Una doble cita per a estar amb María Dolores Padilla que és la regidora de cultura de l’Ajuntament d’Alacant. Una entrevista en directe per a l’emissora ARTEGALIA RÀDIO i una versió escrita per a la revista digital LOBLANC.info Ella, des de 2015 és càrrec electe del Partit Popular perquè li van oferir integrar-se en la llista i des del mes d’abril forma part de l’actual equip de govern. Una trajectòria de 28 anys de treball en el Teatre Principal en qualitat de subdirectora i tres anys vinculada al cinqué centenari de la ciutat d’Alacant. Per tant, amb el món de la cultura, porta més trenta anys treballant per a la seua ciutat qüestió que li fa molt feliç perquè ho considera un premi. Ve també del món de la gestió atés que era emprada del sector de la banca pel que ha estat molt pròxima a conceptes de viabilitats, finançament i negoci. Dóna gust veure-la en actes culturals amb el seu mòbil fent fotos i vídeos dels esdeveniments, organitzats per ella, el seu equip, o no i això ens permet reconéixer que és del planeta terra perquè fa el que fa tothom quan assisteix a propostes culturals.
Pregunta: Recentment va finalitzar la tercera edició del FESTIVAL TEATRE CLÀSSIC i crec que ens podem sentir satisfets.
Resposta: En el festival s’ha aconseguit un aforament final de més de 5000 espectadors. L’aposta de la Diputació i l’Ajuntament ha sigut clara. No estàvem d’acord amb el fet anteriorment i hem apostat per les dates i llocs que créiem necessaris. Hem tancat aquest tercer festival amb gran èxit. Això és important, perquè jo estic al carrer i he rebut felicitacions i suport d’empreses col·laboradores que han impulsat el festival.
P: Quina valoració fas del programa expositiu que has promogut a la ciutat d’Alacant?
R: El primer que em plantege és que la nostra sala la Llotja havia de tindre el protagonisme que requereix. Havíem de plantar exposicions per a atraure el públic. L’Exposició de Van Gogh, per exemple, encara que era de pagament va ser un èxit: 65000 persones l’han vist per a conéixer la figura de l’autor.
Art sense públic no és possible. La nova convocatòria que és l’exposició de la Fundació Coca-Cola ho demostrarà amb la seua proposta de 50 obres exclusives per a nosaltres. 40 en la Llotja i 10 en el MACA.
Amb la Fundació Titanic, es va explicar en Fitur, amb una maqueta de 12 m. en la Llotja atraurà milers de persones a la nostra ciutat.
En el MACA hem fet un salt qualitativa. L’avantguarda cinètica a París de la qual estem molt contents. Eusebio Sempere, l’alacantí, va estar integrat en aqueix moviment de París per tant això ens uneix. En l’actualitat estem rebent una demanda molt important.
P: Què suposa el programa de Biblioteques en el programa de cultura que dirigeixes?
R: Una de les moltes preocupacions o idees des que vaig començar a l’abril eren la biblioteques. Els he dotat de recursos de comunicació perquè puguen comptar les coses. Una biblioteca no solament és un centre de lectura sinó que ha de ser alguna cosa molt de les persones. Emprenem el programa “Anem a la biblioteca” on la gent se senta com a la seua casa. Hem de posar en valor aqueixos espais per a arribar a tots els alacantins i alacantines. El personal de biblioteques està molt motivat.
P: Com t’imagines la Fira del Llibre d’enguany, projecte tan difícil de gestionar?
R: En la fira de 2018 no em vaig quedar satisfeta. Necessitem una fira adequada per a la nostra ciutat. Hem d’aconseguir que la gent vaja no tant que se la trobe. “Dones de paraula” servirà perquè Alacant tinga un buit en les fires d’Espanya. Col·legis al matí, publique familiar a les vesprades…
P: En quina situació es troben les convocatòries públiques de suport a les arts?
R: Faciliten el pas de moltes propostes fent-lo molt fàcil a qui és triat en les convocatòries per a realitzar en Cigarreras o Centre Municipal de les Arts. En qualsevol cas, donat el nombre de creadors-as necessitem més contenidors on trobem un equilibri que atenga aquesta demanda.
P: Què penses de l’emprenedoria cultural a la ciutat d’Alacant?
R: L’emprenedoria sempre és complex. Volem ajudar persones i col·lectius per a mostrar el seu projecte personal que incentiva la riquesa i l’ocupació.
P: Quina posició té en la teua agenda el suport a la cultura pròpia en valencià?
R: La meua pròpia cultura personal em fa recolzar de forma natural el suport de la cultura valenciana. La fi per tant és perfecte per a nosaltres encara que el model desenvolupat amb l’anterior govern de la Plaça del Llibre no ens resulta l’adequat.
P: Tinc la sensació que el Consell Local de Cultura està dormit o molt ensopit en aquest últim any.
R: Jo no compartisc el model de projecte del Consell que a més no ha eixit com esperàvem o esperaven els promotors. Per això, he preferit centrar-me des d’abril a activar nous espais culturals que estaven latents. La participació és essencial però d’una altra forma.
Per si és del teu interés, és possible escoltar l’entrevista en Artegalia Ràdio a través d’aquest enllaç: https://www.ivoox.com/32732365 Minuts: 27:00 – 59:22
Comentarios