El Museu de la Mar de Dénia ha reobert les seues portes després del confinament amb alguns canvis en la disposició dels continguts i una novetat interessant, l’exposició de peces d’artilleria naval del segle XVIII procedents de navilis afonats enfront de les costes dianenses i donades per particulars per al gaudi general del públic.
És el cas de la peça central de la vitrina dedicada al segle XVIII: un falconete o canó de borda giratori que ha sigut donat per Vicent Luis Moncho, del Verger. Moncho va realitzar la troballa fa més de quaranta anys, mentre “pulpeaba” en aigües de la badia de la Almadrava. En aquells dies, va oferir la peça al del Museu Arqueològic de Dénia, però el seu director, José Carrasco, va haver de declinar quedar-li-la per falta d’espai per a emmagatzemar-la i exposar-la i va aconsellar a Moncho que la guardara fins a tindre lloc per a ella. D’aquesta manera, Moncho ha tingut el falconete a resguard a la seua casa durant quasi mig segle i, ara que la ciutat ja disposa d’un espai adequat dedicat a la mar, no ha dubtat a donar la peça, la primera d’aquestes característiques que ingressa en els fons del Museu Arqueològic de la ciutat, segons ha indicat el director del museu, Josep Antoni Gisbert.
I, no obstant això, fa més d’un segle es va trobar un altre en aigües de les nostres costes. Segons ha relatat Gisbert, en 1890 es va trobar un falconete “en condicions tan perfectes que fins i tot es podia accionar del dispositiu de llevar la càrrega”. Els pescadors que ho van trobar, li ho van entregar a Roc Chabás, qui ho va custodiar a la seua casa fins que, poc abans de morir, ho va donar al Museu de Belles arts de València.
La procedència del falconete donat per Moncho està encara per confirmar. Es tracta d’una peça d’artilleria que formava part habitualment tant de l’equipament dels navilis de guerra com de les naus pirates o corsàries.
El canó de borda es pot admirar en el museu al costat d’un projectil d’obús de “a 32 lliures” i un altre de canó de “a 12 lliures”, pertanyents a la munició amb la qual estava equipada la fragata La Guadalupe que es va afonar enfront de la punta del Sard dels Gires en 1799. El projectil d’obús és una donació realitzada al Museu Arqueològic per Santiago Reyna Doménech. També trobarem una càrrega de recambra de peça artillera de falconete procedent d’una nau militar afonada en la punta de l’escullera sud, pertanyent al derelicto “Kompas” i donada al museu per Jean Castera.
Troballes que aporten informació “molt important” sobre els naufragis que al llarg de la història s’han succeït enfront de les nostres costes, bé per accident o a causa de les guerres i que, gràcies a la generositat dels donants, ja poden ser gaudits per tot el públic.
En aquest sentit, el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, ha agraït personalment la donació a Vicente Luis Moncho i ha animat als qui tinguen troballes arqueològiques subaqüàtiques a les seues cases al fet que els donen i permeten que siguen públics i que donen molt més valor a aquest Museu de la Mar.
Comentarios