El Teatre Principal d’Alacant ha inclòs en la seua programació per a la primavera de 2021 dues noves obres i una estrena. Amb aquestes tres novetats, l’emblemàtic teatre alacantí reafirma la seua aposta per la varietat temàtica dels espectacles, en una agenda en la qual la innovació i la tradició comparteixen espai.

En primer lloc, el diumenge 14 de març a les 18.00 hores es podrà assistir a la representació de ʻPedro Páramoʼ, una adaptació de l’obra homònima de Juan Rulfo. Per a portar a l’escenari la cèlebre novel·la de l’autor mexicà, s’ha treballat sobre el guió elaborat per Pau Miró, que ha sigut l’encarregat de guionizar aquesta obra clau de la narrativa hispanoamericana i adaptar-la a l’àmbit teatral.

ʻPedro Páramoʼ ha sigut dirigida per Mario Gas, i està protagonitzada per Pablo Derqui i Vicky Peña, que s’ocupen de donar vida a tots els personatges de l’obra. En ella es conta la història d’un home humil que arriba a convertir-se en el cacic del seu poble, Comala, un llogaret que espremerà i arrasarà amb el seu despotisme fins a convertir-la en un poble fantasma. Anys després, arriba al lloc el seu fill, Juan Preciado, que es trobarà al poble amb els fantasmes dels qui van viure en ell. Així, podrà descobrir qui era realment el seu pare i com es va aprofitar dels habitants del lloc, incloent a la seua mare. Gràcies a l’elaborada estructura argumental, la història del fill i del seu corrupte pare s’entrellacen per a configurar aquesta fascinant història.

El dissabte 10 d’abril a les 20 hores, tindrà lloc en el Teatre Principal l’estrena absoluta de l’obra ʻLa langosta no se ha posadoʼ, de Francisco Suárez Lema. Aquest espectacle li va valdre a la companyia MAROR Produccions el premi III Residencia de Producción Teatral José Estruch, el mes de febrer passat de 2020. Des que la proposta va rebre aquest guardó, s’han estat desenvolupant els assajos a la Sala Nuria Espert, que culminaran en aquesta cita tan especial.
L’argument de l’obra es desenvolupa en un avió, està ambientat en un futur no gaire llunyà i en ell participen quatre protagonistes d’allò més pintorescos: un pilot que sembla humà però que en realitat és un robot, “la presidentaˮ i un home i una dona que exerceixen les funcions de personal d’aborde. No podem saber d’on ha eixit l’avió ni cap a on va; potser els passatgers estan fugint de la mort o dirigint-se directament a ella…

MAROR Producions és una productora teatral alacantina creada en 2015. Ara, sis anys després de la seua fundació, llança als espectadors aquest innovador projecte. El guió de Francisco Javier Suárez Lema ens situa davant un text desconcertant i al mateix temps magnètic, amb una qualitat literària notable i amb una base filosòfica que aprofundeix en l’arrel de l’ànima humana. Per això, a partir d’ell es construeix un thriller còmic, delirant i una miqueta absurd, però també una obra amb un gran rerefons existencialista.

Els integrants que s’encarregaran de la posada en escena, tots ells alacantins, posseeixen trajectòries sòlides en l’àmbit de la direcció i la interpretació teatral, a més d’un disseny de producció destacable. L’obra està protagonitzada per Mila Garcia, Elena Candela Alemán, Tomás Mestre i Diego L. Juan García, que treballaran sota la direcció d’Iván Jiménez Lorenzo.

Finalment, el diumenge 2 de maig a les 18 hores, els espectadors del Teatre Principal podran assistir a la representació de ʻUna noche sin Lunaʼ, la nova obra de Juan Diego Botto i Sergio Peri – Mencheta. Aquesta obra pren com a nucli temàtic els aspectes menys coneguts de la vida i obra de Federico García Lorca, en una peça commovedora i sorprenent que tracta la figura del poeta andalús des de la sensibilitat del segle XXI, com si el mateix autor estiguera hui entre nosaltres.

El viatge que planteja la funció no és un recorregut arqueològic per la història de la literatura, sinó una manera de conéixer la nostra pròpia realitat a través de la cèlebre obra de l’autor. D’aquesta manera, la representació es converteix en una peça viva, atrevida i dinàmica, en la qual la paraula de Lorca, la seua vida i el seu món, serveixen com a espill del nostre.

Dirigida per Sergio Peris – Mencheta, l’obra recull entrevistes, xarrades i conferències de Federico García Lorca, així com fragments de les seues obres i alguns dels seus poemes. A través d’aqueix material, i de la dramatúrgia de Juan Diego Botto, és el mateix Lorca qui, en primera persona, ens introdueix en la seua vida. Amb molta ironia, emotivitat i sentit de l’humor, l’autor va relatant el seu pas per la residència d’estudiants, les dures crítiques rebudes per la seua obra Erma, la seua experiència en La Barraca, la seua relació amb la premsa, els seus amors i la tensió dels seus últims anys. Amb tot això, ens anem acostant a temes com el paper de la dona sota la seua mirada, sempre poètica i reivindicativa, a la necessitat de la llibertat artística i d’expressió, la lluita per la lliure elecció de la identitat sexual o a la importància de la memòria i les arrels.

Les entrades per a qualsevol d’aquestes tres obres es poden adquirir a través de la pàgina web del Teatre Principal d’Alacant: https://www.teatroprincipaldealicante.com/

Información detallada

ʻPedro Páramoʼ

Data: 14 de març de 2021

Hora: 18:00 horas

– Preus

Pati y club: 25 €

Llotja correguda: 18 €

Amfiteatre: 12 €

– Descomptes

25% majors de 65 anys

25% menors de 25 anys

50% estudiants de teatre (ET)

30% estudiants universitaris (U)

15% aturats

ʻLa langosta no se ha posadoʼ

Data: 10 de abril de 2021

Hora: 20:00 horas

– Preus

Pati y club: 15 €

Llotja correguda: 12 €

Amfiteatre: 10 €

– Descomptes

25% majors de 65 anys

25% menors de 25 anys

50% estudiants de teatre (ET)

30% estudiants universitaris (U)

15% aturats

ʻUna noche sin lunaʼ

Data: 2 de maig de 2021

Hora: 18:00 horas

– Preus

Pati y club: 25 €

Llotja correguda: 18 €

Amfiteatre: 12 €

Descomptes

25% majors de 65 anys

25% menors de 25 anys

50% estudiants de teatre (ET)

30% estudiants universitaris (U)

15% aturats