La nova programació cultural de la UA Paranimf per al primer semestre de l’any 2023 començarà el mes vinent de febrer amb una vintena d’activitats de música, teatre i cinema, a més de la nova oferta expositiva del MUA. Així ho ha detallat la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, qui ha presentat el nou programa per als mesos de febrer a juny. Les invitacions i entrades estaran disponibles a partir de demà dimecres 25 de gener.

El teatre i la música seran els grans protagonistes del nou programa que portarà propostes de qualitat interessants, tant de producció pròpia com externa, i la presència al Paranimf de la UA de grans figures del teatre com Charo López.

Iliescu ha detallat que “Aquesta programació d’arts escèniques i visuals per a la primera part de l’any 2023 és fruit d’una feina col·laborativa d’exploració de nous artistes, repertoris i fórmules, duta a terme pels tècnics programadors del Servei de Cultura. Me n’agradaria destacar diversos aspectes: en primer lloc, l’ambiciós calendari amb 20 actuacions al Paranimf i nou propostes museístiques en els espais expositius de la UA. En segon lloc, de les 20 propostes escèniques, 12 tenen entrada gratuïta i la resta, preus simbòlics, perquè entenem que la Universitat és i ha de ser un proveïdor constant de cultura accessible per a la societat. És, a més de tribuna científica i motor formador de professionals, educadora de gustos i descobridora de talents artístics. I en aquesta tasca s’emmarca la programació cultural del Paranimf, amb la seua diversitat de gèneres artístics: teatre, dansa, clown, cinema, recital poètic i música, molta música que esperem que cobrisca un ampli espectre de preferències, des de l’òpera barroca al musical, des del rock, pop i fusió, al jazz o a la cançó d’autor. Voldria recordar que, com cada anys, al maig i juny tenen lloc les nostres estrenes, amb tres muntatges teatrals de les aules universitàries clàssica, contemporània i permanent, i una sempre sorprenent actuació de la nostra coral universitària”.

La nova programació pujarà el teló el 8 de febrer amb el concert gratuït del duo Antílopez “Mutar fama”, els qui obriran l’apartat musical de Paranimf. La música continuarà amb el grup Juno (Zahara i Martí Perarnau IV), el 28 de febrer, que arriben a la UA amb el seu segon disc sota el braç, BCN747; i amb el Circuit Sonora al març amb tres concerts i quatre grups representatius de la música valenciana del moment: Óscar Briz (15 de març), Sandra Monfort (22 de març) i Joe Pask i Júlia (29 de març). Més música el 3 i el 4 de maig amb el concert de #PrimaveraMusical i el grup Jazzmatiks i l’emissió en directe del programa de ràdio d’À Punt, “Territori Sonor”, respectivament. També al maig, el dia 9, alumnes de diversos IES podran assistir al concert didàctic Història del Rock; i el dia 10, l’òpera barroca farà la seua particular incursió amb Regina del drama. L’11 de maig serà el torn del cantautor Cesk Freixas. Amb aquest concert la UA serà, per primera vegada, seu del festival Barnasants, el cicle de cançó d’autor que aquest any ja celebra la 28a edició. Tancarà l’apartat musical La Coral de la UA, amb la seua tradicional Concert de Primavera (13 de juny).

En l’àmbit escènic comptarà amb el clown Guillem Albà que defensarà la slow life en el seu espectacle CALMA! (22 de febrer). La gran actriu Charo López arribarà a la Universitats d’Alacant el 7 de març per a reivindicar la importància de la poesia amb el seu proposada Verso a verso, al costat del baríton Luis Santana i el mestre Víctor Carbajo.
Un recital a la llum dels ciris amb poemes de Lorca, Machado, Miguel Hernández o Santa Teresa de Jesús. El grup TEADA, posarà sobre l’escenari la seua obra Mar de almendros, de Juan Luis Mira (21 de març; IES). I el 21 de febrer, l’Aula de Teatre UA reposarà Procés per l’ombra d’un ruc per a IES. Al maig i juny, veuran la llum les estrenes de l’Aula de Teatre de la UA: París, anys 60 (22 de maig), Les amazones (26 de maig) i Les xiques del calendari (7 de juny).

Completen el programa la dansa, de la mà de la companyia de Silvia Batet i la seua proposta Oblivion (“oblit, amnistia, perdó; un lloc de transformació situat entre el duel i el buit, entre el record i el no-res”) el 17 de maig; i el cinema, amb la presentació de l’última pel·lícula del director alacantí Ángel Puado, Los días de la noche, el 17 de febrer.

