L’Estació Biològica-Jardí Botànic de Torretes de la Universitat d’Alacant a Ibi ha descobert aquest dimecres una placa que la identifica com a integrant de la xarxa de jardins botànics amb el nexe d’unió de la cultura andalusina i àrab del Mediterrani MED-O-*MED, que forma part de la Fundació Cultural Islàmica.

Un acte en què han participat el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, l’alcalde d’Ibi, Rafael Serralta, la secretària general de la Fundació Cultural Islàmica, Encarna Gutiérrez, la coordinadora de Med-O-*Med, Myriam de la cavada i el director de l’Estació Biològica-Jardí Botànic Torretes, Segon Ríos.

Després del descobriment de la placa, els protagonistes han rebut un plantón de arrayan morisc, varietat de murta, planta principal en la cultura andalusina, conreat en Torretes a partir d’un vell exemplar rescatat d’una antiga alquería andalusina de Toledo amb la idea que aquest servisca de vincle permanent entre les tres institucions.

Entre la planificació del Jardí Botànic de Torretes està previst realitzar un jardí d’inspiració andalusina, el qual s’emmarcaria en el costum de lligar cada racó de Torretes amb una personalitat històrica. En aquest cas per proximitat geogràfica i importància científica estaria dedicat a Abu-S-Salt ibn Umayya al-Dani, un important metge de la Cora de Denia, el llibre de la qual de Medicaments Simples va ser traduït per l’insigne medico valencià Arnau de Villanova. Aquesta obra constituïsc un dels pilars del Neogalenismo que el mateix Arnau va difondre a través de la Universitat de Montpeller i d’altres centres de la Corona d’Aragó, per tota Europa.

El Jardí Botànic Torretes compta amb moltes de les plantes tradicionals del-Andalus, i també amb un emplaçament reservat per a aqueix jardí andalusí el qual està pensat lligar també a les aromes i sabors del-Andalus, a través de les col·leccions d’espècies i herbes culinàries.