La Denominació d’Origen Protegida (DOP) de la Granada Mollar d’Elx ha posat en marxa la dotzena edició del Concurs de Cuina Creativa amb Magranes d’Elx amb la finalitat de premiar la tècnica, presentació, sabor i importància d’aquesta fruita en les elaboracions presentades a concurs.
El certamen repartirà 2.500 euros en premis gràcies al patrocini de VisitElche, Cajamar i Tescoma al costat de la col·laboració de l’Ajuntament d’Elx, el Patronat de Turisme Costa Blanca, la marca gastroturística L’Exquisit Mediterrani, Molt de Gust i el suport de la xef Susi Díaz, Eurotoques i el blog de gastronomia Carolus Cuina.
Aquest certamen és d’àmbit internacional i podran participar tots els professionals del sector de la gastronomia en representació d’un establiment d’hostaleria, empreses o entitat relacionada amb la gastronomia així com els estudiants d’hostaleria i cuina.
Les inscripcions es poden formalitzar fins al 17 de gener i per a això cal emplenar el formulari que trobaran en https://cocina.granadaselche.com on hauran d’indicar les seues dades personals, els del restaurant o escola a la qual representa, el nom de la recepta i adjuntar un breu resum amb la trajectòria professional, les dades relacionades amb la recepta (ingredients i elaboració) i una foto del plat.
Posteriorment, el jurat que presideix la xef il·licitana Susi Díaz triarà a un màxim de 4 finalistes que hauran de cuinar el seu plat en la gran final que es disputarà el 26 de gener en el Restaurant La Finca (1 estrela Michelin i 2 Sols Repsol).
El guanyador del concurs obtindrà un premi en metàl·lic de 1.500 euros mentre que per al segon, tercer i quart classificat hi haurà premis en metàl·lic de 600, 300 i 100 euros, respectivament.
El president de la Denominació d’Origen Protegida Granada Mollar d’Elx, Francisco Oliva, ha ressaltat “la importància que està adquirint aquest concurs que s’ha convertit en una cita gastronòmica de referència a nivell nacional”.
“Aquest concurs ens permet demostrar la gran versatilitat que té la magrana mollar d’Elx en la cuina. Cada any comprovem tot el partit que se li pot traure a aquesta magnífica fruita i la veiem al costat de carns, pescats en espectaculars postres i presentada amb diferents textures i elaboracions”.
La terra de les magranes d’Europa
La zona geogràfica de la Denominació d’Origen Protegida (40 municipis de les comarques alacantines de la Vega Baixa, Baix Vinalopó i Alacantí) és considerada com la terra de les magranes d’Europa. Són els principals productors europeus de magranes, concentren més del 75% de la producció nacional de magranes i són líders mundials pel que fa a la varietat mollar d’Elx.
La mollar d’Elx és una magrana única que és considerada com una de les millors del món. És dolç, la seua llavor és blana i comestible i el seu color exterior oscil·la del roig al crema intens a causa de la seua exposició al sol en l’arbre.