“És una satisfacció immensa per a Elx acollir de nou aqueix llegat que ha estat durant 60 anys custodiat en la nostra ciutat com a conseqüència de la voluntat infrangible de preservar-ho per part de Josefina Manresa i posteriorment de la seua nora Lucía Izquierdo”, ha explicat l’alcalde Carlos González qui avui ha visitat l’exposició “Miguel Hernández a plena llum” juntament amb l’edil de Cultura, Patricia Macià, el director de Cultura, Jesús Lucas, i Esports de la Diputació de Jaén i el comissari de la mostra, Juan José Téllez.

L’alcalde, qui ha assenyalat que el llegat mai va haver d’eixir d’Elx, ha posat en valor l’exposició que s’inaugura i “contextualitza l’obra d’un poeta excepcional i únic com Miguel Hernández. Que estiga en la nostra ciutat serveix per a enfortir el vincle emocional entre Elx i l’obra del poeta oriolà”.

Una carta amb capçalera de l’Hotel Astoria de Leningrad que el poeta va remetre a la seua esposa Josefina Manresa amb data 14 de setembre de 1937, diversa correspondència des de la presó, llibres, un exemplar del periòdic FRONT SUD de març de 1937 amb la publicació del poema “Aceituneros”, les plaques de fusta d’identificació de presos amb el nom de Miguel Hernández, cartes del Premi Nobel de Literatura Vicente Aleixandre, el retrat del poeta realitzat en la presó madrilenya de Conde de Toreno pel dramaturg Antonio Buero Vallejo o el dibuix de Miguel Hernández amortallat realitzat pel seu company de presó Eusebio Oca…, etc. Són alguns exemples del material del llegat del poeta Miguel Hernández que podrà contemplar-se en la sala d’exposicions del MAHE a partir del 12 de juliol.

Sota el títol “MIGUEL HERNÁNDEZ, A PLENA LLUM”, i comisariada pel Director del Centre Andalús de les Lletres, Juan José Téllez, la mostra arreplega panells fotogràfics de gran format, manuscrits, llibres, correspondència, premsa de l’època i objectes en una exposició molt vistosa que realitza un recorregut per la trajectòria literària i vital del poeta cabrero. Utilitza com suporte les peces del llegat del poeta que es conserva a Jaén, i està organitzada en 10 blocs temàtics que realitzen un recorregut per la figura i l’obra d’Hernández, des de la seua infància, la seua educació i influències literàries, passant pel seu compromís polític, la guerra civil i la seua captivitat.

L’exposició està organitzada per la Diputació de Jaén i compta amb l’estreta col·laboració de l’Ajuntament d’Elx, la Generalitat Valenciana, la Junta d’Andalusia i l’Institut Cervantes.

Portar l’exposició a Elx va ser un acord aconseguit l’any passat en el si del Comitè organitzador dels actes commemoratius del 75 aniversari de la mort del poeta, i la iniciativa va quedar a més reforçada després de l’acord d’agermanament cultural signat el 15 de febrer de l’any passat entre les ciutats d’Elx i Quesada (Jaén), localitat natal de Josefina Manresa, esposa del poeta. L’exposició ve des de Granada, on ha pogut contemplar-se en la Biblioteca d’Andalusia després de l’arrencada inicial a Jaén i el seu pas per Sevilla. Elx serà l’única ciutat de la Comunitat Valenciana on es mostre el llegat del poeta, ja que una vegada finalitzada l’exposició, viatjarà al setembre a Dublín per a iniciar el seu recorregut per l’estranger. De la mà de l’Institut Cervantes passarà per Dublín, Manchester, Nova York, Chicago, Manila (Filipines), Tolosa de Llenguadoc i París.

Finalment, la mostra tornarà a Espanya al novembre de 2019 per a instal·lar-se a Madrid, última parada abans de tornar a Jaén, on tornarà a exposar-se en el Palau de Villardompardo des de mitjan desembre de 2019 fins a gener de 2020.

Exposició “Miguel Hernández a plena luz”. Foto: Gabinet Premsa. Aj. Elx

Exposició “Miguel Hernández a plena luz”. Foto: Gabinet Premsa. Aj. Elx