Exposicions MUA

La programació d’arts escèniques Paranimf es completa amb una àmplia oferta expositiva dissenyada pel Museu de la Universitat d’Alacant MUA. A més de les exposicions permanents d’Arcadi Blasco, Daniel Escolano i dels fons de la Fundació l’Alcúdia, des del passat 26 de setembre es troba oberta al públic a la Sala Arcadi Blasco la mostra «La llum de Sempere. Centenari 1923-2023″ (fins al 23 de juliol) que arreplega una selecció de 26 obres de l’artista alacantí Eusebi Sempere dels fons de la col·lecció del MUA, amb motiu del centenari del seu naixement. El 17 de febrer s’inaugurarà en la Sala el Cub “Salt de pàgina. El llibre d’artista en el segle XXI. Col·lecció d’Art Banc Sabadell» (fins al 30 d’abril) una exposició que reuneix una completa selecció de llibres d’artista i edicions contemporànies fetes per artistes com Jaume Plensa, Perejaume, Joan Fontcuberta o Eulàlia Valldosera o Hannah Collins, procedents de la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i de la Col·lecció Arts Libris. La Sal Cub2 albergarà «Panta Rei (L’única cosa permanent és el canvi)», del 24 de febrer al 21 de maig. Es tracta d’una mostra fotogràfica en la qual l’artista Lucía Morate investiga sobre la mobilitat de la nostra identitat i proposa una reflexió sobre l’etern retorn i els constants canvis de la naturalesa. El 10 de març s’inaugura a la Sala Sempere la «III Convocatòria Biennal d’Arts Visuals. PLURI-IDENTITATS» (fins al 4 de juny). Estarà integrada per la selecció de projectes presentats a aquesta convocatòria, que té com a objectiu generar un espai en què mostrar propostes que qüestionen els límits en la construcció d’identitats etnicoculturals, afectivosexuals i funcionals. I també al març, arribarà al MUA el Festival Internacional de Fotografia, PHOTOALICANTE. Després de les vacances de Setmana Santa s’inauguraran quatre exposicions més el mes de maig, en dates per determinar:

  • «XXIII Trobades d’Art Contemporani (EAC)». Maig / juliol 2023. Un any més, l’estreta col·laboració entre la Universitat d’Alacant i la Diputació d’Alacant, a través de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, permet presentar en el MUA aquestes trobades d’art de caràcter multidisciplinari.
  • Exposició Màster en Projecte i Investigació en Art (UMH). Maig / juliol 2023. Exposició que arreplega els resultats de l’alumnat i el professorat del màster en Projecte i Investigació en Art de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Miguel Hernández d’Elx. Comissariada per David Trujillo.
  • Exposició amb motiu del Dia Internacional de la Infermera, que té lloc el 12 de maig. Maig 2023. Organitzada per la Universitat Saludable de la UA.
  • Exposició sobre el sobre el col·lectiu LGTBIQ+. Maig / juny 2023. Organitzada per l’Arxiu de la Democràcia de la UA, en col·laboració amb els Vicerectorats d’Igualtat i de Cultura.

Febrero 2023
Concierto de Antílopez: «Mutar fama»
Miércoles, 8 de febrero – 19:00 horas. Música / invitación
Nota de prensa: https://web.ua.es/es/actualidad-universitaria/2022/diciembre2022/19-23/el-concierto-de-antilopez-abrira-la-programacion-cultural-de-la-ua-de-2023.html

Cine: «Los días de la noche»
Viernes, 17 de febrero – 19:00 horas / invitación
Los días de la noche es una historia de soledad, la soledad compartida e impuesta de una pareja de ancianos a los que nada más les queda la compañía mutua y los recuerdos, aunque estos, a veces, son tan agrios que sería mejor olvidarlos definitivamente. La película tiene, no obstante, una visión amable, intentando mostrar las diferentes fases de la enfermedad desde el respeto. Duración: 90 min.

Proceso por la sombra de un burro, Aula de Teatro UA
Martes, 21 de febrero – 11:30 horas (IES). Teatro / 3 € / en castellano
El Aula de Teatro de la UA, dirigida por Morgan Blasco, nos trae esta obra del dramaturgo y escritor suizo Friedrich Durrenmatt. En un desierto de Tracia, bajo un sol de justicia, un dentista discute con el asnero sobre si la sombra del burro está incluida en el precio de su alquiler. La obra es una deliciosa farsa, sobre un tema eterno, que surge desenfadadamente tras una reflexión de nuestra sociedad, desnudando todo su engranaje. Habla de la corrupción y de los intereses creados bajo la apariencia del “servicio a los demás”, pero también de la instrumentalización de la justicia por aquellos que la dirigen por derroteros favorables a sus intereses personales o de partido, maquinando perversamente con el error ajeno. ¿Quién es realmente el burro del universo?…Esta comedia expresa de manera sarcástica lo caricaturesco de la condición humana.

