Ciutats tan dispars com Alacant, Venècia, la xicoteta ciutat noruega de Bodø, més enllà del Cercle Polar Àrtic, juntament amb les regions (també costaneres) de Flandes, a Bèlgica, i Frísia Oriental, a Alemanya, es van aliar en 2020 en un projecte conjunt per a definir les estratègies del futur que els permeten abordar els reptes de la gestió de l’aigua: el projecte B-WaterSmart. Sota el lema “Building a water-*smart society and economy”, B-WaterSmart és el nom d’un projecte europeu coordinat per IWW Water Centre (Alemanya), que compta amb la participació de 36 socis de diferents països europeus, entre ells, Alacant a través de l’empresa mixta Aigües d’Alacant, i que està destinat a desenvolupar tecnologies intel·ligents i solucions basades en l’economia circular. Per a implementar aquestes solucions en l’àmbit del sector de l’aigua, el seu objectiu és el desenvolupament de solucions tècniques i digitals, així com de models de negoci que permeten accelerar la transformació cap a una societat i economia basades en una gestió intel·ligent de l’aigua, mitjançant la reducció de l’ús d’aigua dolça, la recuperació i reutilització de recursos i l’increment de l’eficiència en l’ús de l’aigua.
Alacant, seu de la primera trobada plenària
Després de més de tres anys de treball d’un projecte que va arrancar en plena pandèmia, amb les dificultats lògiques de coordinació, els pròxims dies 18 i 19 de setembre prop d’un centenar de persones es donaran cita en l’Espai Sèneca d’Alacant en el marc de la primera reunió plenària del projecte. Totes elles, procedents de les 36 entitats i organitzacions de tota Europa que impulsen B-WaterSmart (Portugal, Itàlia, Alemanya, Noruega, Bèlgica, Holanda i Grècia).
Amb la celebració d’aquest plenari, es reunirà a tots els integrants del projecte de cara a exposar les conclusions obtingudes fins ara en els diferents projectes pilots implementats en diferents ciutats, així com a intercanviar experiències en matèria de tecnologia, governança, societat i ciutat. “Es tracta d’una oportunitat única en la qual investigadors i professionals de tota Europa es reuniran a la nostra ciutat per a definir les estratègies que seran clau per a la gestió intel·ligent de l’aigua en les pròximes dècades”, ha declarat Ignacio Casals, responsable d’Innovació d’Aigües d’Alacant. “El fet que Alacant aculla i siga part d’un projecte europeu tan ambiciós com el B-WaterSmart ens situa a l’avantguarda de la innovació en el cicle hídric i demostra el nostre compromís amb la sostenibilitat dels recursos. Ens dona l’ocasió de discutir, des de perspectives molt diverses, reptes i propostes per a un futur que urgeix abordar des d’aquest mateix moment”, ha conclòs Casals.
“Alacant living lab”, espai per a la innovació en reutilització d’aigua

