L’Arxiu Històric Provincial d’Alacant, pertanyent a la Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana i la Universitat d’Alacant, presenten l’exposició “Valencians en guerra, 1808-1814”, que es va inaugurar el passat 9 de juny.

L’Arxiu Històric Provincial d’Alacant és conscient de la necessitat de divulgar el ric patrimoni que conserva i de donar a conéixer el context històric en el qual es van produir els documents. Per això, ha organitzat aquesta exposició centrada en els inicis de la Contemporaneïtat en la Comunitat Valenciana. La guerra de 1808-1814 contra Napoleó va ser un període complex marcat no sols per la violència, sinó per canvis polítics i per l’aparició de la dona en l’espai públic.

L’exposició compta amb el patrocini de la Fundació BBVA, que realitza la seua aportació des del projecte “Paisatges de guerra”, de la Universitat d’Alacant (https://www.patrimonio-paisaje-guerra.es/).

L’objectiu de l’exposició és mostrar com va canviar la vida dels valencians, primer, en esclatar l’alçament contra Napoleó al maig de 1808 i, després, durant els dos anys d’ocupació (1811-1813) que va patir el nostre territori per les tropes franceses dirigides pel mariscal Suchet.

Per a això, s’utilitzen diversos elements: 14 panells informatius que combinen textos breus, imatges i codis QR amb els quals és possible ampliar informació; 14 vitrines on es poden observar documents originals de l’Arxiu Històric Provincial d’Alacant i reproduccions de documents custodiats en altres arxius locals i de l’Arxiu Històric Nacional; a més, el MARQ aporta interessants peces originals com són les monedes del Tresor de Sant Joan, taulells amb motius populars i un ventall; l’Associació Napoleònica Espanyola contribueix amb dues rèpliques de fusell, bales i botons d’uniforme; les últimes vitrines contenen un parell de diorames que reprodueixen, a escala 1/72, escenes militars. A això, s’afig una rèplica de la bandera del Batalló Universitari de València, reproduïda a escala 1:1.

Finalment, cal destacar dues escenografies que mostren espais rellevants de la vida civil: l’ambient d’una llar llaurador i un celler. Han sigut possibles per la cessió de peces del Museu Escolar de Pusol (Elx) i de Cellers Monòver (Rafael Poveda). Tot això es completa amb dos audiovisuals.

Cal destacar que, al llarg de la mostra, el paper de la dona és visible en els bàndols de les autoritats, els testaments o en els treballs del camp.

L’exposició queda articulada en quatre seccions: Sang, suor i llàgrimes explica les causes de la guerra i el paper dels valencians i les institucions creades per ells; La vida quotidiana indica com vivia la població, llauradora en la seua majoria, destaca la presència de la vinya i el vi en la societat i subratlla les conseqüències de l’ocupació francesa; Revolució i reacció assenyala els canvis produïts per les Corts de Cadis, l’oposició als mateixos i el paper exercit per la premsa; Els camps de batalla: un patrimoni cultural per descobrir conforma la quarta secció, on es destaca l’interés d’aquests espais com a paisatges culturals i la necessitat de la seua posada en valor.

Dins de l’activitat de l’Aula didàctica del AHPA, es desenvoluparà una programació per al Curs 2021-2022 en la qual es comptarà amb la col·laboració del CEFIRE Humanístic i Social, l’Associació Històric-Cultural “Herois del Tollo” (Utiel), Cellers Monòver i el projecte “Guerra i història pública de la Universitat d’Alacant (https://www.guerra-historia-publica.es/).

Els tallers, dins del camp de la història pública, plantejaran el treball col·laboratiu entre el AHPA, les associacions culturals, els docents, els estudiants universitaris, les empreses i altres arxius i museus. En conseqüència, s’oferiran activitats per a l’alumnat de tots els cicles educatius amb la finalitat que coneguen i valoren el ric patrimoni relacionat amb la guerra de la Independència conservat en les terres valencianes.

L’exposició romandrà oberta fins al mes de juny de 2022.