CALMA!, Guillém Albà
Miércoles, 22 de febrero – 19:00 horas. Teatro – Clown / 5 €
Un solo de teatro visual y humor. Guillem Albànos cuenta, solo y sin palabras, un hecho tan complejo y a la vez tan cotidiano: la prisa. Ese «correr todo el rato» en el que vivimos instalados. CALMA! lleva al espectador a disfrutar de una experiencia por momentos cómica, por momentos poética. Con el clown como bandera, y a través de los títeres, el gesto, las sombras o la música, hará cuestionarnos nuestro día a día y el propio viaje vital: si vale la pena correr tanto, si estamos haciendo lo que realmente nos llena, y en definitiva: si queremos seguir así o queremos cambiarlo. CALMA! es puro Guillem Albà. Su clown salvaje está presente, su poética no falta, y su mensaje optimista y vital se convierte, finalmente, en algo catártico. Duración: 60 min.

Juno en concierto
Martes, 28 de febrero – 19:00 horas. Música / 10 €
juno (Zahara y Martí Perarnau IV) llegan a la UA con su segundo disco bajo el brazo, _BCN747, un trabajo donde salen de ellos mismos y se centran en lo que ven, el mundo que les rodea. Viajan a Londres, Ámsterdam, México, Los Ángeles… y fruto de esos viajes nacen unas canciones cargadas de desencanto; preguntas sobre el origen y el futuro de los seres humanos, pero también de rabia por los errores de nuestros antepasados. En este concierto, juno nos invitan a entrar en su particular limbo, donde quedaron atrapados a las 7:47 de la mañana, bailando juntos en un club donde siempre está a punto de amanecer. Enfrentados en el escenario, rodeados de sus sintetizadores, cajas de ritmos, loopers, Martí y Zahara se adentrarán en esta distopía visual y sónica. Podremos escuchar las canciones de juno, de su nuevo disco, del anterior y participar de la intimidad, la electrónica doméstica y la oscuridad que les caracteriza. Duración aproximada: 80 min.

Marzo 2023
Verso a verso, Charo López y Luis Santana
Martes, 7 de marzo – 19:00 horas. Poesía y Música / 5 € / en castellano
Pasamos los días, los meses y los años sin tomar conciencia del «aquí y ahora». Por eso hoy, en estos tiempos más que nunca, Charo López nos trae “Verso a Verso”, un recital a la luz de las velas junto al barítono Luis Santana y acompañados al piano por el maestro Víctor Carbajo. Lorca, Machado, Miguel Hernández, Santa Teresa de Jesús… La poesía funciona como una fotografía capaz de recoger en palabras, en un instante, en un golpe de luz, las imágenes que enfoca. Solo la poesía salva del olvido. Una nación, una cultura pueden reconstruir su pasado, presente y futuro, en la medida en que la poesía las retrata con sus palabras. Duración aproximada: 80 min.

Circuit Sonora 2022-23: Óscar Briz
Miércoles, 15 de marzo – 19:00 horas. Música / Invitación
El Circuit Sonora de música valenciana, organizado por el Instituto Valenciano de Cultura, lleva por todo el territorio valenciano a los grupos y solistas que resultaron finalistas o ganadores en la anterior edición de los Premios Carles Santos de la Música Valenciana, con la voluntad de desestacionalizar la oferta musical y dar difusión a las propuestas que han sido reconocidas en los premios. Dentro de los 21 conciertos que conforman el programa del Circuit de este curso, tres de los cuales tienen lugar en el Paraninfo de la UA, Òscar Briz(L’Alcúdia, 1965) nos visita el miércoles 15 de marzo. Òscar es uno de los revitalizadores más destacados de la canción valenciana desde los inicios del siglo XXI. Cantante, guitarrista y autor, empezó su carrera en solitario en 1999, habitualmente acompañado de banda. Su último trabajo discográfico, «Amor & psicodèlia en temps de virus», es una compilación vibrante y emocionante de canciones compuestas durante la etapa de confinamiento, en la primavera de 2020. Un viaje musical en toda regla que incluye letras con miradas muy personales sobre experiencias propias de amor-desamor y de exploración psicodélica.

