L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha obert el termini d’inscripció per al taller de fabricació manual de paper i textures vegetals, amb plantes de l’entorn, que impartirà l’artista Pilar Sala a partir del dia 10 de maig. D’altra banda, ateses les nombroses peticions rebudes, l’organisme repetirà la visita guiada al Jardí Artístic Nacional Hort del Capellà d’Elx el pròxim 15 de maig.

L’objectiu del curs és potenciar la creativitat personal i animar al descobriment i experimentació de les possibilitats artístiques i creatives que la tècnica de fabricació manual de paper ofereix. El taller suposa una oportunitat per a aprofundir en l’aprenentatge del reciclatge manual de restes de plantes i paper.

La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha destacat que “l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert amplia la seua proposta una vegada més amb aquesta nova iniciativa que fomenta l’interés pels jardins, la botànica, la literatura i la història de l’art”.

L’activitat estarà a càrrec de Pilar Sala, que es va iniciar en la tècnica del teler d’alt lizo en 1980 i anys més tard va començar la investigació d’altres tècniques més lliures i personals utilitzant matèries naturals i residus urbans. Entre els seus projectes destaca “L’entorn dins del Museu”, becat en 1992 pel IAC, i la seua participació en el col·lectiu Paper sense Fronteres (1995) amb exposicions a Alacant, Museu del Paper de Capellades (Barcelona) i Arhus (Dinamarca). La seua obra ha sigut exposada en nombroses exposicions individuals i col·lectives.

El termini per a presentar les sol·licituds conclourà el pròxim 5 de maig, inclusivament, i les inscripcions podran tramitar-se a través del link bit.ly/tallerpapelvegetal, en la pàgina web del Gil-Albert. La proposta es durà a terme durant els dies 10, 11, 12, 16 i 17 de maig, en horari de de 16.00 a 21.00 hores.

D’altra banda, i després de l’èxit obtingut en la primera sessió del cicle de Jardins Històrics, l’Institut repetirà la sessió dedicada al Jardí Artístic Nacional Hort del Capellà d’Elx amb l’arquitecte urbanístic Gaspar Jaén, gran coneixedor dels horts de palmeres il·licitanes i dels diferents usos que ha tingut aquest espai. La visita guiada per a conéixer in situ aquest singular entorn, la seua diversitat botànica i la seua Palmera Imperial serà el diumenge 15 de maig a les 11.00 hores. Les inscripcions estaran obertes del 2 al 12 de maig en el següent enllace bit.ly/huertodelcura.

En 1943 va ser declarat Jardí Històric Nacional i, amb una superfície de 12.000 m², acull col·leccions de palmáceas i cactáceas, procedents de tot el món, sense oblidar cultius típics del Mediterrani espanyol. Per part seua, Jaén ha dedicat la seua trajectòria professional a l’arquitectura urbanística i a l’ensenyament, així com a l’escriptura (poesia, narrativa i assaig). Entre el 1980 i el 1991 va ocupar el càrrec d’arquitecte municipal a l’Ajuntament d’Elx i des de 1989 imparteix classes de Dibuix a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant. Molt vinculat al Misteri d’Elx, entre 1987 i 2006 va ser membre de la Junta Local Gestora del Patronat de la Festa i, durant una dècada, l’arquitecte encarregat de la tramoia. A més, ha publicat nombrosos assajos, quasi sempre referits a l’àmbit de la comarca del Baix Vinalopó o del País Valencià.