Els museus alacantins celebren la quarta edició de la Noche en Blanco / la Nit en Blanc el pròxim 20 de juliol de 20 a 01 hores de la matinada i inclourà visites guiades, concerts i tallers didàctics, entre altres iniciatives.

La presentació als mitjans ha tingut lloc en l’Institut Juan Gil Albert i ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura, Mª Dolores Padilla, el diputat de Cultura, César-Augusto Asencio, el director del Servei de Cultura de la Universitat d’Alacant, Faust Ripoll i la directora del Museu de la Volvo, Laura Urrutia.

En 2017, les xifres van ser tot un èxit ja que 7.000 persones van passar la nit en blanc amb els centres participants, i 1900 ho van fer en els museus municipals. L’edil de l’Ajuntament, està «convençuda que en aquesta edició superarem les dades«.

Per altra banda, Asencio ha manifestat que “un any més la Diputació se sumisca a aquesta iniciativa per a participar amb els museus i centres culturals alacantins i proposar una extraordinària oferta museística que permetrà gaudir d’una vetlada en família al voltant de la cultura”.

La Nit en Blanc  és una iniciativa cultural creada a París en 2002 i el gran èxit de la qual s’ha estès a altres ciutats europees i llatinoamericanes que ja organitzen la seua pròpia Nit en Blanco, inspirant-se en el model original. En 2007 les ciutats de Brussel·les, Madrid, París, Riga i Roma van decidir crear un projecte artístic comú: un lounge en el si de cada nit en blanc, definit per una carta d’intencions. En 2005 la Nit en Blanco arriba a São Paulo, Brasil, on pansa a cridar-se «Virada Cultural», sent la primera ciutat fora d’Europa on es va celebrar. En 2008, Lima, capital de Perú, comença també, en 2011 se sumisca La Pau, Bolívia, en 2013 la ciutat de Bogotà, a Colòmbia i, en 2016, es va realitzar la primera edició a San Salvador, capital d’El Salvador.

La Nit en Blanc a Alacant ens recorda especialment al Dia Internacional dels Museus encara que realitzada, aparentment, amb menys recursos invertits en elements de promoció i dinamització. A priori, a la Nit en Blanc, li podria faltar un lema, o claim com diuen ara, que aprofundira en l’objectiu de la jornada de forma grupal i consensuada pels promotors amb la finalitat de guiar una mica més el desenvolupament d’activitats: Per exemple, Un estiu amb art o La Nit en Blanc Multicolor, atès que coincideix amb el ORGULLALACANT així com mesures que permetran integrar en aquesta vetlada, de manera expressa, a la població i moviments socials perquè encara sigan més protagonistes de la cultura i l’art la pròpia ciutadania. Atès que és una proposta, així s’explica, que beneficia als i les alacantins-es però també a les persones que ens visiten, creiem que podria ser interessant que la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Alacant desenvoluparà alguna acció singular en espais públics de la ciutat o fins i tot en les pròpies platges que tenim. Amb açò, aconseguiríem una singularitat que ens ho permet nostra model de ciutat i el nostre clima d’aquestes dates. La Nit en Blanc se’ns antoja un projecte, encara jove, amb moltes possibilitats.

RESUM DE LA PROGRAMACIÓ

SALA LLOTJA DEL PEIX

19.00h / Visita guiada pels comissaris a l’exposició

“365ALC_*Retrat”

20.00h / Xarra amb Daniel García Andújar,

“The power of security”

A partir de les 21.00h Party en el pati de la Llotja

21.00-22.00h i 23.00h

Jazz amb l’actuació de “Jazzteroid”

21.30h i 22.30h / Visita guiada a l’exposició

“IV Concurs Internacional de Fotografia”, per membres de la directiva del Club Fotogràfic

“Record d’una Nit en Blanc”

Et podràs portar una còpia d’una de les fotos que estiguen en l’exposició del Concurs de Fotografia.

MACA, MUSEU D’ART CONTEMPORANI D’ALACANT

20.00h / CONFERENCIA d’Eva Lootz en col·laboració amb A frec de roba. Residències artístiques organitzades pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

21.30 – 22.30h / TALLER FAMILIAR

Estels en el mar a càrrec d’Ester García d’Extraradi.

Una espècie de viatge, des del fons del mar fins al cel, amb el cercle i el rectangle com a figures geométricasmesenciales. Un taller inspirat en l’obra de Juana Francés.

22.30h / LLIURA de PREMIS. VII edició del Concurs de Fotografia: NOMÉS PER AQUESTA VEGADA

23.00h / RELATS NOCTURNS amb Alberto Celdrán en col·laboració amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. Selecció de contes per a públic adult.

I des que enfosquisca…

En el carrer la Vilavella i Plaça de Santa María. Concerts de música en directe, tallers de reciclat de ceràmica, serigrafia en directe, instal·lacions artístiques… i la música punxada de DJ’s Nacho Ege.

Col·laboren alimentant el cos i ànima Santamaca, Portaferrisa Taller d’Art, la Vilavella 6, Hestia Lucentum, Boutique 27, October, La Miraculosa, La Barrita de Santamaría i Crema.

http://www.maca-alicante.es/

LES CIGARRERAS

22.00 h / En el Pati de les Cigarreres

MÚSICA PER Al SILENCI

Cinema mut amb música en directe

Projecció: La llei del Hampa

Música en directe: The Empty Bottles. Accesso gratuït amb invitació que es pot retirar a partir del dia 13 de juliol en el Centre Cultural Les Cigarreras.

http://www.alicante.es/es/area-tematica/centro-cultural-las-cigarreras

EN ELS TRES CENTRES DE L’AJUNTAMENT ALACANT

QÜESTIONES ESPACIALS SPIDERTAG

Street art superhero

Cau la nit, es posa el vestit de superheroi per a encendre i plasmar, el seu particular i moderna visió del street art. És l’Era… Neonmetry.

L’artista urbà proposa una sèrie d’intervencions que combinen pintura i noves tecnologies per a crear un mural i dues geometries flotants.

INSTITUT JUAN GIL ALBERT. CASA BARDÍN

20.00-24.00 h / Inauguració, trobada i visita guiada a l’exposició ‘Inversió Matricial. Do it yourself’, d’Alberto V. Santonja i comisariada per Gabriel Songel.

http://dpawebpro.dip-alicante.es/es/iac_gil_albert

MARQ

19.00-20.00 h / Cuentacuentos de la Prehistòria. Destinat als més xicotets, de 3 a 6 anys

20.00 h / Tallers de Pintura Rupestre.

20.30 h. / Taller d’iniciació al Lindy Hop

24:00 h / Creació d’un mural col·lectiu.

Durant tota la vetlada es desenvoluparà un joc de pistes amb reptes i aventures per a totes les edats

http://www.marqalicante.com/

MUA. MUSEU UNIVERSITAT ALACANT

21.00 h / La transició. Espectacle teatral per a comprendre el MUA i reflexionar sobre l’art contemporani. Es recorreran els diferents espais del museu reflexionant sobre el mateix espai i l’art que alberga.

22.00 h / Concerte de Latin Groove Jazz

http://www.mua.ua.es/

MUSEU DE LA VOLVO OCEAN REACE

Photocall» amb el trofeu de la regata.

Taller per a conscienciar sobre la contaminació en el mar.

Inauguració de l’exposició “Historia d’Espanya”.

http://museovolvooceanrace.esatur.com/