La Universitat d’Alacant ha acollit la primera reunió de treball del projecte europeu que lidera a través de la Universitat Permanent (UPUA) Heim-Patrimoni en moviment. Una iniciativa emmarcada en la convocatòria Erasmus+ i en la qual participen, a més de la UPUA, altres tres institucions sòcies que desenvolupen també formació per a majors: Pucko otvoreno uciliste Zagreb (Croàcia); Towarzaystwo Demokratyczne Wschód (Polònia); U3A Reykjavik (Islàndia).
El projecte que lidera l’equip d’investigadors de la UA pretén fomentar el coneixement del patrimoni a nivell local i europeu amb l’objectiu de promoure entre la ciutadania els valors inherents a la riquesa cultural. La iniciativa coordinada per la UPUA es desenvoluparà al llarg dels pròxims dos anys i està previst que acabe al desembre del 2020.
La directora de la UPUA, Concepción Bru Ronda ha destacat que «aquest projecte desenvoluparà i posarà en pràctica mètodes innovadors d’ensenyament de persones adultes que posen en valor l’experiència i les habilitats d’aquest col·lectiu, entre aquestes les metodologies constructives i cognitives: aprenentatge en context, la classe invertida, l’aprenentatge per projectes i l’ús de les TIC, ja que considerem que l’educació oberta i les pràctiques innovadores en l’era digital són fonamentals en la societat actual. Així doncs, volem donar l’oportunitat als majors de continuar formant-se al llarg de tota la vida en entorns innovadors, i permetre’ls ser una part activa de la societat amb la finalitat d’evitar la seua exclusió i promoure la cohesió intergeneracional, la comprensió intercultural i la pertinença a la comunitat».
Els vicerectors d’Estudis i Relacions Internacionals, Enrique Herrero i Juan Llopis, van ser els encarregats de donar la benvinguda als investigadors europeus que han participat en la primera reunió del projecte que incorpora una sèrie de fases i etapes, entre les quals se situa un mapatge previ, el disseny de guies metodològiques, el disseny de rutes, i formació pilot en patrimoni.
Bru ha incidit que «una de les tasques essencials del projecte és donar a conèixer el nostre patrimoni (en cada país del projecte) i al temps promoure els valors inherents a la riquesa cultural europea en les persones majors, i compartir, transmetre i descobrir el patrimoni comú que ens uneix, i converteix a més les persones majors en agents culturals. Amb aquest objectiu els països implicats en HEIM, hauran d’estrènyer llaços, investigar, analitzar i reconèixer les riqueses culturals comunes».
La UPUA, ha participat des de 2003, en més de 20 projectes, dels quals 14 s’han desenvolupat en el marc de la UE encaminats a la millora de la qualitat educativa, la innovació docent i la transferència de resultats d’aquests a la societat en general i a les institucions socials i educatives, com una estratègia essencial en la gestió de l’envelliment poblacional, i la inclusió de les persones majors, en el s. XXI.
Comentarios