L’IVAM CADA Alcoi ha rebut un total de 34.381 visites des de la seua inauguració fa dos anys, el 16 de novembre de 2018. Aquest és un projecte transversal, recordem que és un espai multidisciplinari dedicat a les arts plàstiques i a la cultura contemporània, gestionat per l’Ajuntament d’Alcoi mitjançant un conveni amb la Fundación Mediterráneo i l’Institut Valencià d’Art Modern-IVAM de la Generalitat Valenciana.

XIFRES

Durant el mes i mig de 2018 que va estar obert va rebre un total de 1.781 visites, en 2019 únic any que podem comptabilitzar complet va tindre més de 25.000 visites i en 2020, any que ha hagut d’estar tancat dos mesos a causa de l’Estat d’Alarma provocat per la Pandèmia de la Covid-19 i que ha obligat a tindre unes mesures restrictives respecte a les visites s’han registrat 7.600, per tant el total de visites ha estat de 34.381. Tot açò sense sumar les 2.500 persones que van assistir a la inauguració. Pel que respecta a les activitats com reunions, congressos, tallers, cursos, cinema documental, cultura científica, visites guiades, presentacions, inauguracions i exposicions, en 2019 es van realitzar 85 i en 2020 57, per tant parlem d’un total de 142 activitats.

EXPOSICIONS

L’imponent contenidor de cultura contemporània alcoià ha realitzat en total, en 2019, 10 exposicions: 2 exposicions de la Fundació Caja Mediterráneo, “Orígens” i l’exposició de Jorge Ballester, fruit d’un acord històric amb la Fundació Bancaixa. També trobem les exposicions organitzades per l’IVAM a la subseu d’Alcoi, van començar amb l’exposició d’Eusebio Sempere, continuant amb Tota la Ciutat parla d’això”, “Filant idees, teixint art” i “La societat del rendiment”. Des de setembre de 2020 podem veure “Disseny valencià (2009-2019). Productes per a un món global”.

D’altra banda, el projecte municipal se centra, sobretot, en la cultura digital, i ha donat a la seua sala de vídeo-art cabuda a diferents artistes com Damià Jordà, Solbes Arjona, Ana Esteve Reig, Anna Santamaria, Edu Comelles on ara mateixa podem veure l’exposició de José Piñero: Disseny a la Taula. Les exposicions de fotografia de l’apartat Trama i l’obra plàstica d’Ordit completen l’oferta.

Cal indicar també que l’espai municipal també va acollir THE WRONG, la Biennal Internacional d’Art Digital promoguda pel Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana. Un nou actor que ha entrat a col·laborar i que segueix reforçant a l’IVAM CADA ALCOI com el gran exemple d’unió cultural, fruit d’acords, sinergies i treball entre diferents administracions i entitats.

“Estem satisfets per aquests dos anys d’IVAM CADA, no només pel nombre de visites i activitats dutes a terme, sinó perquè hem aconseguit tindre un centre d’art contemporani de referència a l’interior de la Comunitat, molta gent de fora d’Alcoi ha vingut a veure les diferents exposicions, hem oferit una programació de molta qualitat, al mateix temps que hem brindat un espai únic a artistes locals. Tenim un edifici que és referència no tan sols pel seu contingut, també per les activitats que duem i durem endavant. L’IVAM CADA Alcoi serà un dels punts neuràlgics de la capitalitat cultural d’Alcoi en 2021”, ha destacat el regidor de Cultura, Raül Llopis.

QUÈ ÉS L’IVAM CADA ALCOI?

L’IVAM CADA ALCOI és un edifici històric amb tres plantes, dedicades a l’art i a la cultura, amb l’objectiu de posicionar-se com a referent d’innovació cultural i, alhora, motor econòmic i destinació emblemàtica del turisme cultural de la Comunitat Valenciana. El centre acull, d’una banda, un programa important d’exposicions d’art contemporani i, d’una altra, un projecte ambiciós de difusió i promoció dels creadors i protagonistes culturals de la comarca.

COM ESTÀ ESTRUCTURAT L’IVAM CADA ALCOI?

La planta primera és gestionada per la Fundació Mediterráneo i disposa d’una gran sala d’exposicions. També conserva la sala de juntes de l’antic Mont de Pietat, així com una xicoteta exposició permanent de documents històrics i objectes de l’entitat. La planta segona és gestionada per l’IVAM, l’Institut Valencià d’Art Modern de la Generalitat Valenciana i, a més del gran espai expositiu, disposa d’una àrea per a tallers i despatxos de gestió. Finalment, la tercera planta és gestionada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi i en aquesta trobem també les seues oficines de gestió. Un corredor dotat de cinc pantalles d’alta definició desemboca en la sala principal d’exposicions, la galeria Media-Art, dedicada a les disciplines de videoart i instal·lació. Disposa d’una sala d’actes amb una capacitat per a 184 persones, dotada d’il·luminació i so, projecció de vídeo en gran i xicotet format i també una cabina amb equipament per a traducció simultània. En aquesta planta també està la sala de tallers, un espai polivalent, convertible en dos, dotada de projecció de vídeo i equip de so. Així mateix, compta amb un estudi d’enregistrament digital totalment equipat professionalment que complementa els espais de l’àrea de cultura. Aquest conjunt d’espai i de recursos es gestiona per mitjà d’un programa marc que denominem la Factoria Creativa.