MARQ
- Exposició permanent
El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu.
- Exposició ‘Ídols. Mirades mil·lenàries’
El dimecres 29 de gener s’inaugura en el MARQ ‘Ídols. Mirades mil·lenàries’, un projecte, realitzat al costat del Museu Arqueològic Regional de Madrid (MAR) amb el qual compartirà seu, que reuneix 226 peces procedents d’una vintena de museus d’Espanya i Portugal. La mostra, que es podrà visitar fins al 19 d’abril, exhibeix al llarg de dues sales i el corredor central del Museu Arqueològic d’Alacant una col·lecció de figures antropomorfes conegudes des de la primera meitat del segle XX com a “Ídols”, que s’interpreten com una referència de la gran Deessa Mare Oriental. Es tracta d’un conjunt moble de representacions genuïnes i esquemàtiques del cos i el rostre humà, de diversa naturalesa i forma, que es van concentrar en la meitat meridional de la Península Ibèrica, constituint el millor testimoniatge de creences compartides per col·lectius del Neolític Final i el Calcolític entre el 3300 i el 2500 a. C.
o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos
Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art Macroesquemático, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La seua visita és una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat i de dilluns a dijous es pot concertar en el telèfon 965518067.
o Jaciment El Tossal de Manises
El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961.
o Jaciment La Illeta dels Banyets
Es troba situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores.
Torre de l’Almudaina
En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent.
Programació especial (més informació en www.marqalicante.com):
- TALLERS DIDÀCTICS
Taller el conte de Lucentum: a través d’una història el protagonista de la qual és Popilio, un llibert de Lucentum, s’aprofundirà en la vida d’aquesta ciutat romana.
Taller de la història dels vikings: mitjançant aquest taller els xicotets coneixeran els costums d’aquests guerrers.
Taller dels caçadors de la Prehistòria: a través d’aquesta proposta els participants coneixeran les aventures d’una família d’aquella època.
- POST I VÍDEOS
Durant l’última setmana de «Ídols, mirades mil·lenàries» el MARQ se centrarà en els ídols antropomorfs i els treballats sobre ossos llargs. També parlarà de les famoses Venus Paleolíticas, exemples d’escultures antropomorfes de la prehistòria que van servir de precedent a altres manifestacions artístiques antropomorfes posteriors com ho són els ídols del Calcolític.
També es presentaran peces de vidre procedents del jaciment romà de Lucentum, es parlarà del jaciment prehistòric d’art rupestre de la Gerga (Alcoi) i de l’arribada del ferrocarril a la ciutat d’Alacant.
MUBAG
El MUBAG ha reobert les seues portes adoptant les mesures higièniques i sanitàries necessàries per a garantir una visita segura. En aquesta nova marxa conviurà el museu de sempre, caracteritzat per la visita presencial, amb el nou museu que ha sorgit de l’experiència del confinament, en el qual el públic pot participar en un escenari col·lectiu i segur, com són les seues xarxes socials, amb la campanya #MUBAGencasa i amb la pàgina web.
Aquesta setmana l’horari del museu serà l’habitual, però el 24 de juny, dia festiu, únicament estarà obert de 10.00 a 14.00 hores. Virtualment reprendrem la comunicació, en xarxes socials, a partir del dijous.
EXPOSICIONS PER A VISITAR EN MUBAG:
- “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”:
És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado.
- “L’artista destacat”: Agrasot
Un dels espais temporals de l’exposició del segle XIX del MUBAG, “L’artista destacat”, està dedicat aquesta temporada a Joaquim Agrassot. D’aquesta manera, el museu alacantí ret homenatge a l’artista en la commemoració del centenari de la seua defunció en 1919.
- “Reconeixement internacional”: Gisbert
Antonio Gisbert ocupa l’espai ‘Reconeixement internacional’, un pintor molt vinculat al Museu del Prado i un dels protagonistes del bicentenari de la Pinacoteca Nacional.
- Escola de Dibuix del Consolat
Després de les obres de canvi de climatització s’ha recuperat el gabinet situat en la entreplanta, en la qual es mostra tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes de l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.
PROGRAMACIÓ #MUBAGencasa:
- Dilluns, 29 de juny
La setmana donarà principi amb la restauració de l’Al·legoria de la Música d’Emilio Sala, exposada en l’exposició permanent del MUBAG. Una notícia més dedicada a la conservació i restauració de les obres de la Col·lecció Artística de Diputació.
- Dimarts, 30 de juny
Des de fa uns mesos diverses obres de l’exposició permanent es troben en una altra seu cultural formant part d’una exposició temporal, per la qual cosa la jornada del dimarts es dedicarà a parlar sobre “aquestes obres viatgeres”.
- Dimecres, 01 de juliol
La visita virtual “Gisbert a l’abast d’un clic”, activa en la pàgina web del MUBAG, serà la protagonista de la publicació d’aquest dia. A través de les seues seccions i continguts s’oferirà més a fons la semblança del pintor alcoià Antonio Gisbert.
- Dijous, 02 de juliol
La mostra de ‘L’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre d’Alacant’ centrarà els continguts del dijous amb la història, obra i artistes d’aquest primer centre de formació oficial de belles arts a la província.
