Des de finals de 2015 És Baluard i Arts Santa Mònica han desenvolupat, a partir de diferents fases i accions de producció i recerca, el projecte Ciutat de vacances, que té com a objectiu reflexionar sobre el fenomen dels corrents de desplaçament planetari i la seua relació amb les ciutats per les quals ha itinerat. Els seus resultats més visibles han sigut mostrats a Venècia, Palma i Barcelona.

Ciutat de vacances conclou amb una trobada de dos dies en el MACA, organitzat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de generar un debat sobre el turisme de masses que permeta comparar diferents experiències i realitats. Per a tal fi han sigut convidats diversos agents que viuen i interpreten els actuals processos de transformació entorn del turisme.

L’edil de Cultura, considera «fonamental que el MACA participe en projectes de l’envergadura i qualitat com aquest» amb el qual «ens permet posicionar-nos i col·laborar amb entitats tan importants com És Baluard o Arts Santa Mònica» i amb «el respatler una vegada més del Consorci de Museus de la Generalitat».

Aquestes jornades de debat es veuran completades amb la presència dels materials de recerca que aquest projecte ha generat des de 2015 fins als nostres dies, a més d’altres activitats paral·leles, com la instal·lació de Marco Canevacci de Plastique Fantastique, que s’inaugurarà en la Plaça de Sta. María la nit del divendres 21 de setembre.

Així mateix, la trobada en el MACA es duu a terme amb l’objectiu final d’editar un llibre on s’arreplegue tot el procés de recerca i debat. Ciutat de vacances és un projecte d’És Baluard. Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, Arts Santa Mònica, el Consorci de Museus de la Comunitat València i el Museu d’Art Contemporani d’Alacant. Amb el suport de la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme de les Balears (Agència d’Estratègia Turística dels Illes Balears – AETIB) i Acció Cultural Espanyola (AC/I). Així mateix, en les seues diferents fases ha comptat amb la col·laboració de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), el Ministero dei Beni i delle Attività Culturali i del Turisme (Direzione Generale Musei. Polo Museale del Veneto) i el Istituto Europeu vaig donar Design.

PROGRAMA

21 de setembre de 2018. Turisme de masses i globalització

18:30 Taula redona «Visualització i gestió del turisme de masses» Nekane Aramburu, Directora d’És Baluard i comissària de Ciutat de vacances, Ariadna Cantis Silberstein, arquitecta i comissària de Turistificación i Itzíar González Virós, arquitecta i urbanista

20:00 «El viatge com una il·lusió i com una promesa». Marc Augé, antropòleg

22 setembre de 2018. El fenomen del turisme a Alacant

18:30 Taula redona «Turisme i urbanització» Nuria Montes, Secretària General de HOSBEC, José Mª Torres Nadal, Catedràtic de Projectes Arquitectònics de la Univ. D’Alacant i Fernando Vera Rebollo, Catedràtic de l’Institut Universitari de Recerques Turístiques

20:00 Taula redona «El relat del turisme». Jorge Luis Març, historiador de l’art i comissari de Tour-ismos i Tomás Ruiz-Rivas, artista visual i autor de Benidorm: Diari d’un artista

Modera i coordina: Pedro Medina, investigador i crític d’art

Informació sobre el conjunt del projecte Ciutat de vacances: www.ciutatdevances.eu