S’ha presentat aquest dilluns en el Saló de Plens el tradicional ventall i facsímil de la Festa, que s’edita tots els agost per a delit dels espectadors de les representacions en la basílica, dels col·leccionistes i d’aquells amants de la cultura i les tradicions il·licitanes.

El ventall, obra de l’artista Inés Serna, en la seua primera cara, és un dels seus quadres acrílics sobre taula més preuats, i que representa l’escena de l’enterrament de la verge sota pal·li. Després de donar les gràcies al Patronat i a l’Ajuntament, ha manifestat la seua satisfacció, i ha recordat que no és un treball sol seu, sinó que la segona cara del ventall l’han confeccionada malalts oncològics de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), del taller de pintura que Serna imparteix en aquesta entitat, i que simbolitza el moment de glòria, quan es produeix l’ascensió i coronació als cels i plou oripell. “Són vertaders artistes”, ha dit Serna, i ha continuat explicat que el taller és un lloc “on socialitzar, autoafirmarse, oblidar per unes hores i agafar forces per a continuar”, i que aquesta cara del ventall és, abans de res, “vida, alegria, lluita i esperança”.

Joan Castaño, arxiver del Patronat del Misteri, per part seua, ha presentat la reproducció que ell mateix ha recuperat de l’oblit: un facsímil que va editar Pedro Ibarra en 1933 sobre la Consueta de 1625, la més antiga coneguda, i que va ser l’última publicació de l’historiador il·licità abans de la seua defunció. Tal com ha explicat Castanyer, s’aprofita la celebració de la Festa “per a recuperar documents antics i que siguen de difícil localització”. De fet, s’ignora on es troba l’original de la Consueta de 1625, que conté solament la lletra i la majoria d’acotacions escèniques que coneixem. Ibarra, en aquest facsímil a més, efectua reflexions sobre la seua vida i obra, i en els capítols finals parla sobre història d’Elx i festes com la Nit de l’Alba. El facsímil es podrà adquirir amb les entrades de les representacions, a la Casa de la Festa o en llibreries.

L’alcalde, Carlos González, ha felicitat a Serna i a Castanyer. “És la primera vegada que el ventall està fet ‘a dues mans’”, ha expressat el regidor il·licità, que ha agraït el treball “preciós i emotiu” de l’artista il·licitana i els alumnes del taller de pintura de la AECC. A Castanyer, González, ha agraït que, una vegada més, de la seua mà, “sapiem aspectes de la Festa que tenen un gran valor històric”, i que haja recuperat una obra de Pedro Ibarra, “intel·lectual que va estar obstinat al llarg de la seua existència a recuperar la cultura i les tradicions d’Elx, i que va estar obsessionat -en el bon sentit de l’expressió- pel Misteri”.

El presidente del Patronato del Misteri, Francisco Borja, ha agradecido al Ayuntamiento su apoyo, y ha invitado a todos los ilicitanos y visitantes a acudir a las representaciones del drama sacro-lírico.