Finalitzada la primera campanya d’excavació en el jaciment arqueològic dels Saladars, a Oriola, hui dissabte obri les portes i ofereix una visita guiada.
Entre els anys 1970 i 1973 del passat segle XX es va dur a terme una excavació arqueològica en el que era, en aquells dies, un turó. Des d’aquesta última data el jaciment va quedar abandonat. L’actuació de l’Ajuntament d’Oriola, que el va adquirir fa ara dos anys, el 2019, al costat de les tasques fa nou mesos de desbrossament i neteja de la zona, amb eliminació de part del camp de llimeres en què s’havia convertit el lloc des dels anys setanta, va permetre el posterior pas del georadar al gener de 2021. Encarregada la direcció de l’excavació a l’investigador de la Universitat d’Alacant i membre de l’Institut Universitari d’Investigació Arqueològica i Patrimoni Històric (INAPH), Alberto Lorrio, el resultat obri les portes a futures excavacions. Lorrio ha actuat, en un primer moment, sobre la zona de les excavacions realitzades en els anys setanta, i ha descobert un edifici monumental; les seues dimensions són 19 metres de longitud i murs mestres de 1,20 metres.
Declara el catedràtic de Prehistòria de la UA com “després d’aquesta primera campanya tenim suficients dades i evidències com per a poder musealitzar la zona”. De fet, confessa, ja han identificat aquest i altres edificis d’època ibérica, des del període del final de l’edat de bronze a l’edat de ferro. “Hem trobat habitatges de planta circular del bronze final, cases de planta quadrangular de l’època del ferro antic i cases d’època ibèrica, pertanyents a l’edat de ferro”, detalla.
Després del pas del georadar, els investigadors han identificat anomalies, han excavat i han descobert un gran edifici del segle VII a. C. i un altre del segle III a. C. “Les possibilitats que aquesta zona té ara són enormes”, assenyala el director de l’excavació. El lloc va patir espoli després del seu abandó, a la fi dels anys setanta. Malgrat això “les terrasses estaven sense tocar. Davall d’aquest substrat vegetal tenim l’assentament antic”, detalla Lorrio. Va ser per aquella data de finals dels anys setanta que aquest espai es va catalogar i va declarar Bé d’Interès Cultural (BIC). La troballa els ha permès reconstruir tota la història del poblat, des dels seus nivells fundacionals fins al seu abandó; i, atès que compta amb la particularitat d’haver sigut abandonat en el segle III a. C., segons calcula l’investigador de la UA, això li atorga un interès especial enfront de la resta de poblats d’aquesta època que van ser abandonats cap al segle IV a. C.
Aquesta primera campanya ha durat quatre setmanes. Va començar el 5 de maig i ha finalitzat el 5 de juny. L’actual excavació inclou la seua posterior museïtzació, sobre la qual ja estan treballant. La jornada de portes obertes de demà dissabte, dia 19 de juny, és el primer pas de cara a aquest objectiu.
El terreny del jaciment arqueològic dels Saladars té una extensió de 10.000 metres quadrats. Es troba situat a uns tres quilòmetres de la ciutat d’Oriola, en les proximitats de la vereda Buenavida, entre les pedanies oriolanes dels Desemparats i Arneva, en el paratge conegut com Los Cabecicos Verdes.
Les visites guiades estan programades, prèvia reserva, per a hui dissabte 19 des de les 9.30 i fins a les 13.00 hores; es poden concertar trucant al telèfon 965 30 28 91 o en patrimoniohistorico@orihuela.es
Comentarios