Amb motiu de la celebració el pròxim 8-N del Dia de les Llibreries la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreries (CEGAL) ha donat a conéixer un avanç de l’últim informe d’octubre de 2019 de l’Observatori de la Llibreria -elaborat amb l’ajuda de la Direcció General del Llibre, Lectura i Lletres (Ministeri de Cultura i Esport) amb dades de 2018- que revela una tendència a la baixa en les vendes, amb una caiguda 3,3% en 2018 respecte a l’any anterior, sent les llibreries xicotetes les que més pateixen aquesta tendència.

Concretament, quasi un 45% dels llibreters considera que l’any vinent serà dolent per al sector, i apunten com a problemes principals a la concentració de les vendes online per part de grans plataformes de venda en Internet i el canvi d’hàbits en la població en relació amb la lectura i la compra de llibres en llibreries. Aquesta perspectiva ve a reforçar les dades oferides en el baròmetre de 2017, on ja es va estimar una reducció en la xifra de facturació del 1,8%, trencant-se així l’evolució lleument positiva de les vendes entre 2013 i 2016.

Igualment, el citat estudi estableix un cens de 3.556 llibreries, encara que segons s’indica, a causa del canvi de metodologia resulta difícil establir el balanç que han obert o tancat respecte a 2016, ja que s’han modificat els criteris, eliminant els establiments que dediquen un major percentatge de les seues vendes a altres productes (fonamentalment papereries) que a la venda de llibres. Per tant, com a referència del balanç entre altes i baixes de llibreries produït en aquests dos anys, es pot considerar la dada proporcionada pel directori central d’empreses de l’INE (Anuari d’Estadístiques Culturals, 2018) que mostra que el nombre d’empreses registrades en el codi CNAE 4761 “comerç al detall de llibres en establiments especialitzats” s’ha reduït de 2016 a 2017 en un 0,9%.

Davant aquesta situació, les llibreries reclamen millores que garantisquen la supervivència del sector, com la posada en marxa d’un pla de foment a la lectura i de promoció de les llibreries, una revisió de les normes de contractació pública per a la venda de llibres i una major unió de tot el sector. Més concretament, des de Cegal es demana “un pacte d’estat per la lectura que incloga accions concretes de suport a les llibreries”, una promesa que -apunten- “es precisa de manera urgent”. Igualment, davant la competència de les grans plataformes de venda online el sector exigeix la lliure competència, és a dir, “treballar en igualtat de condicions, la qual cosa significa entre altres coses igualtat fiscal”, assenyalen.

Així mateix, les llibreries consideren prioritari la posada en marxa d’ajudes a la modernització de les llibreries. “El sector ha fet un gran pas en la modernització posant en marxa eines tecnològiques tan importants com Cegal en Xarxa i Todostuslibros.com però ara és necessari el suport institucional i del sector per a poder-les implementar”, assenyala el director tècnic de Cegal, Javier López Yáñez.

Els llibreters i llibreteres, cada vegada més presents en l’entorn digital

Referent a això, en aquest Dia de les Llibreries 2019 des de Cegal vol destacar-se el creixement de llibreries que embenen online, si bé el percentatge de vendes online enfront del total de facturació es manté constant entorn de l’11%.

Per part seua, la venda de llibres digitals, segons dades de l’informe de Comerç Interior 2018 de la FGEE, va descendir un 0,1% enfront de 2017, per la qual cosa segueix estancada, en línia similar amb els països del nostre entorn. En qualsevol cas, el mateix document indica que les llibreries i cadenes de llibreries continuen sent els principals canals de venda de llibres (53% del total), sumant vendes per import de 1.253,51 milions d’euros.

En aquest punt, és significatiu l’increment de visites al portal de cerca de llibres todostuslibros.com que rep ja 2.000.000 visites mensuals, el doble de les de 2018, i disposa de més d’1.200.000 títols, procedents de la informació d’una gran base de dades de més de 700 llibreries. Les visites a la citada web provenen de les ciutats espanyoles Madrid, Barcelona, València i Sevilla; i d’altres països com Ciutat de Mèxic, Bogotà, Santiago de Xile o Buenos Aires, principalment.

