Sandra de Oyague va estudiar dret per a convertir-se en advocada laboralista i va estar treballant en el Gabinet Jurídic de UGT durant 27 anys i després, per motius de salut, va cessar. Quan va ocórrer això va ser quan va decidir dedicar-se a la literatura realitzant dos cursos de lector professional i un de crítica literària.

Quan va complir els seus 50 anys, es va adonar que estava alliberada d’aspectes familiars i va ser quan va començar freqüentar presentacions i altres actes literaris, moment en el qual va crear un blog per a opinar sobre els llibres que anava llegint.

Volia convertir-se en Agent Literari i li van oferir aqueix lloc en Susana Alfonso Agente Literària i més recentment està treballant en Espai 17 Muses d’Alacant des de gener 2022 com a agent literari, lectora professional i gestió de continguts.

Va nàixer a Barcelona, va viure a València, Fuengirola fins als 13 anys, després va arribar a Benidorm i en 1987 a la ciutat d’Alacant.

Pregunta: Quan vas descobrir que la literatura anava a formar part de la teua vida.

Resposta: Des que vaig començar a llegir i un professor es va quedar sorprés quan als 12 anys li vaig dir que havia llegit Cien años de soledad.

P: Quina és la teua relació actual en aquesta etapa amb la literatura.

R: Soc una addicta a la literatura, llibre que veig, llibre que vull. Si em pose nerviosa per alguna cosa, em pose a llegir. Uns altres es prenen un whisky però jo preferisc invertir el meu temps en això.

P: Quins projectes has emprés en aquest sector.

R: Es publicarà el llibre de l’autor valencià Joaquín Azagra, que ha sigut el primer amb el qual he tingut l’èxit d’editar.

P: Professionalment a quin paper aspires.

R: Viure d’això. Sempre he volgut estar vinculat a la cultura i a la literatura en concret. No a fer-me milionària.

P: En el nivell de comunicació cultural participes en diversos projectes de ràdio i premsa.

R: Tinc una columna literària en la revista alacantina LOBLANC i d’altra banda en Artegalia Ràdio en el programa “Este no es mi programa” portant una secció on convers amb diferents escriptors. Visibilitze a autors que no estan en els cercles comercials ideals, no solen ser molt reconeguts i en canvi jo considere que cal donar-los una oportunitat, ja que no és necessari pertànyer a grans editorials.

P: A més tens un blog personal El Bagul de Xandris dedicat a la teua passió que és la lectura i on puges una mitjana de 4 post mensuals. Per què rep aquest nom?

R: Deriva del meu nom Sandra i encara que inicialment tocava altres temes ara està centrat en el món del llibre. I és un bagul perquè acull tots els gèneres, amb unes 5800 visites de mitjana anuals.

P: Com lectora assídua a qui proposaries per a un lector qualsevol.

R: Va en funció de gènere que li agrada a cadascun. En novel·la negra a l’autor Víctor del Árbol amb Un millón de gotas i com a dona a Elia Barceló La noche de plata.

P: El teu gènere principal és la novel·la, encara que no descartes llegir altres coses, veritat?

R: Autobiografia per exemple, que recomanaria a Fernando Marías recentment mort. El seu llibre Arde este libro és el millor que vaig llegir l’any passat per ser intimista, narra un temps de la transició democràtica espanyola, recorrent el seu camí vital.

P: Quina valoració tens sobre la literatura que s’està realitzant a Alacant.

R: Hi ha grans autors, sent molts poetes. D’Elx a Eduardo Boix o la dramaturga Olga Mínguez. Cite també a Pilar Blanco, Ramón Bascuñana, Ferris, Mariano Sánchez Soler i Esther Abellán.

P: En aquesta etapa has emprés diversos projectes. D’una banda, un d’agent literari i en l’actualitat un de dinamització de la literatura. Explica’ns-els.

R: En la plataforma Espai 17 muses és on faig ressenyes en la revista, lectures professionals i en l’actualitat estic preparant dues activitats: Trobada amb escriptors, dues vegades al mes que ve a ser un col·loqui sobre un tema concret que propose i un Club de Lectura mensual d’escriptores on participa en línia la mateixa autora a partir d’un llibre concret que propose d’ella.

P: Què t’agradaria fer en aquest sector que creus que seria rellevant per a la seua visibilitat.

R: Em trobe molt satisfeta perquè jo estic ajudant a traure de la foscor als i les creadores.

P: Eres experta en literatura però no eres escriptora de creació.

R: Només algun relat. Preferisc llegir que escriure per a no convertir-me en una impostora.

Conéixer a les autores i autors i que formen part del meu cotidianeidad m’ha resultat molt important. Eren coses que a vegades somiava.