Únicament 8 dates des del 23 de juny fins a l’11 d’agost els cellers de la Marina Alta obrin les seues portes, cada dimecres, a 25 afortunats per a gaudir d’una experiència on tindran l’oportunitat de conéixer les vinyes de la mà d’un expert cellerer. Es cataran els millors vins de cada celler amb música en directe acompanyats de delicioses tapes locals.
La Marina Alta amaga terra endins un paisatge de vinyes molt diferent al que ens té acostumada la costa amb les seues concorregudes platges. Qualsevol oportunitat és bona per a conéixer de primera mà els llocs on es produeix el vi amb sabor Mediterrani.
Parlem dels cellers que acullen aquest curiós cicle de tastos maridadas amb música.
Podem començar pel Celler Els Freses nascuda en el que un dia va ser un cultiu de maduixes, al costat del Parc Natural del Montgó i a escassos quilòmetres de la mar de Dénia (segons com bufe el vent, pots fer olor la sal en l’aire), al costat de la xicoteta localitat de Jesús Pobre. Diferents varietats amb diferent origen. Fermentats en els seus propis depòsits d’acer inoxidable, amb llevats propis, en damajoana, o en les àmfores de fang, respectant els temps i costums tradicionals. Són ferms defensors del raïm Moscatell de la Marina amb la producció d’excel·lents vins blancs, encara que, cal dir que, a més, aposten per altres varietats com el Giró i la producció de vi dolç. Mara Bañó és la impulsora d’aquest celler. Ferma defensora de les tradicions locals i obstinada a envoltar-se de proveïdors pròxims, botelles de Montaverner, suro de la Serra d’Espadá, arribant fins i tot a llogar el tractor a una empresa veïna de Gata i tirar d’embotelladora mòbil de la zona.
https://www.lesfreses.com/
No gaire lluny d’allí, a Llíber, ens trobem amb el Celler Casa Agrícola on Pepe Mendoza ofereix els seus vins artesans.
El pas de romans i àrabs ha deixat la seua petjada a Alacant , aquest llegat perdura en aquesta vall malgrat la filoxera en el segle XIX.
Casa Agrícola disposa de celler construït en el 1.900 sobre un antic riurau.
12 hectàrees de vinya de Giró i Moscatell Romà es van plantar entre 1920 i 1970, estan cultivades en ecològic, en secà i sobre bancals aterrazados amb murs centenaris de pedra seca, llegat de cultures antigues, vives en el seu projecte.
En paraules de Pepe Mendoza. “Estic atrapat pels vins artesans fets a escala humana, carregats d’origen amb varietats autòctones i cultiu en secà. Ara d’ara en avant posaré tot el meu esforç a casa Agrícola i els vins de mínima intervenció que necessiten màxima atenció».
https://casaagricola.es/
En la zona de Teulada, M d’Alexandria aconsegueix conjuminar tradició i innovació.
En paraules de la seua impulsora Cristina Rodríguez Vicente: “Aquest projecte naix a Teulada-Moraira (Alacant) inspirada pels coneguts Hisse Wine i amb el mestratge de Daniel Belda, Viticultor i Enòleg de Cellers Belda”.
La finca El Safareig està situat en una zona molt pròxima a la costa. El clima de la zona i la proximitat a la mar fa d’aquest enclavament un lloc perfecte per al cultiu del raïm Moscatell d’Alexandria, que prové d’Àfrica. Aquesta varietat és cultivada al Mediterrani, ja que, el clima i la proximitat a la mar és el que li confereix aqueix sabor tan característic a aquest raïm tan versàtil que és consumida en la seua major part com a raïm de taula, passa o en el seu cas, va vindre. Un vi blanc dolç, amb aroma afruitada, tocs florals i una xicoteta acidesa adquirida per la manera de preparació.
https://mdealejandria.com/
Molt prop d’allí descobrim el Celler Teulada o com els agrada presentar-se a ells mateixos: la unió que produeix bons vins.
El Celler Teulada, fundada en el 1940, compta amb 103 socis productors de moscatell dolç, vermut de moscatell, moscatell d’agulla, cava de moscatell i vi blanc sec de moscatell. El celler, produeix i elabora els seus propis caldos, portant un seguiment del producte des del cep fins a la botella. El Celler Teulada, originària del municipi, en els anys 40 del segle XX, és la continuadora de les antigues organitzacions agràries, sorgides a la fi del segle XIX i principis del XX, per a defensar els interessos dels agricultors del camp teuladino.
