La mostra comissariada per Guillermina Perales, confronta les trajectòries de Younes Rahmoun i Josep Ginestar i podrà visitar-se des d’aquest divendres fins al 27 de novembre.
La sala d’exposicions de la Llotja va inaugurar aquest divendres l’exposició de Younes Rahmoun i Josep Ginestar, comissariada per Guillermina Perales.
El regidor de Cultura, Antonio Manresa ha remarcat que “aquesta mostra suposa el punt d’inici d’un cicle, que dona el seu tret d’eixida amb dos artistes de talla internacional, i les obres de la qual han estat i estan exposades en museus tan importants com el Reina Sofia o en fires de primer nivell com a ARC«.
L’exposició
Segons paraules de la comissària, “el diàleg és el principi del coneixement, en tant que és el mitjà primordial pel qual flueix un corrent de significat, ja siga entre autors d’una mateixa cultura, o de diferents temps i espais”. Perales continua assenyalant que “en la creació, l’artista sempre tracta d’expressar aquest diàleg, tant amb els referents que li han precedit, que han fet que aquest temps siga com és, com amb els seus contemporanis, amb els quals comparteix el qüestionament d’una realitat sempre urgent”.
Amb aquesta exposició, primera del cicle Diàlegs, s’inicia una nova etapa en la Llotja del Peix, en la qual es procurarà crear una confrontació entre les trajectòries de dos artistes que comparteixen línies de treball i de pensament, i per tant les seues obres poden contemplar-se com a diferents camins que parteixen d’uns certs principis afins, en la seua interpretació i en els seus processos creatius.
L’art que realitza un artista té a veure amb el coneixement de la seua cultura, de la seua tradició i del seu temps. En aqueix dialogue entre temps, entorns, cultures, es produeix l’enriquiment de l’artista i el creixement en la seua obra. Un coneixement que sorgeix des de la curiositat per l’altre, a partir de les preguntes i respostes, de l’intercanvi, de posar-se en el lloc de l’altre.
En aquesta mostra, podem observar, per part de tots dos artistes, un arrelament amb el paisatge natural i la identificació amb una cultura ancestral, amb la seua artesania, els seus materials i tècniques originàries, inscrits en aqueix diàleg que l’ésser humà estableix amb la naturalesa, per a crear-se espais habitables o per a entendre el seu lloc en l’univers.
Amb aquesta base conceptual, cadascun, des de la seua interpretació personal, introdueix elements de la contemporaneïtat de l’art, la qual cosa els porta, més enllà d’una relació contingent amb aquesta realitat, cap a l’universal.
En la seua obra, accedim al reconeixement dels elements bàsics que van conformar a l’ésser humà com a creador, des d’una mirada contemporània.
Els artistes
Younes Rahmoun (Tetuan, 1975) i Josep Ginestar (Gata de Gorgos, Alacant, 1957), artistes de diferents generacions i nacionalitats, proposen la idea del viatge a l’espai de l’altre, que no és sinó un viatge interior, on tot compte, l’històric, el geogràfic, l’ètnic, el social, l’econòmic, el religiós, l’humà, el còsmic.
El viatge al Marroc, per part de Ginestar, o a la Marina Alta, per part de Younes, els crea un vincle d’idees que es concreten en diferents processos creatius. Tots dos autors utilitzen en les seues obres les tècniques i materials de l’artesania popular, la ceràmica, el cànem, el margalló, les seues plantes, els seus ritus i construccions, amb la comprensió que els dona el llenguatge artístic contemporani, per la qual cosa són admirats per la crítica d’art actual.
Josep proposa com a company de diàleg a Younes Rahmoun, artista amb un profund sentiment cap a la seua cultura i tradicions, que sap interpretar des del llenguatge contemporani, sent per això valorat en els més importants museus i centres d’art de tot el món.
Younes inicia el seu camí cap a l’espiritual dirigint la seua mirada cap a l’artesania popular del seu país, des de la concepció de l’art contemporani i les noves tecnologies, i com ens presenta en aquesta exposició, primordialment, des de la seua vivència del paisatge, les muntanyes del Rif, com a camp d’experimentació i de meditació, on conflueix tot.
En aquesta exposició ens mostra el seu diàleg amb el paisatge, amb elements naturals, que, en moltes tradicions, a vegades molt allunyades, han generat en metàfores, com l’arbre, donador de vida, que veiem respirar, interactuar amb el mitjà, des de la seua aparent quietud o passivitat. I, sobretot, la pedra, com a element essencial constructiu, de l’habitació o refugi, o com a identitat espiritual que, des de la seua quietud, des de la seua petitesa i matèria primària, ens connecta amb el moviment de l’univers.
Aquests elements bàsics es converteixen en protagonistes de les seues instal·lacions i vídeos, tant com de la seua intervenció en els espais naturals, la muntanya, a partir d’un tractament simbòlic d’aquests.
Younes Rahmoun ens presenta diverses de les seues obres exposades en el Reina Sofia. El projecte Hijra, (paraula àrab que significa migració o immigració), que realitza des del 2010, és una performance/acció/intervenció en la qual fa emigrar elements de la naturalesa, pedres, del Rif, a altres llocs del món. Acció que realitza en cadascun dels seus viatges per tot el món. Aquests elements s’intercanvien amb un equivalent, recollit en el lloc de recepció, que li acompanya al seu retorn, al punt de partida, les muntanyes del Rif.
Tota aquesta documentació es mostra a la sala, en diferents sèries de dibuixos i fotografies de les pedres i plantes, amb un gran mural, de grans dimensions, pintat directament sobre la paret, representant, de manera esquemàtica, les muntanyes del Rif, des d’on part i on conclou cadascuna d’aquestes migracions. Marc que ens porta a aqueix espai de meditació en què es converteix la Llotja.
Trajectòria dels autors
Younes Rahmoun ha exposat en més de 25 països diferents i en prop de 150 espais expositius i esdeveniments internacionals, el Museu Victoria and Albert de Londres, el Palau de Tòquio, el Museu Nacional d’Art Africà, el MACBA, el Centre d’Art Reina Sofia, així com en la Biennal de Venècia. A partir de la seua formació en l’Institut de Belles arts de Tetuan, diferents trobades i treballs conjunts amb altres artistes i mestres, com Faouzi Laatiris o Hassan Echair, enriqueixen el seu treball. Una de les seues primeres aparicions com a artista va ser en l’exposició l’Objecte Desorientat al Marroc que va tindre lloc en el Museu d’Arts Decoratives a París en 1999, comissariada per Jean-Louis Froment, on es troba amb el curador i investigador Abdellah Karroum, amb qui desenvolupa treball i projectes des de 2000.
Josep Ginestar es forma a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics de València i a l’Escola Nacional Superior de Belles arts de París. Professor en el Curs Experimental de Plàstica, A. Vius. A Gata de Gorgos crea i organitza el certamen d’art internacional Art al Vent i el Grup de Reull. La seua trajectòria artística i expositiva s’ha desenvolupat tant en el seu entorn més pròxim, els pobles de la Marina Alta, de la província d’Alacant, com en grans capitals d’Espanya i d’altres països. Participant en fires com Interarte i ARC, amb obra en importants galeries i en institucions fonamentals. Ha contrastat la seua obra en col·lectives com a Artistes Valencians, al costat de Carmen Calvo, Miquel Navarro, Yturralde, o Altres Naturaleses, al costat d’Eva Lootz, Perejaume, Schlosser…. En l’actualitat està preparant una exposició retrospectiva per al Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana.
Comentarios