El 13 de maig, 33 denominacions d’origen de vi del nostre país celebren el Dia Vi D.O. 2023. Ho faran organitzant diferents activitats en llocs emblemàtics dels seus territoris amb un doble objectiu: acostar el vi amb denominació d’origen a la gent i, alhora, divulgar i reconéixer el compromís col·lectiu que comporta cada D.O. i el patrimoni que per a les zones rurals hi ha darrere d’una denominació d’origen.
Un brindis col·lectiu i simultani com a acte central en totes elles, que tindrà lloc a les 13.30h (a les 12.30h, a Canàries). Festes patronals, mercats de proveïments i tradicionals, enclavaments arran de mar o en les faldes de la muntanya, embarcacions fluvials o claustres de monestirs medievals són alguns dels escenaris en els quals es duran a terme tastos guiats, actuacions musicals en viu, experiències enoturísticas, degustacions de vi D.O. amb gastronomia local i maridatges innovadors… activitats destinades al fet que la gent puga gaudir, en un ambient festiu i reivindicatiu, d’un dels productes amb major qualitat i prestigi del nostre país, el vi amb denominació d’origen.
Vins Alacant DOP se suma enguany convidant als enoturistas d’algunes dels seus cellers a brindar conjuntament i per a això els obsequiarà amb un pack de copes i llevataps així com informació sobre el significat d’aquest dia. Serà en 4 cellers de les principals comarques productores: Bocopa, Les Virtuts de Villena al Vinalopó i Els Freses i Casa Agrícola a la Marina Alta.
El Dia Vi D.O. celebrarà enguany la seua setena edició i ho farà sota el lema “Denominacions d’origen, patrimoni col·lectiu”, amb el qual reivindicar que una D.O. conforma i preserva un patrimoni, format per persones, producte i territori. Després de les persones, vocació, saber-fer i passió. Després del producte, el fruit d’una terra i d’un coneixement acumulat durant dècades, que genera ingressos que es queden en la zona i dinamitzen la seua economia. I després del territori, un paisatge i unes condicions naturals i històriques úniques per a la producció de raïm i per a l’elaboració de vi.
Gaudi i reivindicació, a parts iguals, és la fórmula emprada en la celebració del Dia Vi D.O., acció col·lectiva que, des que va nàixer en 2017, a iniciativa de la Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles (CECRV, l’organització que representa a les denominacions d’origen de vi), té una aspiració permanent: sembrar la llavor perquè es declare oficialment un Dia del Vi al nostre país i aconseguir així que aquest sector tinga, anualment, una data amb la qual visibilitzar davant la societat el que suposa i el que aporta el vi a les zones rurals, a les seues gents i al conjunt del país. Es tracta, a més, d’una pretensió recolzada per una proposició no de llei aprovada en el Congrés dels Diputats en 2017, que insta el Govern a declarar el Dia del Vi. Aquesta proposició va ser presentada a proposta de CECRV i va aconseguir el suport majoritari dels grups parlamentaris.
Les 33 denominacions d’origen de vi que participen enguany en el Dia Vi D.O. so: Alacant, Almansa, Binissalem, Calataiud, Camp de Borja, Cariñena, Catalunya, Cigales, Comtat de Huelva, Jumella, La Manxa, Lanzarote, Lleó, Màlaga, Manchuela, Monterrei, Montilla-Moriles, Navarra, Pla i Llevant, Ries Baixas, Ribeira Sacra, Rioja, Rueda, Serres de Màlaga, Somontano, Tacoronte-Acentejo, Bou, Txakolí d’Àlaba, Txakolí de Bizkaia, Uclés, València, Vins de Madrid i Iecla. Totes elles brindaran alhora, el 13 de maig, a les 13.30h (12.30h a Canàries), pel vi D.O., pels valors que tanca (diversitat, qualitat, autenticitat, cura i respecte pel saber fer local i pel medi natural, arrelament i reconeixement del medi rural, gaudi, cultura…) i pel patrimoni col·lectiu que hi ha darrere de cadascuna.
Comentarios