Casa Mediterráneo dóna començament al nou any a través de la presentació del seu programa d’activitats de gener. La institució diplomàtica ha organitzat més d’una trentena d’activitats que es desenvoluparan al llarg d’aquest mes a Alacant, València i Madrid, en les quals diferents personalitats literàries, periodístiques i socioculturals de la ribera mediterrània es donaran cita durant les pròximes setmanes.

Dins de la programació de gener destaca l’atenció al món literari, a través de diferents gèneres, com la novel·la i el teatre; la reflexió soci-política amb periodistes i pensadors de l’actualitat, però també el cinema, la música i un ampli ventall d’activitats vinculades al mediterrani i a la seua realitat social, política i econòmica.

Les activitats donaran començament dijous que ve 10 de gener amb la presentació del cicle ‘Escriptors i el Mediterrani’ a la Casa Àrab de Madrid, on totes dues institucions de la Xarxa de Casas han organitzat una trobada amb l’escriptor Javier Reverte, qui oferirà la conferencia-col·loqui “Navegació literària pel Mediterrani”.

Aqueix mateix dia, Casa Mediterráneo rebrà la visita del periodista, escriptor i professor marroquí Ali Lmrabet que analitzarà la situació geopolítica de la ribera dels països mediterranis en el cicle ‘Periodistes i el mediterrani’ en la seu de la institució.

L’activista marroquina Betty Lachgar serà la protagonista de la tercera edició del cicle ‘Dones i el Mediterrani’, en una trobada que tindrà com a objectiu analitzar i donar visibilitat a la situació de la dona als països de la conca del Mare Nostrum.

En l’àmbit cultural, Casa Mediterráneo continua amb el seu cicle ‘Escriptors i el Mediterrani’, que congregarà a personalitats com Inma Chacón, Juan Eslava Galán, Ignacio Peyró i Jorge Molist. Per part seua, la Residència d’Escriptores de Casa Mediterrani rep durant aquest mes a la dramaturga croata Vedrana Klepica.

La institució ha preparat, a més, una trobada amb l’escriptor i periodista Ignacio Peyró dins de les ‘Tertúlies Literàries Mediterrànies’, a més de rebre en el marc d’aquest cicle a l’escriptor Jesús Zomeño i al Doctor Pedro García. D’altra banda, el guanyador del Premi Nadal 2018, Alejandro Palomas, participarà en un Taller Literari emmarcat en aquesta programació cultural.

L’antiga estació de Benalúa servirà com a punt de partida per a fundar la Xarxa d’Escriptores del Mediterrani, una jornada en la qual diverses escriptores de diferents punts del Mediterrani es donaran cita per a analitzar l’estat de la seua professió en la zona i donar a conéixer el treball d’autores desconegudes d’aquests territoris.

En les pròximes setmanes tindrà lloc la conferència “L’Europa Oblidada: els Balcans 25 anys després” emmarcada en el cicle ‘El Mediterrani Hui’. A més, Casa Mediterrani rep al conjunt Limita Al-Ahmad Group, en el marc del cicle ‘Música i el Mediterrani’, i a la ràdio de la Universitat Miguel Hernández, que es desplaçarà cap a la seu de la institució per a emetre el programa “El paper de la dona al Mediterrani”.

En l’àmbit cinematogràfic destaca la presentació de ‘Paraula de dona’, un documental que recull la vida i obra de tres escriptores àrabs, amb la participació de la seua directora, Silvia Ponzoda, i la protagonista, Hanan Al-Shaykh. Així mateix, el Cineclub Mediterrani ofereix aquest mes les cintes croates ‘Behind the Glass’ (Hissa Stakla) i ‘Idaho Potato: una història de Croàcia’ (Prica iz Hrvatske), totes dues pel·lícules es projectaran en versió original subtitulada.

Totes la programació completa de gener pot consultar-se en www.casa-mediterraneo.es i en la revista en línea Casa Mediterráneo www.revistacasamediterraneo.es