El cultiu tradicional del terme ha sigut la vinya (especialment en la varietat de moscatell). Al principi, en el Celler s’elaborava l’oli en les seues almàsseres i el vi, produïts pels seus socis i altres productors. Actualment, només s’elaboren els productes derivats de la vinya, sobretot la de moscatell: vi blanc, mistela, vermut i vi negre (d’altres varietats de vinya).
https://www.bodegateulada.com/
Passem a la música. L’experiència de conéixer un celler des de dins és summament atractiva. Si, a més, el tast va acompanyada d’excel·lent música amb estils tan diversos com el blues, folk, jazz, clàssica o flamenc, llavors ens trobem amb un esdeveniment ple d’emocions per als cinc sentits. Músics amb una relació molt estreta amb la Marina Alta que han caigut rendits pel seu famós estil de vida. Uns paisatges que són font d’inspiració per a una música que traspassa fronteres.
Miquel Pérez Perelló, guitarra clàssica.
El dianense ha rebut classes dels principals mestres reconeguts del món de la guitarra com: José Tomás, David Russell o Hopkinson Smith. A Espanya ha realitzat concerts en espais com la “Fundació Juan March” (Madrid), “Auditori Winterthur” (Barcelona) o el Palau de la Música Valenciana. A l’estranger ha actuat en multitud de països com França (gira de concerts per la Provença), Europa Baronissi Festival (Itàlia), Alemanya i Suïssa. Amb la “Unió Artístic Musical” de Dénia, viatja a Korea per a participar en el festival “Wonju Tatto” (Jeju).
Ha publicat 19 discos dels quals ens oferirà tangos a Carlos Gardel, així com composicions clàssiques d’autors com Francisco Tárrega, Fernando Sor, Falla i Albéniz.
https://www.youtube.com/watch?v=8w4gjk4zkiu
Sara Gee & Ramblin Matt (Blues, Country, Rock’n’Roll)
El Country & Western de Hank Williams Sr, Emmylou Harris i John Pryne entre molts altres al costat dels vells Blues del Delta, Muddy Waters, Big BiIl Broonzy, Memphis Minnie…són el ciment que manté unida aquesta peculiar aliança. Escriuen també el seu propi material, amb lletra i música de Sara i arranjaments de Mateo, els agrada tocar instruments acústics i harmonitzar, guitarres, dobro, afinacions obertes, slide…
El duo valencià establit a Dénia es confirma com el millor grup nacional de música americana d’arrels amb el seu nou disc “Goddamn Blues”.
https://www.youtube.com/watch?v=pbvx7ni0ytg&t=1s
Enric Peidro Quartet
El saxofonista alcoià, resident a Xàbia, Enric Peidro compta amb una més que sòlida trajectòria que inclou quinze registres discogràfics com a líder, més d’una trentena com “sideman”, gires i enregistraments amb els més respectats músics del Jazz clàssic internacional i actuacions en innombrables Festivals de Jazz tant nacionals com internacionals. Àmpliament reconegut per públic i crítica com un estilista del seu instrument, el saxo tenor, aquest incansable treballador dels escenaris ha sabut sempre mantindre’s fidel als seus codis estètics movent-se sempre dins dels paràmetres del jazz de tall més clàssic oferint sempre música de gran qualitat, sempre inventiva i imaginativa i allunyada de plantejaments revivalistas. Aquesta integritat estilística i el seu indubtable talent com a instrumentista, li ha valgut el reconeixement dels aficionats. En aquesta ocasió, es podrà gaudir de la música del saxofonista al costat del seu quartet en un entorn difícilment millorable.
https://www.youtube.com/watch?v=meeofuvriiu
María Sandoval (Flamenc Fusió)
María i el seu grup són ben coneguts a la Marina Alta. Assidus dels millors locals d’oci de la zona són capaces de convertir els seus espectacles en un repàs a la història del Flamenc, des de clàssics fandangos a bastonades més festius com la rumba i la buleria. Fins i tot s’atreveixen, amb èxit, a interpretar temes flamencs a ritme de pop.
Ens porten de viatge per tots els racons i èpoques d’Andalusia per a sentir la passió i l’alegria d’aquest poble tan únic i original.
Una veu portentosa, una guitarra que trau el millor de les cançons i un percussionista amb ritmes pegadizos fan que l’experiència musical siga difícil d’oblidar.
https://www.youtube.com/watch?v=3qe961ghf6c