i Vicenta Tasa, professora de Dret Constitucional de la Universitat de València i directora de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València. La trobada està organitzada per la Cívica-Escola Valenciana de l’Alacantí i la Universitat d’Alacant (Servei de Llengües). L’acte es podrà seguir en línia en l’enllaç següent.

La projecció de la pel·lícula La mort de Guillem, serà la segona cita del programa, el pròxim dijous dia 10 de desembre,a les 19 hores, al Paranimf de la UA, i coincidirà, a més, amb la celebració del Dia dels Drets Humans. L’acte, emmarcat en les accions que duu a terme el Voluntariat Lingüístic, consistirà en l’emissió de la pel·lícula i un col·loqui posterior en què participaran l’actor Jany Collado, que interpreta Guillem, Maria Martí, que dona vida al personatge d’Ana Estellés, i el productor de SUICAfilms, Pepe Andreu. La capacitat és limitat i les entrades estan disponibles en veu.ua.es/entrades.

La mort de Guillem presenta la història del dol dels pares de Guillem Agulló, un jove antifeixista i independentista assassinat per un grup d’ultradreta a Montanejos, a la comarca valenciana de l’Alt Millars, l’11 d’abril del 1993; i la seua lluita per a evitar la manipulació de la mort del fill. La pel·lícula està dirigida per Carlos Marques-Marcet i protagonitzada per Jany Collado, Pablo Molinero, Glòria March, Mar Linares i Bàrbara Calatayud. La pel·lícula, estrenada el 24 d’agost del 2020 en el Festival de Cine de Màlaga, ha triomfat en la tercera edició de els Premis de l’Audiovisual Valencià, amb tres premis: Millor Llargmetratge, Millor Actriu Protagonista, i Millor Guió.

Sinopsi:

Guillem Agulló i Salvador, un jove de divuit anys militant de l’esquerra independentista i antifeixista, és assassinat d’una punyalada en el cor per un grup de neonazis l’11 d’abril del 1993. Destrossats, els seus pares, Guillem i Carme, lluitaran perquè no es manipula la mort del fill i no siga considerada fruit d’una simple baralla entre bandes. El camí, ple d’obstacles i amenaces, i enmig d’una guerra bruta mediàtica, estarà a punt de destrossar la família, que haurà d’aprendre a viure portant el dol per la mort d’un fill mentre lluita per la seua memòria que, a poc a poc, es converteix en el símbol d’una causa que ells no s’haurien pensat mai que encapçalarien.

El director: Carlos Marqués-Marcet

Amb només 36 anys, el realitzador barceloní de pel·lícules i sèries multipremiades com 10.000 KMTierra firmeLos días que vendránEn casa13 días de octubreEscenario 0, i En el corredor de la muerte, es posa darrere de la cambra per a reflexionar i fer-nos reflexionar sobre els fets ocorreguts a partir de la mort del jove Guillem Agulló Salvador. Durant la seua curta carrera, Marqués-Marcet ha sigut mereixedor de guardons com el Premi Goya al millor director novell, tres Premis Gaudí (dos a millor pel·lícula i un a millor Tv-movie), dos Biznagas en el Festival de Màlaga, el premi Sant Jordi, el premi L’Ull Crític, com també nombroses seleccions en els festivals de cinema internacionals més prestigiosos del món.