Villena celebrarà entre el 22 d’abril i el 13 de maig la segona edició de l’Estigma Festival, que pretén exposar davant l’opinió pública qüestions vinculades a la salut mental, els problemes d’aquelles persones que els pateixen i la necessitat de donar una resposta col·lectiva a aquesta qüestió, segons ha explicat hui Virtuts Tomás, directora de projectes de la Xarxa Sanament. Tomás ha assenyalat que Estigma Festival planteja com a “qüestió col·lectiva els problemes individuals de salut mental de les persones”. Per a això, en el paper de visualització i reivindicació, s’ha establit una àmplia programació cultural que pose en relleu la qüestió de les patologies vinculades a la salut mental.
En aquest sentit, l’edil de Sanitat, Alba Laserna, entén que “la cultura i l’expressió artística és la millor manera de fer-nos reflexionar i plantejar-nos com fer front a les qüestions de salut mental, a més de proposar formes diferents de posar-nos en la pell d’aquells que la pateixen, d’empatitzar amb aqueixes persones que la viuen dia a dia”. Sobre aquest tema, la regidora de Joventut, Eva García, va assenyalar que “a través de la cultura i l’art es pot trencar aquest tabú que encara existeix i que obliga al fet que aquest tema seguisca en l’ombra de la realitat social”.
Programació
El festival començarà el 22 d’abril amb l’exposició d’il·lustracions de Pablo Coca, ‘Aqueixes coses que ens pesen’, que estarà oberta al públic en l’hall de la Casa de la Cultura; i continuarà amb ‘Radi Oberta Yananá’, en la plaça de Santiago, previ a la lectura del manifest reivindicatiu sobre salut mental. La jornada inaugural de l’Estigma Festival es tancarà amb el concert dels grups musicals Ingresó Cadaver i Levitant, en la cèntrica plaça de la ciutat.
A partir d’aquesta data, s’intercalaran activitats diferents com la presentació del llibre ‘Reflexions de grups d’Ajuda Mútua’, d’Antonio Ramos i Sandra Murcia, o l’obra de teatre infantil ‘El xiquet que volia una falda escocesa’.
Al maig, la psiquiatra Marta Carmona oferirà la conferència ‘Malestamos’ i s’exhibirà el documental ‘Em dic violeta’. A més, s’ha programat sessions de poesia a mà de Princesa Inca, així com dansa, tallers i actuacions musicals.
Aquesta edició compta amb la col·laboració de la Seu Universitària, la Diputació Provincial d’Alacant, la Conselleria de Polítiques Inclusives i Igualtat, l’Associació de Comerç i Servei Vaig veure, així com diferents entitats i col·lectius privats.