L’empresa especialitzada, que ha treballat per al Museu de Londres i l’IVAM de València, garanteix amb el seu tractament la seguretat de les peces que contenen materials orgànics
Entre els objectes, s’han tractat peces regalades per Isabel II al president del Govern, Joaquín María López, o el Mantell del Sol de la Verge de les Virtuts del segle XVII
Villena, 1 de desembre de 2022.- El Museu de Villena (MUVI) ha acabat els treballs de desinsectació i control de plagues de 500 peces de la seua col·lecció per a garantir la conservació de totes elles, prèvia a la inauguració de les seues instal·lacions i la seua exposició, que està prevista obrir en el primer semestre de l’any. El procés l’ha realitzat la mateixa empresa que presta els seus serveis al Museu de Londres i a l’IVAM de València, entre altres, i que amb l’última tecnologia aconsegueix la protecció dels materials orgànics en exposició, segons ha comptat la directora del MUVI, Laura Hernández.
Entre les peces tractades es troben diversos objectes que la reina Isabel II va regalar al que fora president del Govern, el villenense Joaquín María López, com una funda d’ulleres; o el Mantell del Sol de la Verge de les Virtuts, una obra datada entre finals del segle XVII i principis del segle XVIII, una de les peces més importants del tèxtil barroc valencià.
La majoria d’objectes tractats són d’Època Contemporània i l’Edat Moderna, de diversos suports, amb peces de fusta, fibres vegetals, tèxtil, metall, llenç, cuir, plàstic, paper i pergamí. Jesús García, tècnic del MUVI, ha explicat que entre les peces tractades es troben etnogràfiques, però també interessants peces arqueològiques, històriques, documentals i artístiques, moltes de les quals passaran a formar part de l’exposició permanent del Museu de Villena.
Procés en altes temperatures controlades
El procés de protecció de les peces s’ha desenvolupat amb una unitat mòbil de l’empresa contractada, que es va desplaçar a Villena per a evitar el trasllat dels objectes i evitar així possibles danys. La tècnica consisteix en un tractament d’aire calent regulat per humitat amb el qual es tracta una àmplia varietat de materials orgànics que han sigut atacats per plagues d’insectes.
Amb aquest mètode s’elimina tot tipus d’insectes en qualsevol de les etapes del seu cicle de vida, des d’ou, larva o adult, que es troben en la matèria orgànica de cada objecte. Els insectes solen allotjar-se en materials com a fusta, tèxtil, paper, entre altres, i són eliminats per les altes temperatures que s’aconsegueix en un procés molt regulat que garanteix la protecció de la peça.
El sistema s’aplica en els principals museus i pinacoteques d’Europa com la Galeria TATE, la National Gallery o el Museu de Londres. També s’ha aplicat el sistema en l’IVAM de València o en el Museu YSL de Marràqueix.
Comentarios