Hui dimecres 23 de gener, a les 19.15 hores, comencen a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) les IV Jornades professionals del cine espanyol de la Universitat d’Alacant amb la projecció de la pel·lícula La isla del viento del cineasta Manuel Menchón, una pel·lícula que compta amb entre el seu repartiment amb l’actor José Luis Gómez com a protagonista, qui farà una xerrada col·loqui l’endemà, el dijous 24 a les 20.15 hores. Gómez, també director, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i director de Teatro de la Abadía, tractarà la seua xarrada sobre «La interpretación», acompanyat per Pollux Hernúñez, professor del màster d’Art Dramàtic de la UA. En La isla del viento, José Luis Gómez dóna vida a Miguel de Unamuno, exiliat a l’illa de Fuerteventura per les seues crítiques al dictador Primo de Rivera (1924).

Amb la direcció del professor John Sanderson i després de gran èxit de participació en les dues edicions anteriors, les IV Jornades professionals del cine espanyol inclouen 6 sessions amb xarrades i projeccions, del 23 de gener al 28 de març. Després de la jornada inaugural, intervindran Ángel Gómez, director de cine, guionista, director d’actors, consultor de guió i docent cinematogràfic (dijous 28 de febrer amb la xarrada «Del cortometraje al largometraje»); i Mariano Barroso, director, guionista i productor de cine (dijous 28 de març a les 20.15 h amb la conferència «Dirección y guión»). El programa inclou 4 projeccions: La isla del viento (23 de gener); Cariño; i Behind (27 de febrer) i Todas las mujeres (27 de març). La quarta edició d’aquestes jornades té com a propòsit, segons els organitzadors, convocar amb regularitat destacats professionals del cine espanyol en diferents especialitats perquè compartisquen amb els assistents l’evolució de la seua trajectòria, els recursos que utilitzen per a desenvolupar el seu treball i la seua perspectiva actual sobre la indústria cinematogràfica espanyola.

Calendari

Dimecres 23 de gener de 2019, a les 19.15 h.

Projecció de la pel·lícula LA ISLA DEL VIENTO (Manuel Menchón, 2015).

Dijous 24 de gener de 2019, a les 20.15 h.

Conferència «LA INTERPRETACIÓN» amb José Luis Gómez, i director, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i director de Teatro de la Abadía. Modera: Pollux Hernúñez.

Dimecres 27 de febrer de 2019, a les 19.15 h.

Projecció de la pel·lícula CARIÑO (2018) i BEHIND (2016).

Dijous 28 de febrer de 2019, a les 20.15 h.

Conferència «DEL CORTOMETRAJE AL LARGOMETRAJE». Ángel Gómez, director de cine, guionista, director d’actors, consultor de guió i docent cinematogràfic.

Dimecres 27 de març de 2019, a les 19.15 h.

Projecció de la pel·lícula TODAS LAS MUJERES (2013).

Dijous 28 de març de 2019, a les 20.15 h.

Conferencia «DIRECCIÓN Y GUIÓN». Mariano Barroso, director, guionista i productor de cine.

José Luis Gómez

Natural de Huelva, Gómez es va formar com a actor a Alemanya a l’escola d’Art Dramàtic de Westfàlia i, posteriorment, a l’escola de Jacques Lecoq a París. Fa els primers passos professionals, precisament, a Alemanya on aconsegueix un sòlid prestigi com a mim i actor teatral en alguns dels millors teatres del país. L’any 1971 decideix tornar a Espanya i continua la seua impressionant progressió com a director, actor i productor teatral. Un nou parèntesi estranger el fa prolongar el seu aprenentatge en el Actor´s Studio de Nova York a les ordres de Lee Strasberg. De tornada, aquesta vegada definitiva, a Madrid, es farà càrrec durant anys del Centre Dramàtic Nacional i del Teatro Español posteriorment. Al cine va debutar l’any 1976 amb Pascual Duarte, però serà l’any 1988 quan es dóna a conèixer al gran públic gràcies a la seua nominació al Goya per Remando al viento. Candidatura que repetiria amb Beltenebros i La luz prodigiosa. Altres papers destacats en el seu currículum són els d’El séptimo díaLos fantasmas de Goya o Los abrazos rotos.

La isla del viento

Miguel de Unamuno és exiliat a l’illa de Fuerteventura per les seues crítiques al dictador Primo de Rivera (1924). Allí viurà en el xicotet poble de Puerto Cabras. Fastiguejat per la situació, l’escriptor s’obstina a mostrar-se esquerp i tancat en si mateix. No obstant això, la seua relació amb els illencs, el coneixement de la realitat del lloc i el contacte amb l’illa, provocaran la sortida de l’aïllament. Aprendrà d’una manera quasi inadvertida una lliçó que no oblidarà fins al final de la vida, en les albors ja de la dictadura franquista. Segons el director “cada pel·lícula hauria de ser un viatge. I La isla del viento ho és. Trasllada l’espectador a una altra època i a un altre lloc. Mostra un passat que cerca fer ressò en el present. Conta el viatge del protagonista, l’escriptor Miguel de Unamuno, en el seu desterrament a l’illa de Fuerteventura. I revela com després de l’experiència humana que hi viu amb els illencs pateix una profunda transformació: el pas del tancament interior al sentiment de comunitat. Acompanyem un Quixot obstinat a crear molins que s’enfronten per força del vent. A crear, en definitiva, allò en el que es creu. La imaginació i el record com a formes de crear la vida. De vèncer la mort. Un viatge que mai oblidaran”.