Si alguna cosa tenen en comú les experiències als països participants, és la pràctica d’integrar en el procés a totes les parts interessades des del primer dia: consumidors, indústries, agricultura, Administració… sota l’enfocament dels denominats “living labs” en els quals el procés participatiu, organitzat en comunitats de pràctiques, resulta fonamental per a identificar les barreres, les prioritats i les oportunitats. Sis regions costaneres d’Europa estan servint com a “laboratoris” del projecte. Entre elles, Bodø (Noruega), Flandes (Bèlgica), Lisboa (Portugal), Frísia Oriental (Alemanya) i Venècia (Itàlia), juntament amb Alacant.
Cetaqua (Centre Tecnològic de l’Aigua) és coordinador del “Alacant living lab”, el primer espai d’innovació a Espanya per a la reutilització d’aigua i la identificació d’oportunitats d’economia circular a la regió. Aigües d’Alacant, a més de posar a prova un ampli conjunt de tecnologies innovadores per a millorar la sostenibilitat de la seua estació depuradora de Rincón de Lleó, és també nexe entre els grups d’interés en l’àmbit de l’aigua regenerada. Per part seua, la Càtedra AQUAE d’Economia de l’Aigua, que des dels seus orígens en 2013 ha centrat els seus esforços a avançar en la investigació sobre la gestió sostenible de l’aigua, lidera l’estudi de models de negoci, per a assegurar la viabilitat de les oportunitats circulars detectades en aquests “living labs”, proposant pautes sobre com implementar aquests processos a escala real i també donant suport en les tasques de societat, governança i polítiques del projecte.
Les experiències de tots aquests laboratoris es recolzen, al seu torn, en el desenvolupament en paral·lel d’eines digitals que serveixen de suport a la identificació i implementació de les solucions d’economia circular, que ajuden a diagnosticar la situació existent, a prendre decisions objectives i a traure el màxim partit a les oportunitats disponibles. Tot això, posant de manifest que el que hui és innovació ha de convertir-se en una pràctica habitual en un cicle de l’aigua intel·ligent en el qual és inexcusable avançar dia a dia cap a la sostenibilitat.
Cap al concepte de ecofactoría: avanç de projectes pilot a Alacant
Els primers vint mesos de projecte van permetre dissenyar i desenvolupar les solucions d’economia circular que s’anaven a posar a prova. Aquesta etapa es va recolzar en la caracterització detallada dels processos i fluxos en la planta a través de proves analítiques i mesuraments, i en la identificació dels actors clau en la cadena de valor que transformarà residus en recursos.
El passat estiu de 2022 van arrancar ja a Alacant els pilots tecnològics en les depuradores de Muntanya Orgegia i Rincón de Lleó, pilots amb els quals Aigües d’Alacant avança en el camí de convertir les depuradores en ecofactorías, com a centres productors de recursos valuosos que no generen residus, ni impacte al medi ambient, sinó que aconsegueixen produir la seua pròpia energia. És en aquesta fase en la qual tot el treball previ, en gran manera invisible, s’està convertint en realitat funcional per a demostrar la seua viabilitat.
Exemple d’aquests avanços són les plantes pilot per a la producció d’energia elèctrica: per codigestión, a través d’un digestor anaerobi instal·lat en la EDAR Rincón de Lleó, en el qual s’estan tractant mescles dels fangs produïts en la EDAR juntament amb residus alimentaris (cremes de gelat procedents de la fàbrica de Gelats Alacant i residus de fruites i verdures procedents del majorista Mercalicante) amb l’objectiu d’augmentar la producció de biogàs i, amb això, incrementar la producció d’energia elèctrica que servirà per a autoproveir la pròpia planta depuradora. Les proves experimentals realitzades mostren resultats molt satisfactoris, arribant a duplicar la producció de biogàs. O a través d’una picoturbina; la instal·lació d’una turbina amb un disseny innovador (turbina de vòrtex) en la EDAR de Muntanya Orgegia, que aprofita un xicotet salt hidràulic existent en la EDAR. La producció d’energia serà aprofitada gràcies a la instal·lació de bateries per a la seua acumulació i servirà, per exemple per a la recàrrega de vehicles elèctrics de la flota d’Aigües d’Alacant.
D’altra banda, es troba la planta pilot per a la valorització de la salmorra generada en la dessalinitzadora de Rincón de Lleó mitjançant la fabricació d’hipoclorit sòdic i l’augment del volum d’aigua regenerada. Es tracta d’una planta combinada que integra la tecnologia de electrodiálisis selectiva (separació d’ions mitjançant membranes i corrent elèctric) per a produir un concentrat de clorur sòdic i un cabal d’aigua, de menor conductivitat, apta per a aprofitament agrícola. A continuació, el concentrat de clorur sòdic generat en l’etapa anterior alimentarà una planta de electrocloración per a la fabricació d’hipoclorit sòdic (lleixiu) que es reutilitzarà per a donar resposta a diferents necessitats de la EDAR.

El projecte també abasta, les plantes pilot per a la recuperació de nutrients (empleats en la fabricació de fertilitzants avançats): CEVAP, un evaporador a baixa temperatura per a la recuperació de nitrogen (en forma de sals d’amoni) de la corrent subproducte de la deshidratació de fangs de la EDAR. L’objectiu és que els productes recuperats puguen ser aprofitats per una empresa de fertilitzants local, per al seu ús en l’agricultura, contribuint a fer realitat el concepte d’economia circular.

Partint de contextos molt diferents, els participants en B-WaterSmart han posat en marxa solucions amb objectius comuns i aplicacions molt diverses; Bodø i Alacant exploren com millorar la producció d’energia a partir dels gasos generats en depuració però, mentre la primera cerca aplicar aquesta energia a descongelar els carrers de la ciutat, la segona produeix electricitat per a satisfer el consum de la pròpia planta de tractament. Fomentar la reutilització de l’aigua, un altre dels grans eixos comuns del projecte, s’aplica a les aigües residuals urbanes a Alacant, a la indústria de la cervesa artesanal a Lisboa o al sector lacti a Frísia Oriental. En definitiva, estan sent capaces a través de la col·laboració i el treball conjunt d’identificar estratègies i tecnologies que comparteixen el focus en la reutilització de l’aigua, la recuperació de recursos de valor afegit en els processos de depuració o la generació d’energia a partir dels residus, avançant gràcies a tots ells en el concepte de l’Economia Circular en l’àmbit de l’aigua.



www.aguasdealicante.es