El Museu del Mar de Santa Pola acull al novembre l’exposició Univers Neopurista de Gianfranco Spada, que estarà exposada del 16 de novembre fins al 13 de gener de 2019.

Fa quasi 15 anys Spada va començar a investigar el que unia l’art amb l’arquitectura i aquesta cerca és la que ha portat a Santa Pola una exposició en la qual veiem com l’arquitectura s’inspira en l’art i l’art en l’arquitectura. Una exposició que ens evoca a edificis que ja coneixem, que ens transporta a llocs que, tal vegada, hàgem visitat.

Però no solament es tracta de quadres, sinó que també inclou un manifest artístic, alguna cosa que com ell mateix ha afirmat no és molt comú en aquests temps. “És un pensament sobre la plàstica, on l’única cosa que importa són els colors, la forma i la geometria. Tot està referenciat a l’obra. És l’art per l’art. No cerquem filosofies o explicacions”. I precisament en el manifest parla de la relació de la seua obra, neopurista, amb el moviment purista, esdevingut fa 100 anys.

Les seues obres es caracteritzen per compondre formes geomètriques, colors vius, sobretot veurem en elles el blau i el blanc. Colors que ell veia de xicotet, quan vivia a Itàlia. “En el meu poble hi ha una catedral romànica, és un edifici de pedra blanca, enorme, sobre un cel blau. El que jo faig són vistes des de sota. Jo represente la visió d’un xiquet que veia edificis”.

I recordant la seua infància i on va començar el seu interès per l’arquitectura, Gianfranco també reserva una sala per als més xicotets. “Ja amb l’altura dels quadres se’ls nega la participació en les exposicions”, explica Spada, “la part lúdica és fonamental, per la qual cosa hi haurà una sala on els xiquets podran acolorir làmines dibuixades amb els meus quadres, també podran pegar-los adhesius i penjar-los en la paret”.

Precisament aquesta és una de les raons per les quals l’artista assegura que la seua obra no és elitista, sinó accessible, “no vull dir gens, solament hi ha formes i colors, i després ve la percepció, si a la gent li agrada o no el que està veient. No hi ha un discurs intel·lectual després d’ella”. Encara que, com el propi Spada específica, hi ha diferents capes de lectura. El manifest, per exemple, pretén anar més enllà.

Una de les característiques que tenen els seus quadres és la grandària i els títols. Tots ells tenen una grandària de 60×60, per a evitar que l’ull comence una narrativa, d’aquesta forma es pot percebre d’un sol colp de vista en tota la seua totalitat. Quant als títols, aquests no responen a llocs concrets ni als edificis en els quals s’ha basat, sinó que són abstractes.