El Museu d’Aguas de Alicante va sorgir gràcies al fruit d’una aposta empresarial conjunta amb Aigües d’Alacant i l’Ajuntament d’Alacant, per a desenvolupar un espai i fomentar el coneixement, respecte i la importància de l’aigua en el dia a dia de la població, just en la celebració del 110é aniversari de l’empresa

El Museu d’Aigües d’Alacant va obrir les seues portes al febrer de 2009

Des de la seua inauguració més de 160.000 persones ja han visitat l’enclavament del Museu d’Aigües d’Alacant, des d’Associacions, Entitats, Col·legis, Instituts, i qualsevol col·lectiu de dins i fora de la ciutat ja que és un ens viu en constant renovació de continguts que adapta la seua temàtica i recursos a les necessitats de cada moment per a convertir la seua visita en una experiència enriquidora per als seus visitants. L’entrada és gratuïta.

Els motius del tancament són evidents que van anar a conseqüència de la pandèmia COVID 19 per a previndre qualsevol tipus de contagis ja que tots els dies rebíem grups escolars, grups d’entitats, es realitzaven concerts, espectacles de dansa, teatre etc.

COVID-19

S’ha condicionat el Museu a les mesures legals exigides per les recomanacions sanitàries, fent-ho palesa amb la cartelleria adequada en totes les zones en la qual s’instava a seguir les normes fixades:

1. Distancia seguretat en cada zona del museu

– Marcació i recorregut de zona d’entrada i zona d’eixida, així com el recorregut de la sala i els pous mitjançant fletxes

– Marcació de pujada i baixada en la zona d’escales

– Punts de seguretat a l’ascensor, així com mesures preventives per al seu ús

2. Expositor amb Gel hidroalcohòlic en cada planta per al seu ús amb assiduïtat

3. Obligatorietat en l’ús de la màscara en tot el recinte

4. Instal·lació de càmeres de vigilància per a controlar i garantir l’aforament de cadascuna de les sales segons la normativa vigent enfront del COVID-19.

Reobertura del Museu

Segons normativa sol·licitada a Cultura de l’Aj. d’Alacant per a aquest temps de restriccions, adoptem les següents mesures, segons ve publicat en el DOGV del 30 de juny de 2021 número 9117, en la pàgina 30217, publica:

2. Mesures relatives a biblioteques, arxius, museus, sales d’exposicions, galeries d’art, monuments i altres equipaments culturals:

1. En les instal·lacions que ordena aquest punt no hi haurà restriccions d’aforaments, però s’hauran de garantir les mesures de distanciament, higiene i prevenció.

2. Es podrà fer ús per la ciutadania d’ordinadors i mitjans informàtics o electrònics llocs a la seua disposició, que hauran de netejar-se i desinfectar-se després de cada ús.

Data de reobertura del Museu

Aigües Municipalizadas d’Alacant, té previst reobrir les portes del Museu i els Pous Garrigós el 15 de setembre.

La pandèmia actual que vivim ha canviat molts dels nostres hàbits i costums i ha convertit l’acció de tocar una superfície sense la seua posterior neteja en un acte perillós.

És per això que hem desenvolupat menús interactius amb la tecnologia LEAP MOTION que reconeixen les mans de l’usuari i li permeten seleccionar les diferents opcions sense haver de tocar res en cadascuna de les pantalles que es distribueixen en el museu

(Que és LEAP MOTION: Leap Motion és un sensor de moviment que ens permet controlar l’ordinador mitjançant gestos que realitzem en l’aire. Està format d’una banda maquinari i una altra de programari. El sensor Leap Motion pot utilitzar-se amb altres dispositius d’entrada de l’equip.   

Planta baixa: Història de l’Aigua

En aquesta planta es pot conéixer a través dels diferents assentaments i cultures, l’evolució de les tècniques i usos de l’aigua, així com els seus mètodes d’obtenció i distribució de l’aigua. També descobriràs la història de la concessió per al proveïment de l’aigua a la ciutat d’Alacant. També es troben expositors amb restes de materials que s’utilitzaven en l’època, com a atuells, pitxers, etc.

Planta 1a: Diverteix-te amb l’aigua

És una zona totalment educativa, intuïtiva i interactiva. A través de jocs i noves tecnologies, es poden conéixer els diferents estats de l’aigua, com arriba l’aigua a les nostres cases, el nostre programa educatiu Aqualogia, etc.

