La Setmana Modernista 2020 d’Alcoi tindrà lloc del 21 al 27 de setembre. Enguany anirà dedicada Francisco Laporta Valor (Alcoi, 1850-1914) Pintor, fotogravador, fotògraf, professor d’idiomes i catedràtic de Dibuix.
Va estudiar a l’Escola Superior de Belles arts de Sant Ferran (Madrid). Es va interessar per la tècnica del fotogravat i, juntament amb els seus germans, va patentar un nou procediment que permetia obtenir imatges directes del natural, la comercialització del qual es va efectuar a través de la societat Laporta Hermanos amb domicili a Madrid, des d’on atenien les comandes que els arribaven de tota Espanya.
Paral·lelament, Francisco Laporta va desenvolupar a la seua ciutat natal una intensa activitat, tant artística com
industrial. Bona prova d’això és el muntatge d’un taller de litografia, associat amb el seu amic Camilo Albors i, poc després, en 1883, va fundar la revista Belles arts amb el periodista Julio Puig. Igualment es va dedicar a la fabricació de papers de palla i va obrir un taller per al pintat de papers decoratius.
Va ser regidor de l’Ajuntament d’Alcoi i catedràtic de dibuix de l’Escola d’Arts i Oficis d’Alcoi i de l’Escola de Belles arts de Barcelona. Entre 1894 i 1910, aproximadament, va estar vinculat a l’Escola d’Arts i Oficis d’Alcoi, de la qual va ser director i a més va exercir com a catedràtic de Dibuix i professor d’idiomes.
Com a pintor, les seues obres les va realitzar majoritàriament a la nostra ciutat, on va realitzar una gran labor intel·lectual, social i artística. La seua obra gira al voltant de temes religiosos i històrics.
Va estar molt vinculat a la festa de Moros i Cristians fins al punt de dissenyar els dissenys de la Filà Marrakesch, de la Filà Gusmans i Filà ‘Vascos’, a més també és seu el disseny de l’alferes 1903 per la filà Chano, Antonio Espinós Jordá, ‘Toni el Rei’, va ser la primera vegada que un càrrec vestia de forma totalment diferent a la de la filà. En els últims anys de la seua vida va ser nomenat part de la primera Comissió Consultiva de l’Associació de Sant Jordi en 1904 «para que en lo sucesivo no pasara ningún boceto que no fuera reglamentario», càrrec previ al que hui es coneix com a assessor artístic.
Comentarios