L’alcalde d’Elx, Carlos González, i la regidora de Cultura, Marga Antón, han visitat l’exposició “Refugi de la memòria” que fins al 8 de desembre es pot visitar en l’antiga capella de l’Orde Tercer Franciscà (Plaza Reyes Católicos, 20).
“Amb aquesta exposició pretenem posar en valor el nostre patrimoni cultural, però alhora volem contribuir a la preservació de la memòria històrica” ha explicat l’alcalde qui ha felicitat la Càtedra Pedro Ibarra de la UMH, al departament d’Urbanisme de l’Ajuntament i a la regidoria de Cultura per l’organització d’aquesta mostra que ofereix “més de 300 imatges de la història de la ciutat dividides en tres parts com són Elx abans de la Guerra Civil, Elx durant la guerra i Elx durant el franquisme”.
Tal com ha indicat l’alcalde, “Refugi de la memòria” tracta d’establir un espai de reflexió que contribuïsca a la preservació de la memòria històrica col·lectiva i esbossa les accions futures d’intervenció encaminades a la recuperació d’alguns espais de memòria ocults en el subsòl de la ciutat: la xarxa de refugis antiaeris de defensa passiva.
En aquesta exposició es recull també la proposta d’intervenció i posada en valor del refugi antiaeri Número 4 situat en el Passeig de Germanies. Un projecte finançat pels fons EDUSI i en el qual es proposa la rehabilitació i condicionament del Refugi Antiaeri denominat com a número 4, existent en el subsòl de la plaça del Passeig de Germanies.
A més, en el condicionament del refugi s’inclourà el material gràfic que s’ha rescatat per a l’exposició gràcies a la col·laboració del Càtedra Pedro Ibarra de UMH i del seu director Miguel Ors.
Cal recordar que el refugi de Passeig de Germanies forma part del conjunt de les construccions antiaèries desenvolupades en el nucli urbà en el període de la Guerra Civil, i és, tal vegada, un dels més emblemàtics i representatius dels 13 que es van portar a terme.
Al costat de la presentació de més de 300 imatges de la ciutat des de 1930 fins a 1975 exposades a través d’un túnel, l’exposició compta amb una segona sala en la qual es plasmen un total de 28 frases de diferents personatges històrics, culturals i socials entorn de la memòria històrica.
Comentarios