Les regidories d’Educació i Cultura de l’Alfàs del Pi coordinen un any més la Campanya Municipal d’Animació Lectora que es desenvolupa durant el mes d’abril a la Biblioteca Ludoteca Infantil Miguel Hernández, en els Col·legis Santíssim Crist del Bon Encert, Racó de l’Albir i Vés-los e Vents i a la Casa de Cultura. Està prevista la participació de més de 1.500 estudiants d’Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat.

Amb aquesta iniciativa, emmarcada en la commemoració del Dia del Llibre, es pretén acostar el món de la literatura als xiquets i xiquetes de forma amena i divertida. La campanya ha arrancat amb els més xicotets, l’alumnat d’Infantil, que durant aquests dies gaudeix d’un cuentacuentos impartit per Charlie Méliès en el qual es combina la literatura amb la màgia i l’aprenentatge. ‘El fantasma amb asma’, de Carmen Gil, i ‘La vaca que va posar un ou’, d’Andy Cutbill, són els llibres triats enguany, una activitat per la qual passaran més de 350 escolars de 3, 4 i 5 anys.

Així mateix, per a l’alumnat de 2 i 3 anys s’ha programat un espectacle de titelles. Segons ha explicat la regidora d’Educació, Isabel Muñoz, els titelles com a recurs didàctic en la literatura infantil contribueixen a la representació oral de sentiments, idees i situacions de la vida quotidiana, convertint-se en “una eina valuosa a l’hora de treballar amb xiquets tan xicotets, ja que permeten captar la seua atenció amb facilitat i són un mitjà per a descarregar emocions”.

Un any més, el conegut narrador oral Blai Senabre participarà en les activitats d’animació lectora que es desenvoluparan en els tres col·legis públics del municipi, en les quals està prevista l’assistència de més de 260 xiquets i xiquetes de 1r i 2n de Primària.

Nascut a Altea, Blai Senabre va començar a contar contes allà per l’any 1995 i des de llavors no ha parat de narrar històries en nombrosos pobles i ciutats. Sempre porta una maleta plena de contes i somnis, en la qual van apareixent elements que després utilitza en les seues històries. Narra tant contes de tradició oral com d’altres autors, però sempre passats pel seu tamís per a imprimir-los la seua visió personal.

Quant a l’alumnat de segon cicle de Primària, en els pròxims dies rebran la visita de Paula i Jorge Nemseff Esteve, dos xicotets que acaben de publicar cadascun un llibre amb l’editorial Cercle Roig. Es tracta de ‘Paula i la seua gata blanca’, que signa la primera, i ‘Micos en motos’, escrit pel seu germà. Tots dos autors destaquen post la seua joventut, la seua generositat i solidaritat, ja que han decidit donar una part dels beneficis que s’obtinguen amb la venda d’exemplars a la Fundació Isabel Gemio, per a destinar-los a línies d’investigació mèdica.

Per a l’alumnat de tercer cicle de Primària, les regidories d’Educació i Cultura han programat una obra de teatre en anglés, ‘Mr. Fantastical’s Sweetie Factory’, de la companyia La Tourné, basada en el llibre ‘Charlie i la fàbrica de xocolate’ del conegut autor Roald Dahl.

Teatre també per a l’alumnat de l’IES L’Arabí, que un any més participa en la Campanya Municipal d’Animació Lectora. En aquesta ocasió, se’ls acosta el món de la literatura a través del teatre, amb la representació de tres obres en castellà, valencià i anglés: ’La dama follet’, de Calderón de la Barca, ‘Mirall trencat’, de Mercé Rodoreda, i ‘Ghostly Love’, basada en la coneguda pel·lícula ‘Ghost’, protagonitzada per Patrick Swayze i Demi Moore.

L’objectiu final de la Campanya Municipal d’Animació Lectora és promoure el plaer per la lectura en els més xicotets i l’aspecte lúdic de la mateixa des de les primeres edats. “És evident que l’hàbit i el plaer per la lectura han d’adquirir-se durant la infància, que és quan la personalitat i la socialització de l’individu està encara en període de formació”, ha subratllat Mayte García, regidora de Cultura de l’Alfàs del Pi.

Són activitats dirigides a conscienciar als menors sobre la importància dels llibres com a font d’entreteniment i d’informació, ja que permeten crear un clima positiu, amé i favorable cap a la lectura.