Una de les novetats és un Videomaping a través del que poder descobrir un mapa el cicle de l’aigua, amb tempestes, preses i canonades. El vídeo mapping és l’art d’usar projeccions de vídeo i llum sobre qualsevol superfície convertint objectes comuns en escenaris dinàmics tridimensionals amb efectes realment atractius que produeixen una immersió en el públic ja que reemplacem la superfície de l’objecte per la qual nosaltres vulguem.

Una altra de les novetats és un interactiu de realitat augmentada que permet el reconeixement facial per a poder respondre a un joc de preguntes sobre la nostra petjada sobre el planeta.

A més, hem reconvertit la sala dels sentits a la sala de la ciència on es podran descobrir des dels experiments més bojos en la nostra pantalla a gran escala com l’àrea de ciència en el qual gaudeix amb el principi de flotabilitat, experiments d’art acústic, etc.

Planta 2a: Projectes i desenvolupament sostenible

En aquesta planta trobaràs dues sales, una on podràs conéixer els principals projectes i obres que ha realitzat Aigües d’Alacant en els últims anys i una altra en la qual t’acostaràs a les accions que Aigües d’Alacant realitza per a aconseguir el Desenvolupament Sostenible.

Dins de la sala de projectes hem de destacar el projecte City Sentinel i l’i-on Beach, grans protagonistes en aquesta època de pandèmia i la utilitat de la qual ha permés avançar actuacions que milloraren o almenys pal·liaren les onades pandèmiques que estem patint. Destacar que per al projecte de l’Ió Beach baix enregistraments TIMELAPSE motoritzades d’alta resolució vam mostrar el flux de visitants a la platja del Postiguet. La tecnologia Time-lapse, tal com el seu nom en anglés indica, és una seqüència de fotografies preses amb un cert temps de separació entre l’una i l’altra. Després, mitjançant un ordinador, són unides per a crear un vídeo que dóna la sensació d’estar gravat en càmera ràpida.

No podem deixar per alt la gran maqueta realitzada de la Depuradora de Rincón de Lleó, sota el projecte B-WaterSmart. Utilitzant una tècnica innovadora que imprimeix els edificis de la depuradora en 3D i que després són pintats a mà per un mestre belenista, hem creat una maqueta de 2,5×1,5 metres que reprodueix fidelment la EDAR Rincón de Lleó. A més, amb un sistema de projecció que acompanya a un vídeo hem aconseguit reproduir tots els processos que es duen a terme en la depuradora i situar-los conforme avança l’explicació per a una millor comprensió del procés.

En el centre de la sala de projectes hem instal·lat una piràmide hologràfica que utilitza un mòdul de vídeo world per a projectar una imatge en els quatre costats de la piràmide donant la sensació que una imatge tridimensional es troba en el centre de la piràmide i que podem veure-la des de qualsevol punt de vista.

Pous Garrigós

Excavats en la roca en el segle XIX, conformen un sistema d’aljubs amb capacitat per a més de 800.000 litres. La seua finalitat era captar i emmagatzemar l’aigua de pluja per a la seua distribució posterior. Actualment ja no s’utilitzen per a tal fi, i si per a visites, el visitant tindrà la sensació d’estar immers dins d’un pou amb sons, llums i colors, convertint la visita en una experiència inoblidable.

Com a novetat una gran cascada d’aigua dóna la benvinguda els visitants.

En el pou 3 hem aconseguit projectar directament sobre la roca perquè l’usuari no haja d’imaginar com baixaven a netejar els pous o com l’aigua del castell era recollida des de temps immemorials gràcies a la tecnologia de videomaping.

Tot el museu pot ser gaudit de manera en línia gràcies a la visita virtual realitzada en 360é I 3D a través de la la nostra pàgina web www.aguasdealicante.es. Per a això hem utilitzat la tecnologia MATTERPORT que, a part d’oferir una visita tradicional 360é, ens mostra l’edifici i els pous en 3D REAL podent visitar els volums com mai s’havia fet abans.

Hem desenvolupat un sistema d’audioguies a través de QR en 6 idiomes, perquè el visitant puga gaudir sense limitació de cadascun dels panells, activitats i experiments que en el museu pot conéixer. Cada secció del museu té un codi QR que dóna accés directe a aquestes audioguies, donant una informació ampliada i accessible.