Altres eines de Cegal de recomanació a destacar en l’entorn digital, que contribueixen a enfortir el vincle entre els lectors i les seues llibreries preferides, són:

Loslibrerosrecomiendan.com, portal en el qual els llibreters seleccionen per als lectors aquells llibres que més els han agradat; Club Kirico, espai integrat per les llibreries infantils de Cegal; i Zona Còmic, en el qual participen comerços especialitzats en aquesta mena de gènere literari.

Perfil de les llibreries

El perfil de la llibreria a Espanya no ha patit grans canvis enfront de les dades de 2016. Així, el sector l’integren majoritàriament llibreries amb una facturació inferior als 90.000 euros a l’any, i de tipus general de proximitat. Com a dada significativa, és de ressaltar que les dones representen el 57,2% de les empleades fixes en les llibreries.

Quant a la distribució de llibreries per comunitats autònomes -i mancant la xifra en dades absolutes-, el que assenyala l’Observatori de Llibreries és que existeix una important concentració en el nombre de llibreries en les comunitats autònomes més poblades, sent Madrid, Catalunya i Andalusia les comunitats amb una major presència de llibreries, encara que es dóna una major densitat de llibreries en la zona nord d’Espanya.

Llibreries, comerços de proximitat i resistència

Més enllà de les dades, el lema ‘Les llibreries ens toquen’ triat per a la present edició reivindica la proximitat, la familiaritat, el tracte individualitzat i les relacions personals que s’estableixen amb els lectors i ressalta l’important paper que exerceixen aquests espais en els seus barris, pobles o ciutats, on no sols actuen com a centres de dinamització cultural, sinó que són punts de trobada imprescindibles per a la creació de comunitat.

Així, durant aquest divendres 8 de novembre s’ha preparat una intensa jornada festiva en la qual les llibreries oferiran descomptes del 5 per cent i romandran obertes fins a les 22 hores congregant nombroses activitats culturals, que es podran consultar en la web www.diadelaslibrerias.es

En aquest sentit, el president de Cegal, Alberto Sánchez, considera que “és necessari posar en valor a les llibreries com a comerços d proximitat i reconéixer el lliurament i l’afecte amb el qual treballen els nostres llibreters i llibreteres enfront de la fredor, l’estandardització i el desagafe que imposen les multinacionals de venda online”, afegint que “efectivament en Internet pots trobar aquell títol que cerques, i precisament per a això les llibreries independents creguem todostuslibros.com, però mai tindrà la sensibilitat per a esbrinar quin seria aquest un altre llibre que et podria agradar a tu i només a tu”.

D’aquesta forma, es ressalta el paper del llibreter com aqueixa persona de confiança del criteri de la qual et fies a l’hora d’emprendre una nova lectura o de fer un regal. “Entre altres coses perquè et coneix, es preocupa per saber què t’agrada, t’orienta i sap. Et saluda, sap el teu nom i coneix les teues circumstàncies”, assegura Sánchez.

Concurs #laslibreriasnostocan

En aquesta línia, Cegal posa en marxa un concurs en les Xarxes Socials (Instagram i Twitter) en el qual sota l’etiqueta #laslibreriasnostocan es premiarà als llibreters i lectors que compartisquen els seus testimoniatges i expliquen allò que els uneix, com es van conéixer, què és el que ressaltarien l’u de l’altre, etcètera. Els lectors podran guanyar una de les tres cistelles de Nadal que se sortegen, amb un assortiment literari replet de novetats editorials per a tots els gustos i edats i sota la recomanació dels Llibreters Recomanen. I els llibreters alguna de les tres inscripcions al Congrés de Llibreters que se celebrarà al març del pròxim any. El concurs donarà principi aquest dimecres a les 10 hores i finalitza el diumenge a les 22 hores Els detalls sobre com participar es poden consultar en els perfils de @LibreriasCEGAL.

Estem en Twitter / Facebook/ Instagram amb l’etiqueta #laslibreríasnostocan

Més informació en www.diadelaslibrerias.es