Davant les mesures preses pel Govern per a contindre el Covid19, les associacions de sales de concerts de l’Estat consideren:
1r- Que en aquests moments la prioritat és la salut de la ciutadania, atendre els afectats pel Covid-19 i evitar l’expansió del virus. Per això en primer lloc volem mostrar el nostre suport i solidaritat amb tot el personal sanitari que en aquests moments tan durs treballa per la nostra salut posant en risc les seues vides.
2n- Que donem suport a les mesures empreses pel Govern, Governs Autonòmics i municipis. Volem mostrar la nostra col·laboració perquè entre totes i tots puguem afrontar aquesta situació d’excepció.
Malgrat les mesures adoptades, aquesta crisi ens ha obligat tirar el tancament de les nostres sales i cessar tota activitat sine die. El nostre compromís amb la salut és total i volem posar en valor l’esforç de les nostres sòcies i els nostres socis per haver optat pel tancament voluntari abans que es decretara el tancament total d’aquests espais.
Per a pal·liar les conseqüències incalculables que aquesta anòmala situació provocarà per al sector, per a treballadors i per a músics i artistes que actuen en els escenaris veuen de crucial importància que es prenguen les següents mesures:
MESURES ESPECÍFIQUES PER A les SALES DE MÚSICA EN DIRECTE
Considerant-les espais culturals i mentre dure el cessament d’activitat:
1.- Moratòria o període de carència dels lloguers dels establiments mentre dure el tancament a través de la creació d’una dotació extraordinària, a fons perdut d’ajuda als arrendadors.
En el seu cas, moratòria dels crèdits hipotecaris si n’hi haguera. Prohibició de desnonaments per impagaments.
Les sales de concerts són espais culturals 100% privats, sense cap ajuda pública i en cessar la seua activitat és impossible afrontar aquesta despesa que pot multiplicar-se pel nombre de mesos que dure aquesta situació.
MESURES A NIVELL MUNICIPAL I AUTÓNÓMICO
1.- Moratòria dels pagaments a subministraments (aigua, llum i gas), i exempció del pagament de taxes de recollida de fems, impostos, guals, terrasses com és el cas de l’Ajuntament de Barcelona i Madrid que ja l’ha aplicat per a les terrasses, amb exempció de recàrrecs i interesses
Prohibició de tall de subministraments per falta de pagament. Prohibició de tall de subministraments per falta de pagament.
2.- Reducció o cancel·lació de pagament de l’IBI de les sales de concerts per a alleugerir aquesta càrrega als propietaris.
3.- Agilitat en la tramitació i pagaments pendents per les administracions i ampliació de justificació d’ajudes i subvencions concedides.
MESURES D’ÍNDOLE LABORAL
En concordança amb les mitjanes adoptades pel Govern, sindicats i patronal:
1.- Suspendre l’obligació de pagament de les cotitzacions dels treballadors per part de les empreses durant el període d’inactivitat.
2.- Simplificació, agilitació i finançament dels procediments en els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE) durant la quarantena.
3.- Supressió del pagament dels autònoms durant el període d’inactivitat i prestació extraordinària d’atur per a autònoms.
4.- Campanya especial per als músics i artistes que no estan en plantilla
MESURES D’ÍNDOLE ECONÒMIC
1.- Garantir la liquiditat de les empreses, en particular pimes i autònoms del sector de la música. Es proposa impulsar una línia de finançament ICO per a empreses d’aquest sector afectades pel COVID-19.
2.- Ajornament del pagament d’impostos com:
Impost sobre el Valor Afegit (IVA)
Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) Impost sobre la Renda de No Residents (IRNR).
Aquests ajornaments també s’haurien d’aplicar al deute tributari fraccionat pendent i la no meritació d’interessos d’empreses i autònoms mentre es mantinga la suspensió d’activitat.
3.- Agilitació en les devolucions de l’IVA, sabem que en imports alts s’efectua inspecció i ara estan parades, però pot aplicar-se una fórmula de devolució parcial a completar una vegada fetes les inspeccions o comprovacions pertinents.
4.- Reducció del tipus impositiu en l’Impost de Societats
Reducció de l’IVA:
Baixada de l’IVA del 10% al 4% de les entrades de tots els esdeveniments musicals;
Reducció del 21% al 10% de l’IVA de tots els serveis relacionats amb la música en viu.
PROPOSTES Al MINISTERI DE CULTURA I INAEM
1.- Crear en el INAEM una línia d’ajudes específiques per a la programació en sales de concerts que excepcionalment per a 2020, valore l’antiguitat (molts més de 20 anys) i trajectòria de l’espai.
2.- Sensibilitzar a les administracions autonòmiques i municipals sobre la importància del parc de sales de música en directe perquè siguen considerats espais culturals i adopten mesures.
3.- Ampliació de justificació d’ajudes i subvencions concedides.
4.- Dotació econòmica pressupostària extraordinària, i a fons perdut, per a reactivar el sector, que pot invertir en:
Campanya de recuperació de públics
Campanya de desinfecció dels espais
AJUDES PER A la REACTIVACIÓ DEL SECTOR
Per a rellançar l’activitat necessitarem un empenyiment per la competència amb grans esdeveniments i festivals, i nosaltres obrim dia a dia i nodrim de talent a aqueixos grans esdeveniments.
Aquest aspecte hauria de ser en col·laboració amb CCAA i ajuntaments.
També cal considerar que els mesos de març, abril i maig, juntament amb octubre i novembre, són els mesos on les sales són més actives i que moltes al juliol i agost tanquen o redueixen molt la seua activitat davant la proliferació de festivals i festes patronals.
Comentarios