L’Ajuntament d’Alacant a través del departament de Memòria Històrica i Democràtica de la regidoria de Cultura va a reprendre, a partir del pròxim dijous dia 5 de juliol, el cicle “Teatre i música de la memòria” amb una programació d’obres de teatre amateurs, que tindrà lloc durant mes de juliol en la Casa de Màquines, amb l’objectiu d’acostar la nostra història a través de la cultura.

Amb aquest cicle acostem la nostra història posant en valor interessants espais memorístics d’Alacant, com La Casa de Màquines i els refugis antiaeris i ho fem a través de la nostra cultura i de l’emoció, en uns espais que van ser part vital d’aquell moment transcendent i que conserven memòria material i sentimental de l’ocorregut”, ha indicat la regidora de Cultura, María Dolores Padilla.

El cicle “Teatre i Música de la memòria”, que es va iniciar el passat mes de març, es torna a programar al juliol amb cinc obres de teatre i música interpretades per artistes amateurs en la casa de Màquines. Les entrades que tenen un cost de 9 euros estan disponibles en Instanticket.es amb diferents descomptes per a grups.

Proposta d’Espectacles

ANDA JALEO’

‘Camina Ovacione’ és una obra de Josi Alvarado, autora i directora de la companyia de Teatre la Clandestina, on les protagonistes són les grans oblidades de totes les guerres: les dones. És una comèdia irreverent ambientada en la Guerra Civil i desenvolupada sota terra, en els refugis antiaeris de Sèneca i Balmis. Conjumina el teatre de carrer i la música amb totes les històries reals: la del sergent que es va equivocar de trinxera, la del temut pilot alemany que portava roba interior de dona, la de les dones a les quals detenien i rapaven solament per parlar en valencià.

HACIENDO MEMORIA’

En ‘Fent Memòria’ la cantautora Inma Serrano interpreta cançons pròpies i de reconeguts cantautors, tots ells veus significades de la cançó protesta, com Raimon, Lluís Llach o Cecilia, intercalades amb textos d’autors de la Generació del 27. Es tracta d’un itinerari des de la Segona República, la Guerra Civil i la llarga dictadura franquista, fins a l’inici de la nostra Transició.

TEATRO EN GUERRA’

‘Teatre en la Guerra’ de Melpómene Teatre, és una obra de Miguel Hernández, creada amb motiu del 75 Aniversari de la seua mort, que posa en escena alguns dels seus poemes més cèlebres a través de quatre peces breus: «El refugiat», «El hombrecito», «Els asseguts» i «La cua», amb el clar objectiu de donar moral a les tropes i propiciar l’allistament de nous membres a la causa.

DENTRO DE UNA HORA’

‘Dins d’una Hora’, de Juan Luis Mira, és una interpretació teatral en la qual s’expliquen històries reals viscudes en les hores que van precedir al bombardeig del Mercat Central d’Alacant en 1938.

LORCA Y COPLA CONTRA EL OLVIDO’

‘Lorca i Cobla contra l’oblit’, Zambra. És un recorregut poètic i musical del que sonava en les ràdios, es recitava en els teatrillos ambulants o es cantava en els patis en temps de guerra i de postguerra. Són les cobles i els poemes que van ajudar a sobreviure en aquella dura etapa.

Programació del mes de juliol

Dijous 05 – ‘Haciendo Memoria, Concert. Inma Serrano. 21.30 h.

Divendres 06 – En els refugis de Sèneca i Balmis, ‘Anda Jaleo’, Teatre la Clandestina. 21.30 h.

Dissabte 07 – ‘Lorca i copla contra el olvido’, Concert. ‘ZAMBRA’. 21.30 h.

Divendres 13 – Dissabte 14: ‘Dentro de una hora’, TEADA. 21.30 h.

Divendres 20 – Dissabte 21: ‘Teatroen la Guerra’, Melpómene Teatre. 21.30 h.

Dijous 26 – ‘Haciendo Momoria’, Concert. Inma Serrano. 21.30 h