L’Alfàs del Pi , que forma part del consell regulador de la Denominació d’Origen de la Rutes del Vi, que està promovent activitats encaminades a donar a conéixer l’àmplia gamma de diferents experiències per a descobrir a través dels seus vins i sota el nom de “l’altra cara del Mediterrani”, s’està preparant per a obrir-se a un turisme diferent que naix proposant noves experiències a través del vi i la gastronomia. Per a aconseguir-ho l’Alfàs del Pi té un sòlid argument, “Els Cellers Mendoza” que van nàixer en 1989 com a empresa familiar, encara que el projecte s’iniciara en la dècada dels 70, quan per inquietud, Enrique Mendoza va començar a comprar, col·leccionar i invertir en vi d’altres cellers com a afeccionat. Més tard recuperant la tradició familiar a la Marina Baixa de produir vi per al consum familiar es van plantar les primeres 2.000 plantes que en 25 anys s’han transformat en un Celler a l’Alfàs del Pí amb 1.400 Barriques dels millors boscos francesos i americans, des d’on s’embotella i es posicionen els seus vins en els mercats nacionals i internacionals, i que disposa també de 4,5 Hectàrees de Moscatell d’Alexandria.

Enrique Mendoza disposa d’un segon Celler situat en la “Finca Chaconero” de Villena que està dotada de la millor tecnologia i instal·lacions per a fermentar el raïm procedent de les 80 Hectàrees (250.000 plantes) de les varietats: Chardonnay en blanques i Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot, Petit Verdot, Shiraz i Monastrell en tintes. Una altra de les característiques d’aquest celler és la conscienciació per la viticultura que els ha portat a crear raïm produït sense herbicides ni insecticides i alimentades només amb compostos i vinyes portades de manera científica recolzats en la dendrometría (tècnica que ens permet controlar l’estrés hídric de les plantes) i la viticultura de precisió.

Amb aquests arguments l’Alfàs del Pi s’ha situat entre els membres de l’Associació Espanyola de Ciutats del Vi , dependent del Govern d’Espanya, que reconeix 31 rutes oficials associades al enoturisme al nostre país, dos d’elles, Alacant i Utiel-Requena, estan en sòl valencià. Recórrer-les a fons per a descobrir-les, és una opció viatgera gens menyspreable en temps de pandèmia. L’estada en nuclis reduïts de població, el passeig a l’aire lliure per entorns naturals dels cellers, o de llocs com el Parc Natural Serra Gelada al costat dels tastos dinàmics i els maridatges en espais oberts, les vetlades en cases rurals lluny del turisme massiu i l’experiència exclusiva que porta aparellada cada activitat programada són només alguns dels al·licients d’una modalitat d’oci que cada any creix més i que només en 2019 va generar un impacte econòmic a nivell nacional de 85,5 milions d’euros, quasi un 6% més que l’exercici anterior.

Per aquesta raó la Regidoria de Turisme no ha dubtat des del principi de la legislatura a formar part del Consell regulador de les Rutes del Vi d’Alacant que té l’objectiu de donar a conéixer paisatges d’Alacant a través dels vins per comarques com el Vinalopó, al sud amb cellers a Algueña, Monòver, Novelda, Petrer, el Pinós, Salinas, Villena i Elx i la Marines Alta i Baixa amb productors d’excel·lents vins a Alcalalí, Benissa, Senija, Llíber, Benigembla, Parcent, Castell de Castells, Murla, Parcent, Xaló, i l’Alfàs del Pi, totes dues diferenciades però unides per un mateix símbol, i per les experiències que suggereixen els excel·lents vins de la província d’Alacant.

Els mesos de setembre i octubre són, històricament, els de major presència de enoturistas en les Rutes del Vi. Si a més tenim en compte la dada que el 74,7% dels quals trien aquesta modalitat d’oci són espanyols, qualsevol pot arribar a la conclusió que el trànsit per cadascuna de les tres vies vitivinícoles de la regió són una aposta segura i de proximitat.