L’Home Bo, era aquella persona que davant la comunitat actuava i era considerada com una persona imparcial, justa i sense cap partidisme; una persona honrada. Quan s’havia de lliurar alguna solució a qualsevol conflicte entre les persones, familiar o no, es buscava a un Home Bo, que decidia i donava la justa solució al problema, podríem dir com un Jutge de Pau de l’actualitat, una de les figures més importants de la història i cultura valenciana.
El qualificatiu de Home Bo ha sigut utilitzat pel poble valencià durant el temps per diferents motius, com és el cas del joc tradicional de pilota valenciana en l’obra de teatre. L’Home Bo és aquella persona que no pren part per cap dels jugadors, no aposta i decideix el punt quan existeixen baralles, la seua decisió és inapel·lable. Un altre ejemple és això dels Sindics del Tribunal dels Aigües, que també són considerats “Homes bons”.
Aquest divendres a la sala del Teatre Arniches va pujar a l’escenari un espectaculo sobre la pilota valenciana, L’Home Bo, que ja ens apuntem en l’agenda des del dia 21 de desembre quan es va presentar la programació del trimestre.
L’Home Bo és la història d’una amistat i d’una rivalitat. Juliet d´Alginet i Rovellet van ser dos tòtems de la pilota valenciana en els anys 40 i 50. Archienemigos dins del trinquet, però amb una aferrissada amistat fora, en la vida, on departien amigablement a la portella de casa quan es feia de nit o esmorzaven junts com era tradició al poble.
L’Home Bo, en el món de la pilota, és el jutge, l’àrbitre, el que decideix si la pilota és bona o no, el que decideix qui ha guanyat el quinze. Ells mai van necessitar a l’Home Bo, perquè ells eren l’Home Bo.
Els trinquets van ser durant la dictadura un lloc de resistència, on es parlava, pensava i jugava en valencià. On el poble podia sentir-se lliure. Julio Palau (Juliet), Antoni Reig (Rovellet) o Albert Arnal (Xiquet de Quart) i molts altres com això van contribuir al fet que la identitat del poble valencià resistira en una època on es volia acabar amb qualsevol singularitat. Les partides de pilota, els trinquets i tot el relacionat en la pilota sempre han utilitzat el valencià com a llengua predominant, fins i tot en els anys de la dictadura de Franco, per la qual cosa ha assegut un refugi per a la llengua pròpia que ha servit per a mantindre el seu ús. Per això, alguns valencians ho consideren el seu esport nacional.
Caterva Teatre són una companyia teatral formada en valència l’any 2011 i porten a la seua esquena 5 espectacles i van per més. Caterva són Fernando, Robert i Jaume, creadors, directors i intèrprets de L’Home Bo que és un dels projectes de Graners de Creació, una iniciativa que fomenta el procés artístic des del seu inici fins a la representació final.
L’obra també és una bona manera d’acostar-se a la tradició des del teatre contemporani que aposta per la música en directe i potència la part plàstica amb algunes metàfores com la mare terra en la pista o el record del tradicional tramvia de la comarca.
És molt recomanable veure aquesta obra en qualsevol moment que homenatja un esport tradicional del nord de la província d’Alacant i del sud de la de València.
Comentarios