La mostra inclou pergamins medievals, més d’un centenar de fotografies dels treballs de restauració de les dunes i dos plans d’aquesta actuació
L’alcalde de Guardamar, José Luis Sáez, i la regidora de Cultura i Patrimoni Històric, Pilar Gay, han inaugurat l’exposició “Empremtes del temps” que mostra el resultat dels treballs de restauració duts a terme sobre els fons documentals en paper, pergamí i vidre pertanyents al patrimoni històric local.
Segons Pilar Gay l’espectacularitat de la mostra, la fa única en el seu gènere, ja que s’exposen 9 pergamins medievals, el llegat documental supervivent d’un arxiu hui desaparegut, part de la col·lecció fotogràfica d’Enginyer Mira, composta per negatius 105 en plaques de vidre al gelatina-bromur de plata i 44 plaques en positiu, i dos plans del projecte de repoblació de les dunes.
Aquestes peces històriques i etnogràfiques han sigut restaurades dins del projecte de col·laboració signat entre l’Ajuntament de Guardamar i el Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació(IVCR+I) per a la recuperació del patrimoni documental de l’Ajuntament de Guardamar.
Ressenyar que divendres passat la subdirectora general del IVCR+I, Gema María Contreras, va visitar l’exposició poc davant de ser inaugurada en companyia i de l’alcalde i de l’edil de Cultura. L’equip tècnic del IVCR+I sota la direcció de Patricia Real i Gemma Mª Contreras, han sigut els encarregats de realitzar les labors de restauració consistents en neteja, eliminació de l’acció microbiana, allisat, reparació d’esquinçaments i reintegrat de les parts que falten amb paper sekishu i midó de blat purificat. Per a assegurar la seua correcta conservació, els pergamins han sigut depositats en caixes expressament elaborades per al seu correcte magatzematge i exposició. Finalment, s’ha procedit a digitalitzar els originals per a preservar-los de l’ús.
Destacar que l’estudi i transcripció dels nou pergamins ha sigut realitzat per Clara Martínez Teva, i publicats pel Institut d´Estudis Guardamarencs.
PERGAMINS MEDIEVALS
Els pergamins medievals comprenen un període històric que van des del 1371 al 1593 i estan escrits en llatí i valencià. Segons explica Pilar Gay demostren el gran valor estratègic des de l’edat mitjana de la localitat donada per la seua posició elevada sobre un turó des del qual es domina la línia de la costa, la desembocadura del Segura i l’extensa horta.
Entre les informacions que aporten els documents figura el de Pere IV, rei d’Aragó, on dicta una sentència per la qual Guardamar passa a ser de nou llogaret d’Oriola. I afig una correcció a la sentència primitiva realitzada el dia 18, on estableix que la ciutat d’Oriola no tindrà obligació de conservar ni mantindre els murs, fossats i fortaleses de Guardamar i els homes de Guardamar, tampoc tindran obligació de contribuir en les obres del castell, murs i fossats d’Oriola, tal com es feia abans que Guardamar fóra llogaret d’Oriola.
En un altre, el rei d’Aragó, prohibeix l’entrada de vi a la ciutat d’Oriola i en tot el seu terme, a causa de l’augment de producció, sancionant als que l’introduïren, llevat que el Consell atorgue la llicència oportuna.
D’altra banda la col·lecció fotogràfica de Francisco Mira Botella aborda un fet transcendent per al municipi com va ser el procés de repoblació forestal que es va dur a terme en les dunes de Guardamar i que va servir perquè Guardamar no fóra devorada per les arenes que avançaven irremeiablement cap a finals del segle XIX.
Les fotografies de l’Enginyer Mira tracten sobre la repoblació però també inclouen a les persones: mestre, llauradors, xiquets, cura, músics o dones.
L’exposició es troba a la Casa de Cultura i romandrà oberta fins al 31 de març.
Comentarios