Entre el 10 i el 13 de març de 2021, la Universitat d’Alacant acollirà el II Congreso Internacional de Estudios de Cómic. Aquest esdeveniment se celebrarà amb motiu del XXIII aniversari de l’associació Unicómic, i es realitza en col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández, la Universitat de València i la Université Clermont Auvergne.
Aquest congrés internacional té com a objectiu analitzar les possibilitats del còmic com a creació artística i com un mitjà narratiu. Per això, aquestes jornades introduiran als assistents en el món del còmic de mà de nombrosos especialistes en la matèria, mitjançant un cicle de conferències en les quals s’analitzarà aquesta disciplina artística des de diferents perspectives acadèmiques i professionals.
Aquestes jornades donaran principi el dimecres 10 de març, a les 17.00 hores, i ho faran amb el Diálogo con EMILFERRIS (My favourite Thing is Monsters). Estarà presentat per José Luis Ferris, de la Universitat Miguel Hernández, i moderat per Elisa McCausland, de la Universitat Complutense de Madrid, i Álvaro Pons, de la Universitat de València.
Aquesta primera xarrada serà un prefaci al congrés com a tal, que s’inaugurarà el dijous 11 a les 9.30 hores. En aqueixa inauguració participaran Amparo Navarro Faure, rectora de la Universitat d’Alacant; Francisco José Torres Alfosea, vicerector d’Estudis, Qualitat i Llengües en la Universitat d’Alacant; Tatiana Sentamans Gómez, Vicerectora de Cultura de la Universitat Miguel Hernández; José María Esteve Faubel, Degà de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant; Viviane Alary, de la Université Clermont Auvergne; Álvaro Pons, de la Universitat de València; i Eduard Baile López, de la Universitat d’Alacant.
La conferència inaugural tindrà lloc a les 10.00 hores, just després d’aquesta presentació de les jornades. Aquesta primera ponència porta el títol de “El cómic como instrumento pedagógico y de reflexión histórica: Illustrating Spain in the USˮ, que serà a càrrec d’Ana Merino, de la Universitat de Iowa. Posteriorment, des de les 11.00 fins a les 11.30, tindrà lloc el seminari “Una proposta de cànon de còmic en català per a l’aula de secundàriaˮ, que desenvoluparà Emili Samper Prunera, de la Universitat Rovira i Virgili; i ja per a acabar el matí, David Fernández de Dalt, de la Universitat Pompeu Fabra desenvoluparà el seu seminari “De les vinyetes a la classe d’Història: possibilitats infinitasˮ.
El mateix dijous dia 11, donarà principi el torn de vesprada a les 16.00 hores amb la ponència “Objetivo 2025: pequeños pasos para la humanitat, grandes para la comunidadˮ, que duran a terme Vivane Alary i Michel Matly, tots dos de la Université Clermont Auvergne, juntament amb Jesús Jiménez, de la Universidad de Sevilla i Félix López, de Tebeosfera. A les 17.00, es donarà pas a Jordi Giner Monfort, que presentarà el seu seminari “D’Asenjo a Folchi:els precedentsde l’escola valenciana de la historieta (1864 . 1900)ˮ. Finalment, es posarà fi a la jornada del dijous amb la conferència “Debate sobre la muerte del autor. Hacia un sentido colectivo de la obra artística y la eclosión del campoˮ, que tindrà lloc a les 20.00 i que serà a càrrec de Laura Vázquez Hutnik, de la Universidad de Buenos Aires.
L’endemà, el divendres 12 de març, l’encarregada d’inaugurar les jornades serà Marika Vila, de la Universitat de Barcelona, amb la seua conferència “El cos okupat: els veus silenciades en el còmicˮ, que donarà principi a les 11.00 hores. Tot seguit, a les 12.00, Jesús Jiménez – Varea, de la Universidad de Sevilla, desenvoluparà la seua ponència “Migraciones ilustradas: sobre la diáspora de los historietistas españolesˮ.
