La Universitat d’Alacant ha preparat un programa d’activitats online ampli i variat amb motiu del Dia Internacional del Llibre hui dijous 23 d’abril.

El vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües de la UA, a través dels diferents serveis d’aquest, ha posat en marxa un programa de celebració per a tota la societat, amb exposicions, recomanacions de llibres, vídeos d’autors amb lectures de fragments de les seues obres, literatura infantil i juvenil, les exposicions sobre «Cervantes i Shakespeare. Dos genis universals» i «Humor Social. Un llibre et fa lliure», i diversos concursos de narrativa. (Xarxes Socials @CulturaenlaUA)

En la web del Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) ja podeu visitar des d’avui l’exposició «Cervantes i Shakespeare. Dos genis universals». La mostra aprofundeix en la transcendència internacional i el llegat literari d’aquests dos grans escriptors de la literatura occidental moderna, i com la seua obra, encara avui dia, inspira escriptors de diverses tendències. Comissariada per José Manuel González, l’exposició es divideix en tres blocs principals: El context històric; Cervantes, fill de les seues obres i Global Shakespeare. S’hi inclouen il·lustracions, textos informatius i vincles entre els dos autors. També podreu visitar, de manera virtual, en el MUA la mostra “Humor Social: un llibre et fa lliure”, comissariada pel dibuixant Enrique Pérez. A més, el MUA mostrarà a través de les xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram) imatges d’algunes de les obres de la seua col·lecció relacionades amb la literatura.

Les xarxes socials de Cultura en la UA (Facebook, Twitter, Instagram) articularan la celebració al voltant de la idea del viatge a través dels llibres, i proposaran una visita senzilla a ciutats, illes i llocs imaginaris que només existeixen en la literatura. Les xarxes seran un aparador virtual d’alguns d’aquests llibres per a interactuar amb els usuaris.

També l’Orquestra Filharmònica de la UA (OFUA) s’uneix a la celebració a través de les xarxes en què pujarà diverses recomanacions d’una sèrie de llibres essencials sobre música clàssica. I en aquesta mateixa línia, el Servei d’Esports publicarà en les seues xarxes recomanacions de llibres sobre esports. El Servei de Llengües farà recomanacions literàries a través del «Voluntariat Lingüístic». Els estudiants que formen part del voluntariat lingüístic de la UA, des de tots els pobles de la província, recomanen llibres que tenen a casa i que han llegit. Les recomanacions podran veure’s a través de les xarxes socials del Servei de Llengües. A més, el Club de Lectura RodaLlibres del Servei, continua l’activitat fent tertúlies literàries des de casa. La pròxima cita serà el 30 d’abril, a les 19 hores, sobre l’obra Dins el darrer blau de Carme Riera

El Centre d’Estudis Literaris Llatinoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) celebrarà aquest dia amb poesia i recupera els vídeos d’escriptors, docents i amics en què reciten versos de Mario Benedetti, que van ser convidats pel CeMaB per a commemorar el Dia Internacional de la Poesia, l’any del Centenari de Benedetti.

El CeMaB continua també amb l’activitat “Escriure en quarantena”, amb escriptors com Ana María Shua, Piedad Bonnett, Fernando Iwasaki, Ana Merino, Alonso Cueto, Raúl Zurita o Margo Glantz, que participen amb les seues reflexions o les seues creacions sobre com canalitzar el nostre pensament a través de l’escriptura, en aquest temps de confinament.

La Ludoteca UA proposa un acostament a la lectura infantil i juvenil, en castellà i valencià, assessorats pel Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura. En el seu web també estaran disponibles enllaços a la secció de literatura infantil i juvenil de la Biblioteca Virtual Miguel Cervantes i una vintena d’enllaços a lectures per a públic infantil i juvenil.

La UA té en marxa el Certamen de narrativa hiperbreu “Literatura en temps de pandèmia”, en el qual podrà participar qualsevol membre de la comunitat universitària. El certamen proposa quatre temes: la cultura, el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA), l’esport i la solidaritat i la responsabilitat social universitària, cadascun d’aquests amb la seua particularitat “en temps de pandèmia”.

La Seu de Villena compta amb dues activitats propostes per a aquesta celebració: el Concurs de Microrelats, per a xiquets i xiquetes de fins a 12 anys, “Soc un superheroi a casa per” “Soc una superheroïna a casa per”; i l’activitat “La veu de la nostra escriptura”, una proposta audiovisual en línia a través del Facebook de la Seu, en la qual autors i autores de Villena ofereixen la lectura de fragments de les seues obres.