El 23 de novembre del 2022 farà 100 anys del naixement de l’intel·lectual valencià més important del segle XX: Joan Fuster. Poeta, columnista, assagista, historiador i crític de la literatura, la seua obra abraça una producció immensa que enguany, amb la celebració de l’efemèride, cal reviure i redescobrir amb la revisió de la seua vida i obra.

La Universitat d’Alacant s’uneix a aquestes celebracions amb un complet programa d’activitats culturals i divulgatives que abastarà tots els prismes d’aquest polièdric intel·lectual i que va ser presentat el divendres 8 d’abril, en un acte en l’edifici del carrer Sant Ferran de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant de la UA.

Per a la celebració de l’Any Fuster, la Universitat d’Alacant ha creat una comissió encarregada de dissenyar i programar les activitats de commemoració. Aquesta comissió, encapçalada per la rectora Amparo Navarro com a presidenta d’honor, està formada per Maria Isabel Guardiola, vicedegana de Cultura, Comunicació i Promoció del Valencià de la Facultat de Filosofia i Lletres; els professors del Departament de Filologia Catalana Maria Àngels Francés, també acadèmica de l’AVL, Antoni Maestre, subdirector del Departament, i Irene Mira; a més de Ferran Isabel i Faust Ripoll, director i tècnic, respectivament, del Servei de Llengües.

Les propostes que hi ha en marxa a la Universitat d’Alacant «pivoten entre la divulgació de la figura de Fuster en un sentit ampli, per a tota la comunitat universitària, i l’aprofundiment acadèmic i investigadora en diferents facetes, tant les més conegudes com també les menys explorades, com la relació de l’autor amb la ciutat d’Alacant, on va ser fundador i codirector de la revista Verbo», explica Maria Isabel Guardiola.

A la UA, l’Any Fuster compta amb dos espais físics que constitueixen els escenaris de les diferents iniciatives: d’una banda, el campus de Sant Vicent del Raspeig i, per un altre, la Seu Universitària Ciutat d’Alacant. Tot això, emmarcat en el disseny d’un logotip propi fet per Bernabé Gómez, dissenyador del MUA, i d’una web específica.

El campus es convertirà en un expositor dels aforismes principals (les conegudes frases enginyoses amb què s’enuncia un pensament, sovint filosòfic) que va escriure Fuster. Ho serà mitjançant la retolació de passos de vianants i plafons en els edificis principals que recordaran algunes d’aquestes sentències. A més, com a predecessors dels actuals tuits, el Servei de Llengües organitzarà un concurs de tuits inspirats en aquest tipus de composicions.

Per a tancar el conjunt d’iniciatives generals, el dia 30 de novembre, al Paranimf de la UA, el cantant Pau Alabajos oferirà l’espectacle “El tocadiscs de Fuster”, creat a partir d’una selecció de textos fusterians que reflexionen sobre el moviment de la Nova Cançó. També, des del 18 de novembre al 2 de desembre es podrà visitar a la Biblioteca de Filosofia i Lletres l’exposició itinerant «Joan Fuster, una vida il·lustrada», organitzada per l’AVL. Acompanyant els 14 panells d’aquesta mostra, hi haurà una altra exposició preparada pel personal tècnic de la Biblioteca de la UA en la qual es mostraran llibres i documents, alguns del fons documental i arxivístic de la institució, que mostraran la relació de Fuster amb les comarques meridionals.

S’ha de destacar altres iniciatives rellevants com el projecte “Fuster europeu”, on es farà traducció de les obres principals de l’intel·lectual valencià a diverses llengües europees i que està coordinat per la ISIC-IVITRA. A més, es farà la “Jornada del grau de Filologia Catalana” dedicada a Joan Fuster. Finalment, la revista de divulgació Capicua, editada per alumnat de Filologia Catalana de la UA, dedicarà l’exemplar de novembre a intel·lectual.