Casa Mediterráneo, en col·laboració amb el portal del medi ambient iambiente.es, presenta una sèrie de conferències dedicades a analitzar la lluita contra la crisi climàtica al Mediterrani. La divulgadora i premi Nacional de Medi ambient, Mónica Fernández-Aceytuno, serà l’encarregada d’inaugurar la primera jornada aquest dimecres a les 19.30 hores en l’antiga estació de Benalúa. Amb ‘Observacions del canvi climàtic en la naturalesa’, la biòloga i escriptora oferirà al públic alacantí una mostra del seu treball i la seua preocupació per les conseqüències en la biodiversitat.

Com apuntava en una dels seus recents missatges en Twitter, Aceytuno recorda que “la destinació de la Humanitat l’escrivim cada dia”. La importància de les xicotetes accions quotidianes que podem dur a terme s’aparella amb l’atenció per les xicotetes meravelles de la naturalesa. A investigar i divulgar sobre ella ha dedicat tota la seua vida professional.

Un exemple d’aqueix treball es pot gaudir a través de la sèrie Clips Natura. En aquesta, Aceytuno demostra la seua riquesa en el maneig del llenguatge al mateix temps que redescobreix la bellesa del nostre ecosistema. Llenguado xic, medusa ou de mar, o l’invisible cavallet marí són només tres exemples del que es pot veure per a valorar el nostre entorn.

‘Les 104 paraules més belles de la Naturalesa’, el seu últim llibre, prova la capacitat que té Aceytuno per a unir la seua poesia amb el rigor en la presentació dels continguts. Amb aquest volum continua la investigació que desenvolupa en ‘Diccionari Aceytuno de la Naturalesa’, una sèrie que es pot consultar en la seua mateixa web.

Aceytuno considera aquest llibre com un dels més importants que ha escrit. És només una mostra del treball d’una vida perquè, com assenyala, «els diccionaris els inicies, però mai l’acabes». I amb aquest volum desitja que queden «ben guardats» els diferents termes que va recopilant, en una llarga llista que ja inclou dues mil entrades. Com destaca, «les paraules són el pont penjant en la naturalesa: quantes més paraules coneguem, millor valorem la naturalesa».

El reflex de la diversitat d’espècies que ens envolta és també la base de la seua preocupació per la crisi climàtica. Per això, en diverses ocasions ha mostrat la seua preocupació pel futur, o més aviat la seua falta, d’aquestes. Una greu situació contra la qual lluitar des del país més biodiverso d’Europa, com recorda la biòloga.

La trobada amb Aceytuno serà el primer dels tres que tenen previst organitzar conjuntament Casa Mediterrani i iambiente.es.