Després de dos anys i mig d’itinerància pels teatres, auditoris i cases de cultura de la província d’Alacant, l’exposició ‘José Estruch. Vida i teatre’ de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert es podrà visitar fins al 6 de juny en la Real Escola Superior d’Art Dramàtic (RESAD) de Madrid, on el cèlebre dramaturg va ser professor d’Interpretació.

La mostra s’inaugurarà dijous que ve 25 d’abril i l’acte comptarà amb la participació del director cultural del IAC, José Ferrándiz, les comissàries Juana María Balsalobre i Vene Herrero, el director de la RESAD, Pablo Iglesias, i el professor Juan Antonio Vizcaíno que va col·laborar amb Estruch.

Aquesta nova iniciativa coincideix amb el reconeixement del Premi Nacional Emporia d’Arquitectura Efímera rebut pel projecte en la categoria de Millor muntatge transportable i itinerant. Dissenyada a través de panells de fusta entrecreuats i inspirada en una escultura de Oteiza, l’exposició ha servit per a difondre la figura del director teatral i Premi Nacional de Teatre, nascut a Alacant en 1916 i mort a Madrid en 1990.

De xicotet format, la proposta es va concebre pensant en una ubicació integrada en vestíbuls teatrals, de manera que ocupara molt poc espai i poguera ser visitada en uns minuts, sense entorpir el trànsit d’espectadors. Les fotografies seleccionades i textos breus presenten un resum de la vida i ideari teatral d’Estruch. El seu itinerari arranca amb l’etapa de la seua infantesa a Alacant, passa per les seues estades a Londres (1939-1949), Montevideo (1949-1976) i Madrid (1967-1990) i finalitza amb un panell que recull frases de persones que li van conéixer, moltes d’elles vinculades al món del teatre. L’exposició, inaugurada a l’octubre de 2016 en el Teatre Principal d’Alacant, ha recorregut la província durant dos anys i mig i ha rebut la visita de més de 26.000 persones.

Expert adaptador de teatre clàssic i reconegut com un gran educador de la interpretació en vers, del dramaturg alacantí cal destacar la seua influència docent en una generació d’estudiants de la RESAD que es van donar a conéixer com a professionals a partir dels anys de la Transició, entre ells l’autor i director Ernesto Caballero, actual director del Centre Dramàtic Nacional, les actrius Blanca Portillo, Beatriz Bergamín o Natalia Menéndez, o l’actor Nancho Novo.