L’equip de govern de l’Ajuntament d’Alacant ha descartat subvencionar l’organització de la Plaça del Llibre d’Alacant 2018, esdeveniment realitzat únicament en els anys anteriors del govern tripartit format per PSOE, Guanyar Alacant i Compromís, i organitzat des de la Regidoria de Presidència, que dirigia el regidor de la formació nacionalista, Natxo Bellido.
El grup municipal planteja apostar “per un altre tipus d’iniciatives de major incidència social per a destinar aqueixa partida pressupostària per a la promoció del valencià, però descarta subvencionar aquest esdeveniment, que a més no és una campanya, perquè no s’ajusta a les finalitats contemplades en la partida pressupostària”.
El govern popular considera que la Plaça del Llibre d’Alacant, que aquests dos anys ha organitzat Escola Valenciana, “no pot considerar-se una campanya sinó que es tracta tan sols d’un esdeveniment impulsat a Alacant principalment pel partit nacionalista Compromís”.
En 2016, l’Ajuntament va signar un conveni amb la Fundació Escola Valenciana per a la promoció del valencià, que bàsicament va consistir en l’autorització d’una despesa de 10.000 euros de fons municipals en favor de la mateixa per a l’organització de la citada Plaça del Llibre d’Alacant 2016, que va tenir lloc al novembre.
L’any passat també es va realitzar l’esdeveniment, ja inclòs en pressupostos en una partida genèrica de Presidència, dirigida pel nacionalista Bellido, i la despesa va ascendir a 14.732,42 euros. Per al present exercici 2018 també consta una partida d’altres 15.000 euros en el pressupost sota l’epígraf de Campanya de Promoció del Valencià.
Escola Valenciana, la Cívica, és una entitat pública que té com a finalitat promoure l’ús social del valencià i la normalització de la llengua en el sector educatiu, mitjans de comunicació, administració pública i la justícia. La trajectòria des del 2010 és molt àmplia amb una incidència molt important en l’ensenyament sent copromotora dels Trobades en Valencià anuals de primària i secundària.
Segons ha pogut comprovar el govern municipal del PP, després de les notícies publicades en diferents mitjans de comunicació sobre aquest tema,“no va haver-hi cap convocatòria ni bases ni gens que justificara aquest pagament a Escola Valenciana per a organitzar la Plaça del Llibre, que en realitat va ser un pagament directe, ja que no hi ha expedient algun, a pesar que en els pressupostos constava una partida per a realitzar campanyes de promoció del valencià i no un esdeveniment únic”.
“Hi ha maneres de promocionar el valencià de formes diferents a la realització d’aquest esdeveniment”, es considera des de l’equip de govern. A més, al govern popular li resulta “molt qüestionable” el finançament del mateix amb una elevada aportació econòmica en comparació d’altres activitats culturals que es realitzen en la ciutat d’Alacant.
El regidor Daniel Simón ha plantat que «des de Guanyar Alacant volem mostrar el nostre rebuig a la decisió de l’actual corporació de no donar continuïtat a l’organització de la Plaça del Llibre d’Alacant, i sobretot mostrar el nostre malestar amb les declaracions que ha fet l’alcalde d’Alacant per a justificar aqueixa suspensió. La Plaça del Llibre tractava de promoure la literatura i la llengua valenciana en la ciutat d’Alacant. No ens oblidem que el valencià a Alacant, malgrat ser la llengua tradicional d’Alacant, és una llengua minoritzada, i ara mateix les persones que trien expressar-se en valencià en la ciutat estan en una situació de clara discriminació”.
La dirigent popular D’Espanya ha afirmat que “hi ha moltes formes de dur a terme la normalització lingüística sense, amb açò, convertir el que hauria de ser una campanya de difusió en un esdeveniment que és un quiosquet de Compromís, dels socialistes i d’aquells que recolzen el seu deriva nacionalista”. “No anem a assumir el marc ideològic dels nacionalistes, per retrògrad i anacrònic, i perquè la nostra postura és clara i és la defensa de l’interès de la majoria dels alacantins, que no és un altre que el de conviure en pau, usant indistintament les dues llengües oficials, sense deixar-se embullar pels qui estan a favor del procès i utilitzen els recursos públics per a difondre en la nostra societat polítiques que enfronten, que separen i que creen una fractura social insalvable”.
Daniel Simón realitza una valoració negativa de les declaracions de l’Alcalde que les considera inacceptables atès que “relacionar valencià i promoure el valencià amb independentisme català és ridícul, és denunciable i és abominable des del punt de vista electoralista. Barcala ha deixat de costat als alacantins i alacantines que han triat expressar-se en valencià i ara mateix estan sent discriminades.»
Segons la informació disponible per l’actual govern municipal, la Fira del Llibre instal·lada per la Regidoria de Cultura en unió amb l’Associació de Llibreters i Paperers d’Alacant, que es va celebrar el 26 d’abril al 6 de maig de 2018, en el passeig de l’Avinguda de Soto, només va comptar amb l’exempció en el pagament de les taxes.
D’igual forma, la Fira del Llibre Feminista, instal·lada per l’Associació Cultural Oncle Cuc, que es va celebrar el 10 de març d’enguany en el carrer Sant Leandro, va disposar d’una taxa que va anar de 28,50 euros. Al seu torn, la Fira del Llibre instal·lada pel Gremi de Llibreters d’ocasió de la Comunitat Valenciana, que es va celebrar del 24 de març al 9 d’abril en el passeig de l’Avinguda Federico Soto, es va fer càrrec del pagament d’una taxa de 705,84 euros.
Finalment, la fira del Llibre de Nadal instal·lat pel Gremi de Llibreters d’ocasió de la Comunitat Valenciana, que es va celebrar de l’1 de desembre al 5 de gener de 2018, també en el passeig de l’Avinguda Federico Soto, va assumir el pagament de 809,64 euros en taxes.
Comentarios