- Divendres, 03 de juliol
A les 11.00 hores s’emetrà en directe en INSTRAGRAM des del MUBAG. Els que s’unisquen a l’emissió podran fer comentaris i formular preguntes sobre el que estan veient i s’establirà un diàleg entre el museu i el públic.
ADDA
Programa 4 de juliol:
- Concert ADDA Simfònica- Josep Vicent, Tchaikovsky
Per a finalitzar el cicle ‘Renaix la música’, es realitzarà el concert homenatge Tchaikovsky, Simfonia n.4 recordant i agraint a tots els que han estat al peu del canó durant els pitjors dies de la pandèmia oferint els serveis mínims i necessaris per a tots.
L’entrada serà gratuïta i amb seient assignat, mitjançant inscripció prèvia i confirmació per part del ADDA. Continua el termini d’inscripció fins al 15 de juny a través del telèfon 965919100 (de 09.00 a 14.00 hores) o en el correu protocolo.adda@diputacionalicante.es. En el correu, indique el nombre de persones i els seus noms i cognoms. Rebrà un correu confirmant-li la disponibilitat d’aforament.
ÉS OBLIGATORI L’ÚS DE MÀSCARA
- Concert: “Acustic Jazz Club”
Tots els divendres de juliol s’oferirà un concert de jazz a les 20.30 hores emmarcat en el cicle ‘Acustic Jazz Club’. El divendres 3 de juliol la Sala de Cambra acollirà l’audició de Dolç Tab Jazz, amb Josep Alemany (dolçaina), Lolo García (saxo tenor, soprano i flauta), Enrique Pedrón (piano), Isaac Martín (guitarra elèctrica), Ricardo Osorno (baix elèctric) i Mariano Steimberg (bateria).
INSTITUT JUAN GIL-ALBERT
El contingut cultural estarà disponible per als usuaris en Facebook i Twitter els dies indicats. A través d’un format setmanal fix s’oferirà diàriament un contingut, normalment descargable, per a posar en valor el patrimoni bibliogràfic i documental de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert a través de la seua biblioteca virtual.
- Revistes: Canelobre 66, El turisme a Alacant i la Costa Blanca
El dilluns 29 de juny, l’Institut de Cultura ofereix un monogràfic de la revista Canelobre titulat El turisme a Alacant i la Costa Blanca, un complet treball coordinat pel doctor José Fernando Vera Rebollo, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant.
- Fons documental: Benidorm: Butlletí de l’Ajuntament de la Vila
El dimarts 30 de juny els usuaris podran descarregar Benidorm: Butlletí de l’Ajuntament de la Vila, número de setembre de 1959 publicat en l’època en la qual Benidorm començava un progressiu creixement en el sector turístic en detriment del seu sector primari (pesca i agricultura. El butlletí inclou un article d’Otto d’Habsburg-Lorena i Borbó-Parma en la portada.
- Col·lecció Aladroc: La Moreneta del Castell
El dimecres 1 de juliol el Gil-Albert torna a oferir la col·lecció Aladroc amb una narració que recull l’origen de l’advocació noveldera a Santa María Magdalena, així com la llegenda que embolica a aquest personatge bíblic, la tradició de la baixada de la Santa i les festes que el poble de Novelda anualment celebra en honor a la ‘Moreneta del Castell’.
- Publicacions: La novel·la del meu amic, Gabriel Miró
El divendres 3 de juliol la proposta serà La novel·la del meu amic (1908), una de les primeres novel·les de Gabriel Miró, que relata l’esquinçadora història d’aprenentatge de Federico Urios, com a individu i com a artista, en un poble de Llevant. Escrita en un estil poètic, és una sòlida novel·la en la línia del Bildungsroman de començament de segle XX, com La muntanya màgica, de Thomas Mann, o el Retrat de l’artista adolescent, de James Joyce.
- Videoteca: Enrique LLEDÓ
L’Aula de Cinema del llavors Institut d’Estudis Alacantins va filmar en Súper 8, entre altres treballs sobre patrimoni històric i natural, una sèrie de documentals titulada «Pintura i pintors alacantins (1979-1983. El divendres 3 de juliol es penjarà en Facebook el vídeo del documental sobre l’artista Gastón Castelló, pintor i gravador, Fill Predilecte de la província d’Alacant, la figura de la qual va ser clau en la història de les Fogueres de Sant Joan.
- CONVOCATÒRIES I CONCURSOS OBERTS
Ajudes a Revistes: Termini de presentació de sol·licituds fins al 6 de juliol 2020.
Ajudes a la Investigació: Termini de presentació de sol·licituds fins al 15 de juliol de 2020.
IV Concurs Art a la Casa Bardín: Termini de presentació de sol·licituds fins al 15 de juliol.
MUBOMA
El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps.
Després de prop de tres mesos tancat al públic en compliment de les mesures de restricció imposades per la crisi de COVID-19, el MUBOMA ha reobert les seues portes amb un ampli dispositiu de seguretat. L’horari d’obertura del muBOma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.
Comentarios