A les 12.30 serà el torn d’Hugo Almeida, del Interuniversity Center for the History of Science and Technology, amb la seua ponència titulada “An international network for the intercultural dialogue: translation, migration and the exchange of visual cultures seen from the vantage point of comics from the Iberian Cultural Areaˮ. Després de la ponència d’Almeida, tancaran el matí José Pablo Gallo – León, Álvaro Pons i Noelia Ibarra Rius, amb la taula redona “Còmic y bibliotecaˮ.
Després de la pausa del menjar, Francisco Rodríguez Rodríguez, de la Universitat Pablo de Olavide, exposarà el seu seminari “La traducción: pieza clave en el sector editorial del cómicˮ. En segon lloc, a les 17.00 tindrà lloc el diàleg “Periodismo y cómicˮ, entre el reporter freelance Antonio Pampliega i la dibuixant i autora Sara Soler. Pampliega és l’autor del llibre En la oscuridad, que Soler va adaptar posteriorment al format còmic. Finalment, es tancarà la jornada del divendres amb el Diálogo con Jul’Marho (Le bleu est une couleur chaude), moderat per Elisa McCausland.
Arribem així al dissabte 13 de març, on Álvaro Pons, a les 11.30, presentarà el Centre Valencià d’Estudis i Conservació del Patrimoni del Còmic. A les 11.50, s’incorporarà a aquesta presentació Noelia Ibarra Rius, també de la Universitat de valència que, juntament amb Pons, presentarà el Màster propi en Còmic i Educació de Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València, realitzat en col·laboració amb la Fundació SM i l’Institut valencià d’Art Modern.
A les 12.10 d’aqueix mateix dia, Hugo Hinojosa presentarà el projecte Red de Investigadores e Investigadoras de Narrativa Gràfica (RING), i a les 12.30 tindrà lloc la conferència de clausura “Cambio de paradigma en las teorías gráfico – narrativas. De Eisner a Sousanisˮ, que desenvoluparà José Manuel Trabado Cabado. A les 13.30, es realitzarà la clausura del congrés amb la participació de la Seu universitària Ciutat d’Alacant.
El mateix dissabte a la vesprada, a les 16.00, Alexandre V. Casasola presentarà el projecte Sectorial del Cómic, i a les 16.15, Manuel Barrero i Félix López desenvoluparan la ponència “Tebeosfera, 20 años de divulgación científica del cómicˮ. Posteriorment, a les 17.00 hores, Marika Vila i Javier Alcázar Guijo. realitzaran la presentació de Mata –Hari, i a les 17.30 tindrà lloc el Diálogo con David Sánchez (En otro lugar, un poco más tarde).
Des de les 18.00 fins a les 20.00 hores hi ha programades dues taules redones. La primera d’elles és “Coordenadas gráficas: cuarenta historietas de autoras de España, Argentina, Chile y CostaRicaˮ, en la qual participaran Carla Berrocal, Mariela Acevedo, Paloma Domínguez, Isabel Molina i Iris Lam, totes elles autores. La segona taula redona es titula “Premios de l’Asociación Profesional de Guionistas de Cómic (ARGH!)ˮ. Finalment, es posarà punt i final a aquestes jornades amb el Diálogo con Sergio Aragonés (Mad y Groo the Wanderer), moderat per Juan Antonio Sánchez.
Amb aquesta amplíssima programació, el II Congreso Internacional de Estudios de Cómic supera l’agenda de la seua anterior edició, i promet establir-se com una de les cites culturals més interessants d’enguany en la Universitat d’Alacant. A causa de l’actual situació sanitària ocasionada per la pandèmia de Covid – 19, tots els actes de les jornades es podran seguir també via streaming a través del canal de youtube de Unicomic UA: https://www.youtube.com/channel/ucvy86k5py_zfb0xa5sbxvzw/live
Tant els assistents com els comunicants que desitgen ser presents en les jornades hauran d’emplenar un formulari d’inscripció abans del 7 de març. Aquest formulari està disponible en el següent enllaç, en el qual també apareixen detallades les quotes d’inscripció: https://web.ua.es/es/unicomic2021/inscripcion.html
Comentarios