El pròxim cap de setmana té lloc el Congrés del 775 aniversari del Tractat d’Almirra, organitzat entre els municipis d’Almansa, Villena, Elda i Camp de Mirra pel qual es van establir les fronteres entre els regnes de Castella i Aragó.
En 2019 es compleixen 775 anys del cèlebre tractat d’Almirra, el qual va establir les fronteres quasi definitives entre els regnes d’Aragó i Castella, condicionant la realitat geogràfica, històrica, lingüistica i social dels territoris de l’entorn de Villena.
Amb motiu d’aquesta efemèride un grup d’investigadors recolzats per nombroses entitats públiques com a ajuntaments, diputacions, governs regionals; institucions acadèmiques com les universitats d’Alacant, Castella-la Manxa, Murcia i València, i institucions culturals com a instituts de cultura i centres d’estudis d’aquestes quatre províncies, entre altres, han preparat una sèrie d’activitats commemoratives.
Una d’elles és l’edició d’un documental sobre el tractat d’Almirra i la conquesta d’aquestes terres per l’infant Alfons de Castella. A més s’ha organitzat el congrés d’història “La frontera que uneix: 1244-2019” que se celebrarà els pròxims dies 8, 9 i 10 de febrer a Almansa, Elda i Villena-Camp de Mirra.
Villena està àmpliament representada en el comité organitzador participant de les activitats a través del Museu Arqueològic José M.ª Soler, de la Fundació Municipal José M.ª Soler i de l’Associació d’Amics de la Història. A més, dins de la programació del congrés, el diumenge 10 de febrer, després de visitar el castell de Almirra al Camp de Mirra, es visitarà el castell de la Talaia de Villena comptant amb la directora del Museu Arqueològic, Laura Hernández, com a guia.
Les persones interessades a assistir a aquest congrés gratuït han d’inscriure’s a través de la web https://congreso775aniversario1244.com/
Finalment s’ha organitzat una exposició itinerant centrada en el pas de la societat andalusina a la cristiana a mitjan segle XIII, en el que serà el territori de la família Manuel. Tot això té com a objectius acostar nous punts de vista sobre aquell període tan rellevant per a la configuració de les actuals províncies d’Albacete, Alacant i Murcia.
Des de l’Ajuntament de Villena es convida a la població del nostre entorn a inscriure’s en aquest congrés gratuït on es donaran a conéixer les claus d’una de les èpoques més significatives per al nostre territori, al llarg de la història.
Comentarios