Mar de almendros, TEADA
Martes, 21 de marzo – 11:30 horas (IES). Teatro / 3 € / en castellano
El final de la guerra civil vivió en Alicante uno de sus episodios más tristes y sórdidos. El 28 de marzo de 1939, miles de personas se apiñan en el puerto esperando a que un barco les ayude a escapar de las tropas fascistas que están ya a las puertas de la ciudad. Solo el buque Stanbrook consigue zarpar embarcando a tantos pasajeros como le resulta posible. Este suceso, que inspiró a Max Aub su estremecedor Campo de Almendros, sirve para contar una historia de cómicos -tan acostumbrados a perder- que comparten la angustia de aquel momento con tantos otros desheredados como ellos. Al final de la representación, Alicia González Beltrán, pasajera del Stanbrook, dirigirá unas palabras a los asistentes. Obra representada por Producciones TEADA, grupo perteneciente al Master en Arte Dramático Aplicado de la UA. Dramaturgia y dirección: Juan Luis Mira. Duración aproximada: 75 min.

Circuit Sonora 2022-23: Sandra Monfort
Miércoles, 22 de marzo – 19:00 horas. Música / Invitación
Tradición y vanguardia, ancestralidad y modernidad, tacto orgánico y digital, poesía y canción. La carrera de Sandra Monfort se forja sobre esta retahíla de dualidades, con un perfil versátil, un punto de encuentro donde se funden la lírica, la canción folk tradicional y un innegable pulso electrónico. Sandra Monfort Compositora, guitarrista y cantante valenciana. Graduada a la ESMUC (Escuela Superior de música de Cataluña) con la especialidad de Guitarra Clásica. Empieza su recorrido por los escenarios como compositora e intérprete del grupo de música valenciana «Xaluq». Actualmente forma parte del grupo «Marala» y pone en marcha su proyecto en solitario Niño Reptil Ángel un disco que atraviesa la tradición desde la caricia de la electrónica y la poesía.

·         Circuit Sonora 2022-23: Joe Pask i Júlia
Miércoles, 29 de marzo – 19:00 horas

El Circuit Sonora de música valenciana se despide este curso de la UA con un concierto doble a cargo de Joe Pask y Júlia. Joe vuelve a la carga con su segundo disco ‘Jo i el món’, un grito generacional sobre el papel que le ha tocado vivir en el mundo actual que explora nuevas sonoridades, pero siempre desde la visceralidad y las emociones, con un rock renovado; nueva música para nuevos tiempos. El recorrido a través del mundo construido por el grupo Júlia en su disco ‘Casa’ se vertebra con sutilidad a través del particular tratamiento aplicado en el apartado vocal, en la investigación sonora de objetos domésticos y, sobre todo, en a apuesta por el carácter orgánico y experimental de su pop electrónico.

conversaciones y búsquedas de puntos en común, junt@s han llegado a esta creación colectiva a partir de la idea original de Liam Thomas, integrante del Aula de Teatro y estudiante de Filología Inglesa en la UA. «En un bosque lejano, las descendientes de las feroces amazonas viven en paz, pero la unión de dos almas perdidas cambiará para siempre el destino de esta utopía. En un mundo de magia, mitos y luchas por el poder, esta historia está a punto de comenzar». Liam Thomas Clark ¿A qué mundos nos llevarán estas Amazonas? Descúbrelas en su estreno.

Junio 2023
Estreno de «Las chicas del calendario», Aula de Teatro UPUA
Miércoles, 7 de junio – 19:00 horas. Teatro / Invitación / en castellano
Las chicas del calendario, como serían mundialmente conocidas, dedicaron el calendario a John Baker, el marido de una de ellas, fallecido a causa de la leucemia el año anterior, 1998. La mujer de John, Annie, y sus amigas eran miembros de una asociación de mujeres. En una de sus reuniones, Chris, una de las mejores amigas de Annie, sugirió hacer para aquel año un calendario alternativo, en el que posarían desnudas. La idea provocó muchas risas y mucha diversión durante el duro tratamiento de John. Después de su muerte, las mujeres decidieron seguir con la idea
como homenaje a su amigo. El grupo del Aula de Teatro de la UA de la Universidad Permanente, dirigido por Begoña Tenés, presenta una obra divertida y a la vez conmovedora, basada en una historia real, llena de humor y ternura.

·         Concierto de Primavera, Coral UA
Martes 13 de junio – 19:00 horas. Música / Invitación