L’Ajuntament d’Elda, a través de la Regidoria de Patrimoni Històric, ha editat un llibre que reuneix les 15 ponències i comunicacions presentades en l’II Congrés de Patrimoni Històric-Cultural del Vinalopó, celebrat a Elda en 2018 en el Museu del Calçat.
El regidor de Patrimoni, Estimat Navalón, acompanyat per l’arqueòleg municipal, Juan Carlos Márquez, i la directora de la Seu Universitària d’Elda, Rosario Navalón, ha anunciat la presentació divendres que ve 11 de setembre del llibre ‘De l’artesania a la indústria. Patrimoni històric-cultural del Vinalopó’. La presentació, que serà a càrrec del professor José Vicente Cabezuelo Pliego, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat d’Alacant, tindrà lloc en la Sala d’actes del Museu del Calçat d’Elda, a les 20 hores.
Estimat Navalón ha destacat “l’especial rellevància d’aquesta obra que quedarà com a llegat literari d’aquest congrés de gran importància cultural i històric a la nostra ciutat i a la nostra comarca, ja que resulta imprescindible conéixer la història tant de la nostra ciutat com dels nostres municipis veïns”.
L’obra, a càrrec de la Regidoria de Patrimoni Històric de l’Ajuntament d’Elda, ha comptat amb l’edició científica de Juan Carlos Márquez Villora, Rosario Navalón García i Juan Leonardo Soler Milla, i compta amb un total de 427 pàgines, en les quals s’exposen les 15 ponències que van formar part del Congrés de Patrimoni Històric-Cultural del Vinalopó de l’any 2018.
En el volum es desgranen interessants aportacions vinculades a la història i al patrimoni cultural d’Elda, Villena, Sax, Biar, Novelda i Agost, així com les dedicades al conjunt de municipis del Vinalopó i altres articles de caràcter general, com els que aborden el Pla Nacional de Patrimoni Industrial i el valor del turisme industrial en el món actual.
El llibre compta amb 19 especialistes de l’àmbit de la història, el patrimoni cultural, els museus i el turisme, dedica especial atenció al trànsit de l’artesania a la indústria a les comarques del Vinalopó, tant en l’àmbit sabater com en el tèxtil, el de la ceràmica i altres de caràcter artesanal, dedicant una especial atenció al patrimoni immaterial a través de la cultura industrial sabatera a Elda.
Aquest congrés, que ja ha celebrat tres edicions anuals (2107, 2018 i 2019), va ser organitzat pel consistori eldense, i va comptar amb la col·laboració de la Seu Universitària d’Elda (Universitat d’Alacant), el Museu del Calçat, l’Associació Mosaic. Amics del Patrimoni Històric i Cultural d’Elda, i el Centre d’Estudis Locals del Vinalopó.
L’acte de presentació és d’entrada lliure, té un aforament limitat a 65 persones i se celebrarà mantenint tots els protocols de seguretat. A més, durant la presentació es podrà adquirir el llibre al preu de 10 euros.
Comentarios